x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Boala în care mişcarea e la fel de importantă ca medicamentele

Boala în care mişcarea e la fel de importantă ca medicamentele

de Florin Condurateanu    |    23 Apr 2018   •   19:30
Boala în care mişcarea e la fel de importantă ca medicamentele
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Diabetul se întinde ca o pecingine în lume, trage semnalul de alarmă chiar Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Grav este că diabetul se întâlneşte tot mai des la copii, la cei supraponderali, căci obezitatea se înstăpâneşte de la vârste mici. În diabet, la fel de importante ca tratamentul medicamentos sunt modul de alimentaţie şi conştiinciozitatea cu care faci mişcare.

 

Diabetul este o boală cronică, ea nu se vindecă la ora actuală, dar poate fi ţinută în frâu prin medicaţie şi regim alimentar, asociate cu multă mişcare. În diabet, celulele beta din pancreas se împuţinează şi nu mai fabrică destulă insulină pentru neutralizarea surplusului de glucide din sânge. La diabetici se adaugă şi o altă componentă defavorabilă, apare o rezistenţă a celulelor de a accepta insulina cu lucrarea ei. Este vorba de rezistenţa la insulină păguboasă. E necesar să se înţeleagă că diabetul este mai mult decât stricarea metabolismului glucidelor, diabetul perturbă toate metabolismele, şi pe cel al lipidelor, şi pe cel al proteinelor. De aceea, spre exemplu, dacă bolnavul de diabet doreşte să mănânce mai mult decât un ou pe săptămână trebuie să renunţe la paharul cu lapte admis în fiecare zi. Nu e bine ca prea multele grăsimi să sporească colesterolul. Lactatele, adică şi laptele, şi brânzeturile, trebuie să fie degresate. Este de la sine înţeles că dulciurile concentrate sunt de evitat, ciocolata, dulceţurile, torturile etc. De altfel, diabetul de tip 2 are la origine obezitatea şi un prim pas este să se ajungă la o greutate normală. Nu numai pâinea este marele inamic, ba o felie subţire de pâine este binevenită, pâinea este cu asimilare lentă şi eliberează în timp carbohidraţii. Diabeticul trebuie să se abţină la produsele de patiserie, la paste, la cartofi. Or fi delicioşi cartofii prăjiţi, dar ei sunt o grenadă, prin prăjire se elimină apa, deci carbohidraţii ajung chiar la 90%, în plus ei se îmbibă cu ulei. Sunt bogate în carbohidraţi unele legume ca fasolea boabe, mazărea, lintea, dar este acceptată şi chiar indicată fasolea teci. Dintre fructe, au o proporţie mare de glucide bananele, strugurii, pepenele galben, dar şi cel roşu, perele. Este indicat un măr mai acru, zbârcit. Băuturile răcoritoare sunt pline de zahăr, îngraşă berea, vinul. Ouăle sunt mai de acceptat dacă sunt sub formă de ochiuri pregătite în apă, adică ochiuri româneşti.

 

Diabetul este o boală vicleană, nu dă simptome alarmante, se descoperă şi după 10 ani de când boala diabetică îl macină pe suferind. Diabetul aduce semne atunci când a intrat în faza de complicaţii, la ochi, la rinichi, la picioare, unde cele mai mici răni nu se închid şi nici nu dau dureri.

×