x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Athena - Salata de peste cu sapte E-uri

Athena - Salata de peste cu sapte E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    08 Aug 2008   •   00:00
Athena - Salata de peste cu sapte E-uri

CE BEM, CE MINCAM
Salata Athena din peste marinat in sos tartar are in compozitie "maioneza (59,5%) (ulei rafinat din soia, galbenus de ou pasteurizat, apa potabila, amidon modificat de porumb E 1420, otet, zahar, sare iodata, mustar, stabilizator: guma xanthan E 415, conservanti: sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 211,



CE BEM, CE MÎNCĂM
Salata Athena din peşte marinat în sos tartar are în compoziţie "maioneză (59,5%) (ulei rafinat din soia, gălbenuş de ou pasteurizat, apă potabilă, amidon modificat de porumb E 1420, oţet, zahăr, sare iodată, muştar, stabilizator: gumă xanthan E 415, conservanţi: sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 211, antioxidant: BHTE 321), file de peşte marinat (18,1%), morcovi, castraveţi, măsline negre feliate, ceapă deshidratată, muştar dulce, suc de lămie, zahăr, piper negru, conservanţi: sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 211. Conţine: muştar, produse pe bază de soia, ou, peşte". Valoarile nutritive medii pentru 100 de grame sînt: valoare energetică 223 kcal/ 927 kj, carbohidraţi 18,12 g, grăsimi 15,32 g, proteine 3,09 g.

ANALIZĂ:
Prof. doc. Mencinicopschi descrie produsul analizat: "Peşte marinat (18,1%), a cărui specie nu este menţionată, în sos de maioneză şi o serie de aditivi, dar şi glucide (18,2%) de tipul amidonului modificat şi glucide cu absorbţie rapidă şi index glucemic ridicat (zahăr)". Profilul nutriţional al produsului este dezechilibrat, cu un conţinut foarte scăzut de proteină animală (3%) şi cu un exces de glucide (18,12%) şi grăsimi (15,32%). Salata conţine surse de ou, muştar, soia, peşte şi o cantitate mare de sodiu din sare şi benzoat de sodiu E 211, care este cancerigen şi poate produce mutaţii ale ADN.  

Salata nu este indicată copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, hipertensivilor, celor cu dislipdemie, maladii hepato-renale, maladii cerebro şi cardiovasculare, suferinzilor de maladii neurodegenerative (Alzheimer şi Parkinson), astmacilor, alergicilor, celor cu afecţiuni ale pielii şi ale tubului digestiv, suferinzilor de celulită. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide. Alergicii la ou, muştar, soia, peşte îl vor testa.

×
Subiecte în articol: bun de consum