x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Broccoli, leguma care te face să arăți mai tânăr

Broccoli, leguma care te face să arăți mai tânăr

de Magda Bucur    |    20 Feb 2016   •   16:34
Broccoli, leguma care te face să arăți mai tânăr
Sursa foto: Serhiy Shullye/Getty Images/iStockphoto

Iată câteva dintre beneficiile acestei plante pentru sănătate:

Luptă cu cancerul

Un aport mare de nutrienți regăsiți în crucifere este asociat cu scăderea riscului de cancer, în special cel de plămâni și cancerul de colon. Studiile sugerează că sulforafanul, substanța activă din aceste legume, care le dă gustul ușor amărui, este responsabilă de lupta împotriva cancerului.

Sulforafanul poate inhiba o enzimă implicată în proliferarea celulelor canceroase. De asemenea, folatul, un alt nutrient activ din broccoli, a fost asociat cu scăderea riscului de cancer la sân la femei.

Asigură sănătatea oaselor

Lipsa vitaminei K din organism este asociată cu un risc crescut de fracturi osoase. O singură mână de broccoli asigură 92 de micrograme de vitamina K, adică mai mult de 100% din doza zilnică recomandată. Consumul adecvat de vitamina K mărește sănătatea oaselor, pentru că ajută la creșterea absorbției calciului și diminuează eliminarea lui prin urină.

De altfel, broccoli contribuie și la aportul de calciu în organism, o mână de broccoli oferind aproximativ 43 de miligrame de calciu.

Oferă un aspect mai tânăr

Atunci când este consumată în formă naturală, vitamina C antioxidantă ajută la prevenirea îmbătrânirii pielii și a deteriorării acesteia cauzate de razele soarelui și de poluare, reduce ridurile și îmbunătățește textura pielii.

Chiar dacă mulți dintre noi ne gândim în mod automat la citrice, atunci când spunem vitamina C, e bine de știut că o jumătate de broccoli conține aproximativ 81 de miligrame de vitamina C, adică mai mult decât are nevoie organismul, într-o singură zi.

Vitamina C joacă un rol important în formarea colagenului, principalul susținător al pielii. În plus, broccoli este bogat și în vitaminele A și E, ambele cruciale pentru aspectul tânăr al tenului.

Îmbunătățește digestia și ajută la detoxifiere

Consumul de alimente bogate în fibre, cum este broccoli, poate preveni constipația, să mențină sănătatea tractului digestiv și să scadă riscul de cancer la colon. Consumul de fibre asigură un scaun regulat, ceea ce este crucial pentru eliminarea zilnică a toxinelor.

Potrivit Bazei naționale de date a nutienților din SUA (USDA), aproximativ 90 de grame de broccoli conțin 31 de calorii, 0 grăsimi, 6 grame de carbohidrați, din care 2 grame de zahăr și 2 de fibre și 3 grame de proteine. Aceeași cantitate de broccoli oferă 100% din doza zilnică recomandată de vitamine C, K și este, de asemenea, o sursă bună de vitamina A, folat și potasiu.

Atenție, însă! Dacă urmați un tratament cu anticoagulante, nu este bine să măriți brusc doza de vitamina K din organism, pentru că aceasta joacă un rol important în coagularea sângelui.

×
Subiecte în articol: broccoli