x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Atenţie la aspectul cărnii

Atenţie la aspectul cărnii

de Nicoleta Catana    |    23 Feb 2008   •   00:00
Atenţie la aspectul cărnii

LEGE ● Autorizaţia sanitar-veterinară este imperativ necesară
Produsele din carne de calitate sunt foarte greu de recunoscut şi de asemenea este dificil să ne dăm seama dacă agentul economic a respectat legea. Pentru acest lucru trebuie să cunoaştem câteva detalii legislative, pentru a putea lua măsuri dacă se ivesc nereguli.


LEGE ● Autorizaţia sanitar-veterinară este imperativ necesară
Produsele din carne de calitate sunt foarte greu de recunoscut şi de asemenea este dificil să ne dăm seama dacă agentul economic a respectat legea. Pentru acest lucru trebuie să cunoaştem câteva detalii legislative, pentru a putea lua măsuri dacă se ivesc nereguli.


Legea nr. 560/2006, intrată în vigoare la data de 8 aprilie 2007, se referă la condiţiile speciale pe care trebuie să le respecte agenţii economici care produc şi comercializează produsele din carne. Până să ajungă pe raftul magazinelor, acestea trebuie să fie atent verificate încă de la ieşirea pe poarta fabricii. Aşa se preîntâmpină eventualele nereguli care pot apărea! Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, ne sfătuieşte să fim foarte atenţi dacă locul de unde cumpărăm carnea are autorizaţie sanitar-veterinară. Acesta spune că atâta timp cât standardele UE sunt respectate şi calitatea produselor este asigurată.


SFATURI. Cel mai important indiciu pe care îl poate avea consumatorul este eticheta. Ea este "cartea de vizită" a oricărui produs, iar dacă producătorul vrea să fie corect, ne putem da seama de calitatea cărnii pe care vrem să o cumpărăm. Astfel, pe etichetă trebuie menţionat obligatoriu natura tratamentului termic utilizat la fabricarea produsului. În cazul conservelor mixte se va menţiona procentul de carne existent în cel finit, iar dacă se utilizează carnea separată mecanic, aceasta se va menţiona distinct pe etichetă. Dacă la fabricarea produselor din carne se utilizează amidon, proporţia maximă în componenţa produsului finit trebuie să fie de 4%. Al doilea indiciu la care trebuie să fie atenţi consumatorii este aspectul produselor din carne. Minea ne sfătuieşte ca, în cazul în care ne orientăm spre mezelurile feliate nu trebuie să ne facem griji asupra calităţii lor dacă acestea se încadrează în termenul de valabilitate şi procesul de separare se face igienic.


EXCEPŢII. Fabricarea produselor din carne presupune şi câteva situaţii speciale, dintre care enumerăm câteva. Una dintre ele este că în componenţa salamului Victoria se vor utiliza bradt din carne de porc sau vită şi bucăţi mari, pulpă, spată sau cotlet răspândite în masa produsului, în procent de minimum 30%. De asemenea, nu este permisă utilizarea cărnii de porc şi de pasăre separată mecanic şi a subproduselor comestibile de abator, cu excepţia emulsiei de şorici. În cazul cârnaţilor olteneşti şi trandafir se va utiliza numai carne de porc, de vită şi slănină. La salamul de vară se va utiliza numai carnea de porc, vită şi slănină şi nu cea separată mecanic, organe şi amidon modificat. Pentru fabricarea cârnaţilor cabanos nu se va utiliza carnea separată mecanic, organe şi amidon sau amidonuri modificate.


Conservele

În cazul produselor în conservă, legislaţia prevede câteva excepţii. Astfel, în cele de porc şi vită în suc propriu, cantitatea de carne trebuie să fie de minimum 60% din masa netă, iar grăsimea trebuie să fie de maximum 10% raportată la masa netă, în cazul conservei de vită în suc propriu şi de maximum 20%, în cazul conservei de porc în suc propriu. La nici unul dintre cele două sortimente nu se admite utilizarea cărnii de porc sau de pasăre separate mecanic şi nici a proteinelor de origine vegetală.
Consumatorii trebuie să fie atenţi şi în cazul pateului de ficat. Acesta trebuie să aibă un conţinut minim de ficat de 15%. La fabricarea produsului nu se admite utilizarea cărnii de porc sau pasăre separată mecanic, a amidonului sau amidonului modificat şi a proteinei de origine vegetală.

×
Subiecte în articol: bun de consum cazul carne porc cărnii