x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Box si balet contra sedentarism

Box si balet contra sedentarism

23 Mai 2005   •   00:00

ARMONIA TRUPULUI
Una dintre cele mai moderne activitati fizice o reprezinta tae-bo-ul. Miscarile de tae-bo ne dezmortesc corpul si ne ajuta sa scapam de cateva kilograme in plus.

  • de LIANA HAINAROSIE

  • SFAT. In timpul pauzelor dintre exercitii, evitati sa va opriti brusc. De aceea, chiar daca oboseala isi face simtita prezenta, mergeti pe loc, alergati sau sariti usor
    Pentru ca, spre deosebire de aerobic, fitness, consumul caloric din timpul unei sedinte de tae-bo este mult mai mare, de aproximativ 800 kcal./ora. Iar daca asociem acest antrenament, cu o frecventa de trei ori pe saptamana, cu dieta alimentara, putem slabi doua-trei kilograme pe luna.

    Despre originea si despre ceea ce inseamna tae-bo, instructorul de fitness aerobic si tae-bo Luiza Bucur (foto) spune: "Tae-bo este o combinatie de miscari din artele martiale, box, balet pe pasi de dans. Contrar unor pareri, tae-bo-ul nu este o activitate fizica violenta, el nu presupune lupta si nici contact direct cu adversarul. In timpul unei sedinte de tae-bo (45-50 de minute), este solicitat intregul corp. In plus, miscarile de tae-bo dezvolta forta musculara, rezistenta la efort, ajuta la o mai buna coordonare a miscarilor si imbunatateste echilibrul".

    Incalzire, hidratare

    Antrenamentul de tae-bo incepe cu exercitii pentru incalzirea tuturor grupelor musculare si a articulatiilor, cuprinzand: flexii, extensii de gat, rotiri de umeri si de brate, aplecari de trunchi, fandari laterale si inainte. Apoi trecem la exercitiile propriu-zise de tae-bo. Acestea combina miscarile de brate (directe, uppercut, croseu) si cele de picioare: (lovituri inainte si lateral si inapoi), ce mobilizeaza intregul corp.

    Inainte, in timpul, cat si dupa antrenament trebuie sa ne hidratam. Apa plata este cea mai indicata. Instructorul Luiza Bucur ne sfatuieste ca, la sfarsitul fiecarei sedinte, sa facem cateva exercitii de stretching, pentru revenirea organismului dupa efort.

    Este indicat ca primele sedinte sa se desfasoare sub indrumarea unei persoane avizate, pentru asigurarea corectitudinii miscarilor si evitarea eventualelor accidentari. Instructorul Luiza Bucur recomanda incepatorilor doua serii a cate 8 exercitii, apoi, progresiv, 4 serii a cate 8 exercitii. Pentru inceput, exercitiile vor fi insotite de pauza. In cazul avansatilor, pauzele se raresc sau se renunta la ele.

    Exista totusi si contraindicatii. Persoanele cardiace, cele care au probleme de natura renala sau cele cu deficiente ale coloanei trebuie sa evite tae-bo.

    COAPSE, UMERI. Din stand, faceti o semigenuflexiune, flexati bratul si duceti-l inapoi. Reveniti in stand si duceti bratul flexat inainte, cu oprire brusca
    COAPSE, FESIERI. Din stand cu bratele la nivelul fetei si pumnii stransi, fandati piciorul inapoi
    ECHILIBRU. Duceti piciorul in fata si ridicati-l din fandare cat mai mult
    UMAR, TALIE, ABDUCTORI. Din stand, ridicati bratele la nivelul fetei si strangeti pumnii. Rasuciti brusc trunchiul lateral, ducand pumnul strans inainte
    FESIERI, COAPSE. Din stand in genunchi, sprijiniti-va pe palme
    SPATE. Din stand in genunchi loviti lateral, cu talpa in flexie, si reveniti in pozitie initiala cu spatele drept si nemiscat

    STIRI
    COPII. Inca din copilarie, parintii trebuie sa-si incurajeze copiii sa faca sport, dar trebuie sa tina cont si de personalitatea acestora. Astfel, un copil timid va prefera sa practice karate, pentru a invata sa se apere, un iubitor al naturii va alege echitatia, ciclismul, catararile pe munte, schiul, inotul. Un copil care simte nevoia sa-si depaseasca limitele se va orienta spre atletism. Numerosi copii prefera sporturile de echipa – fotbal, baschet, handbal, volei – datorita ambiantei, a spiritului de solidaritate si a dorintei de a invinge.

    VIRILITATE. Dupa 40 de ani, barbatii care practica in mod constant o activitate fizica sunt mai putin expusi riscurilor de a avea probleme erectile. Aceasta este concluzia unui studiu american, realizat pe un esantion de 1.709 barbati, cu varsta intre 40 si 70 de ani. Studiul a fost efectuat intre anii 1987 si 1989 si confirmat intre 1995 si 1997 la 1.156 de barbati. De aceea, cercetatorii au ajus la concluzia ca, pentru a evita problemele erectile, barbatii de peste 40 de ani ar trebui sa faca 30 de minute de sport zilnic.

    CANCER OVARIAN. Cercetatorii au ajuns mai demult la concluzia ca sportul reduce riscurile cancerului de colon si de san. Un studiu recent, publicat in International Journal of Cancer si efectuat de dr. Sai Yi Pan, de la Agentia de Sanatate Publica din Canada, a reliefat ca femeile care practica o activitate fizica in mod constant, dar de intensitate medie, prezinta mai putine riscuri de a suferi cancer ovarian. Una dintre explicatii ar fi ca sportul reduce riscurile obezitatii, care influenteaza aparitia acestui tip de cancer. Pe de alta parte, activitatea fizica intensa nu prezinta aceste beneficii, deoarece antreneaza fabricarea de radicali liberi, periculosi pentru sanatate.
    ×
    Subiecte în articol: tae-bo armonia trupului