x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Beneficiile cărnii de porc

Beneficiile cărnii de porc

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    18 Mai 2009   •   00:00
Beneficiile cărnii de porc

Pusă la zid în ultimii ani, carnea de porc este în atenţia nutriţioniştilor, cu excepţia maladiilor civilizaţiei, care mai scad puţin din popularitatea greu câştigată.



Prin carne se înţelege musculatura striată a carcasei animalului sau păsării, împreună cu toate ţesuturile cu care vine în legătură naturală, adică împreună cu ţesutul conjunctiv, ţesutul gras, ţesutul osos, vasele de sânge şi nervii care se găsesc în musculatura striată. Compoziţia chimică a cărnii de porc este determinată de proporţia diferitelor ţesuturi, proporţie care variază în funcţie de vârstă, specie, starea de îngrăşare şi regiunea anatomică.

SURSĂ DE NUTRIENŢI
Proteinele furnizate de carnea de porc de calitate (musculatura) sunt proteine de prima calitate, adică furnizează toţi aminoacizii esenţiali necesari în proporţiile apropiate ale proteinei etalon.

Lipidele din carnea de porc (reprezentând în medie circa 7,5 g/100 g carne), sunt o sursă importantă de acid linoleic conjugat, care în lumina celor mai recente studii (Departamentul de ştiinţa alimentului şi tehnologii de la Universitatea din Nebraska, SUA) poate furniza protecţie împotriva unor forme de cancere, precum şi a unor afecţiuni cardiace datorită proprietăţilor sale antioxidante.

Carnea de porc este şi o excelentă sursă de vitamine şi oligoelemente, asigurând necesarul între 10% (pentru acidul pantotenic) şi 65% (pentru tiamină - vitamina B1) din doza zilnică recomandată. De asemenea, este o sursă excelentă de piridoxină, ciancobalamină, biotină, niacină - vitamine liposolubile indispensabile unui metabolism sănătos.

Mineralele conţinute de carnea de porc asigură între 9% (pentru fier) şi 36% (pentru zinc) din doza zilnică recomandată, dar şi de fosfor şi magneziu. Căutăm în alimente exotice (muşchi argentinian, somon norvegian, brânză elveţiană etc.) sursa noastră zilnică de zinc, importantă atât pentru funcţionarea pancreasului cât şi pentru creşterea imunităţii organismului, fiind implicat în formarea anticorpilor, şi uităm de o sursă foarte la îndemână şi foarte autohtonă şi tradiţională în dieta românească - carnea de porc.

Dieta ideală este dieta care ştie să combine într-un echilibru perfect toate darurile naturii, căci "natura a făcut mai bine".

×
Subiecte în articol: bun de consum porc