x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Bitty Bite - Biscuiti sintetici

Bitty Bite - Biscuiti sintetici

de Cristina Andreea Calin    |    01 Aug 2008   •   00:00
Bitty Bite - Biscuiti sintetici

CE BEM, CE MINCAM ● Scrisul de pe eticheta nu este lizibil
Eticheta produsului este realizata dupa ureche. In urma analizei, rezulta ca la fel au fost fabricati si biscuitii.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Scrisul de pe etichetă nu este lizibil
Eticheta produsului este realizată după ureche. În urma analizei, rezultă că la fel au fost fabricaţi şi biscuiţii.

Biscuiţii cu cremă de cacao Bitty Bite au în compoziţie: făină de grîu, cremă de cacao 27% (zahăr, îndulcitor nespecificat, unt cacao, nucă de cocos, seminţe de palmier – n.r.), lapte praf pasteurizat: 10% amidon de porumb, emulsificator: lecitină din soia E 322, aromă naturală de vanilie), zahăr, grăsime vegetală hidrogenată (ulei de palmier), ouă, agenţi de creştere (hidrogenocarbonat de sodiu E 500, hidrogenocarbonat de amoniu E 503, bitartrat de potasiu E 336), lapte praf pasteurizat, sirop de glucoză, lapte praf integral, salt (n.r. – sare), amidon de porumb, aromă naturală de vanilie.

Din informaţiile nutriţionale aflăm că produsul are 7g grăsimi, din care saturate 4g, trans 0g, colesterol 2mg, 31 mg sodiu, 20g carbohidraţi, 1g fibre dietetice, 8g zahăr, 2g proteine, calciu 1%.

ANALIZĂ. Prof. doc. Mencinicopschi descrie produsul analizat: "Biscuiţi cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide, cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză, glucoză), dar şi cu absorbţie lentă (făină de grîu, amidon de porumb). Specialistul atrage atenţia că producătorul nu  precizează natura chimică a îndulcitorului utilizat, constituind o încălcare a legislaţiei în vigoare, ca de altfel şi inscripţionarea ili- zibilă a etichetei compoziţionale şi nutriţionale. Eticheta nutriţională este redactată neprofesional, nefiind nici măcar tradusă în limba română, producînd confuzie consumatorului. Mai mult, lipseşte un indicator important, densitatea energetică. Analizînd lista de ingrediente, aflăm însă că biscuiţii au o densitate energetică foarte mare. Produsul conţine grăsimi hidrogenate periculoase pentru sănătate, dar şi grăsimi animale saturate aterogene. Biscuiţii sînt realizaţi şi cu o serie de aditivi, în special agenţi de creştere.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor, obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, copiilor, suferinzilor de sindrom metabolic, suferinzilor de maladii cardiovasculare. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinînd cont de aportul glucidic adus. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil pentru a vedea care este reacţia organismului. Consumatorii cu alergie la ou şi proteinele din lapte vor evita consumul acestui produs. Biscuiţii sînt interzişi suferinzilor de celiachie (intoleranţă la gluten), avertizează profesorul Mencinicopschi.

×
Subiecte în articol: bun de consum