x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Biotehnologie - Între trecut şi viitor

0
Autor: Dr. ing. Gabriela Berechet 13 Oct 2008 - 00:00
Biotehnologie - Între trecut şi viitor

Biotehnologia este o ştiinţă care combină reuşit cuceririle ştiinţifice din biologie cu cele de tehnologie în vederea ameliorării permanente a vieţii oamenilor.



Biotehnologia este o ştiinţă care combină reuşit cuceririle ştiinţifice din biologie cu cele de tehnologie în vederea ameliorării permanente a vieţii oamenilor.

Biotehnologiile alimentare sunt cunoscute din vremuri imemoriale, când omul peşterilor, devenit din vânător agricultor, şi-a păstrat se­min­ţe­le cerealelor celei mai bogate recolte pentru a le folosi în anul agricol următor, a crescătorului de animale care a intuit că inseminând animalul din curte cu altul cu performanţe mai bune (mai multă carne, mai mult lapte, mai multă lână etc) va obţine o rasă ameliorată, a celui care frământând făina cu apă şi lăsând-o să stea a descoperit aluatul dospit, a celui care a lăsat laptele proaspăt muls la temperatura camerei şi a obţinut iaurtul.

Modificări
Istoria recentă a biotehnologiilor in­clu­de şi prima polenizare încrucişată a ma­ză­rii din grădină de cel considerat a fi părintele geneticii, Gregor Mendel. Oficiul pentru Evaluarea Tehnologiilor OTA din SUA defineşte biotehnologia ca o şti­in­ţă care reprezintă aplicarea sistemelor şi organismelor biologice în obţinerea unor produse şi servicii. Institutul de ştiinţe şi Tehnologii Alimentare defineşte biotehnologia ca o ştiinţă care foloseşte tehnicile biologice în creşterea plantelor, a animalelor sau culturilor microbiene în scopul ameliorării cantitative, calitative sau senzoriale a alimentelor derivate, a uşurării procesării lor sau a creşterii eficienţei economice. După unii autori, biotehnologia include numai metodele moderne ale ingineriei genetice, metodă care se studiază cu mare atenţie de la începutul anilor ’70. Toate transformările biologice sunt favorizate de o lume invi­zibilă şi extrem de complexă: enzimele.

Enzimele, componente de natură proteică produse de celulele vii, catalizează reacţii de sinteză şi degradare din orga­nismele animale, vegetale şi microorga­nisme, cu numeroase implicaţii şi aplicaţii în industria alimentară.

Fiind componente ale materiei vii de origine vegetală şi animală, enzimele pot manifesta acţiuni favorabile, care conduc la îmbunătăţirea calităţilor naturale constituţionale, gustative, dar şi nefavorabi­le, dacă procesele nu sunt corect conduse, care determină degradarea şi pierderea valorii nutritive. În materia vie se postu­lează că există circa 10.000 de enzime, din care circa 2.000 au fost izolate, în sta­re mai mult sau mai puţin purificată, a căror intervenţie şi acţiune în diferitele procese metabolice este mai mult sau mai puţin cunoscută. Viaţa de zi cu zi, dar şi producţia de alimente este practic plină de procese tehnologice în care en­zimele endogene, proprii materiilor pri­me, dar şi cele exogene, adăugate pentru a mări productivitatea, sunt omni­pre­zen­te.

Noi descoperiri
Cercetările întreprinse în ultimii ani au adus noi dovezi ale complexului meca­nism de acţiune, cu beneficii notabile în valorificarea unor reziduuri rezultate din industria alimentară în vederea diversifi­cării sortimentale sau a reducerii poluării mediului.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea Aristotle din Salonic, Grecia, au reuşit să obţină o băutură din valorificarea zerului obţinut de la producţia de brânzeturi prin însămânţarea cu granule de Kefir imobilizate pe material celulozic delignificat sau pe pelete de gluten. Adaosul de fructoză la băutura acidifilă obţinută a îmbunătăţit substanţial gradul de acceptabilitate al produsului şi o măsură de utilizare eficientă a unui subprodus, bogat în proteine, care tradiţional era aruncat sau folosit în furajarea porcinelor.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cum să-ți menajezi coloana în somn

Cum să-ți menajezi coloana în somn
Când omul s-a ridicat în poziţie verticală, a devenit împăratul, şeful lumii. Dar după sute de mii de ani, în care s-a adaptat organismul la poziţia bipedă, în două zone această adaptare nu s-a finalizat,...

Prof. univ. dr. Niculae Iordache: „Prin cele două componente ale sale – endocrină și exocrină – pancreasul are o patologie foarte importantă”

Prof. univ. dr. Niculae Iordache: „Prin cele două componente ale sale – endocrină și exocrină – pancreasul are o patologie foarte importantă”
Bolile pancreasului. Despre pancreas s-a scris și se vorbește foarte mult dar el rămâne într-o bună măsură o necunoscută pentru că spre deosebire de alte organe el este puțin mai ascuns, iar...

Modalităţi prin care muzica îți poate îmbunătăți starea de bine

Modalităţi prin care muzica îți poate îmbunătăți starea de bine
Antrenearea minţii și corpului, reducerea stresului și anxietăţii, stabilirea unor noi obiective, creșterea stimei de sine şi găsirea unor noi prieteni: ar putea fi doar câteva dintre obiectivele pentru noul...

Supărarea și frustrarea sunt momente artificiale

Supărarea și frustrarea sunt momente artificiale
Omul, prin modul său de învățare de la cei dragi din jur, este supus experienței acestora. El învață ce vede, simte și aude. Dezvățarea nu există pentru că nu e nimeni cu nuiaua pe el când e adult, este...

Cyberbullying, mai periculos decât cel din școală

Cyberbullying, mai periculos decât cel din școală
Bullying-ul reprezintă o formă de abuz emoțional și fizic asupra copiilor de către alți copii și se manifestă foarte des în mediul școlar. De câțiva ani însă, acest fenomen devine tot mai periculos și...

Explicațiile psihologului: Omul normal se trezește cu alarma, omul cu planuri mari, nu!

Explicațiile psihologului: Omul normal se trezește cu alarma, omul cu planuri mari, nu!
Când ne trezim dimineața, ne dăm jos din pat, ne ducem la oglindă și începem rutina. În unele momente, avem gânduri vagi despre ce urmează să facem în următoarele ore, alteori ne plănuim la secundă...

Constipația – ce soluții de tratament ai?

Constipația este o problemă ușoară și foarte frecventă, dar are consecințe și un impact real asupra calității vieții. Iată câteva soluții care vă sunt la îndemână … Mâncare: împotriva...

Chistul ovarian: ce simptome ar trebui să te alerteze?

Chistul ovarian: ce simptome ar trebui să te alerteze?
Chistul ovarian este frecvent întâlnit. Între 5% și 7% dintre femei vor avea măcar unul în timpul vieții. Iată care sunt posibilele simptome care pot avertiza prezența unui astfel de chist la ovar: Durere...

Ortodonție: cum să vă curățați dinții atunci când aveți un aparat dentar?

Ortodonție: cum să vă curățați dinții atunci când aveți un aparat dentar?
Ortodonție: cum să vă curățați dinții atunci când aveți un aparat dentar? La orice vârstă, igiena orală este esențială. Cu toate acestea, atunci când purtați un aparat dentar și urmați un...

Tuse - cele mai bune remedii naturale

Tuse - cele mai bune remedii naturale
Tuse uscată, tuse productivă, dureri în gât… Se apropie iarna lungă și rece. Zilele sunt mai scurte, soarele iese rar, oboseala este resimțită și sistemul nostru imunitar slăbește. Remediile naturale precum...

Hernia de disc – simptome care trebuie să te alerteze

Hernia de disc – simptome care trebuie să te alerteze
Hernia de disc poate fi responsabilă pentru o durere de spate violentă. Într-adevăr, multe dureri de spate pot fi cauzate de această leziune a discului intervertebral. Dar cum putem recunoaște un disc herniat și...

Crampele musculare – 9 metode să le previi

Crampele musculare – 9 metode să le previi
Caracterizate printr-o contracție involuntară și dureroasă a unui mușchi, crampele musculare apar pe neașteptate. Tratând cauzele, care pot fi variate, se reușește săse ajungă la dispariția acestor crize...

Tratamentul cu Panobinostatum și Ustekinumab, în oncologie și psoriazis cronic sever. Precizări de la CNAS

Tratamentul cu Panobinostatum și Ustekinumab, în oncologie și psoriazis cronic sever. Precizări de la CNAS
PRECIZARI privind tratamentul cu Panobinostatum aria terapeutică oncologie și Ustekinumab aria terapeutică psoriazis cronic sever (în plăci). 1. In Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr 842 din 16.10.2019 a...

Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?

Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?
Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea? De-a lungul întregii sale vieți, organismul uman se confruntă cu o multitudine de factori agresivi (bacterii, virusuri, toxine, și multe altele),...

Bolile limbii - simptome, diagnostic, tratament

Bolile limbii - simptome, diagnostic, tratament
Bolile limbii: cum să le recunoaștem? Bolile gurii pot afecta sănătatea dinților, precum și gingiile sau limba. Astfel, există boli ale limbii; dar cum să le recunoaștem? Le putem identifica chiar și...
Serviciul de email marketing furnizat de