x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Blat de tort cu E-uri

Blat de tort cu E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    28 Dec 2007   •   00:00
Blat de tort cu E-uri

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Blatul are un exces de emulgatori
Din produsul analizat poate ieşi un tort destinat celor fără probleme de sănătate, dacă umplutura este realizată din fructe. Consumat insă ca atare, poate avea efecte adverse din cauza conţinutului de zahăr şi grăsimi.


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Blatul are un exces de emulgatori
Din produsul analizat poate ieşi un tort destinat celor fără probleme de sănătate, dacă umplutura este realizată din fructe. Consumat insă ca atare, poate avea efecte adverse din cauza conţinutului de zahăr şi grăsimi.


Blatul de tort cacao "Goldfein" are in compoziţie: "zahăr, făină de grău, ouă, cacao (2,5%), emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471), esteri poliglicerolici ai acizilor graşi E 475, propilen glicol - E 1520), amidon de porumb gelatinizat, făină de soia, edulcorant (sorbitol E 420), sare, gluten de grău, agenţi de afănare (difosfat disodic E 450, bicarbonat de sodiu E 500), arome alimentare, coloranţi alimentari: betacaroten E 160a". Dacă veţi consuma 100 de grame de blat, veţi asimila o valoare energetică de 318,85 kcal, proteine 7,22 g, lipide 5,25 g, glucide 58,64 g.


ANALIZÃ.... Profesorul Gheorghe Menicnicopschi ne spune despre produsul analizat: "blat de tort utilizat ca suport pentru prepararea specialităţilor zaharoase festive, dezechilibrat nutriţional. Acesta are un exces de glucide cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat (zahăr), dar şi glucide cu absorbţie lentă (amidon) şi medie (amidon de porumb gelatinizat), grăsimi procesate provenind din emulgatori E 471 şi E 475, eventual şi din gălbenuşurile de ou, edulcoranţi de masă şi calorigeni E 420, agenţi de afănare, sodiu provenind din sare şi din E 450 şi E 500. Produsul este colorat cu betacaroten E 160 a şi conţine surse de gluten, ovalbumină, soia şi arome alimentare a căror natură nu este specificată. Densitatea energetică a produsului este ridicată 318,85 kcal/100 g.

Avănd in vedere profilul nutriţional dezechilibrat al blatului, cu un exces de zaharuri ar trebui să ţinem cont la compoziţia umpluturii care ar fi de preferat să fie formată din fructe proaspete (eventual cogelate şi de preferinţă de pădure) pentru echilibrarea profilului nutriţional şi creşterea valorii lui biologice. Recomandăm să se evite utilizarea margarinelor sau a produselor de tip frişcă la prepararea cremei de umplutură.


CONCLUZII. In funcţie de umplutura utilizată pentru obţinerea produsului final, acesta poate afecta mai mult sau mai puţin sănătatea consumatorilor. Ca o recomandare generală, produsul trebuie consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase, cu o alimentaţie echilibrată şi care practică regulat activitatea fizică.
Cei care suferă de diabet vor consuma blatul de tort numai cu avizul medicului curant utilizănd eventual pentru, prepararea umpluturii edulcoranţii admişi.
Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, precizează că produsul analizat este interzis persoanelor suferinde de celiachie din cauza conţinutului de gluten, iar persoanele cu intoleranţă la ou şi soia vor testa produsul inainte de consum pentru a vedea care este reacţia organismului.

×
Subiecte în articol: bun de consum