x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cafenelele devenite spaţii de terapie

0
Autor: Luciana Grosu 12 Ian 2016 - 18:42
Cafenelele devenite spaţii de terapie
Vezi galeria foto
În orașul sufocat de baruri și fast-food-uri, localurile terapeutice își propun să lupte împotriva prejudecăţilor. Cafenelele alternative sunt locurile unde persoanele cu probleme mentale pot veni pentru a se simţi normal sau unde dependenţii de alcol pot ieși pentru a uita de viciu.

Ceainăria din Strada Orșova nr. 129 te întâmpină cu desene murale viu colorate inspirate din personajele bizare ale filmului lui Tim Burton „Alice în Ţara Minunilor”. Alegerea nu este întâmplătoare, deoarece în spatele ceainăriei există o comunitate de oameni care s-au simţit deseori într-o altă lume și au trecut pe la psihiatru. Proiectul, finanţat din granturile SEE Fondul ONG România, are caracter experimental, iar preţurile sunt modice. Dacă spaţiul va scoate profit, acesta va fi reinvestit în proiectele de reabilitare a persoanelor cu istoric psihiatric de care se ocupă Fundaţia Estuar. Ceainăria a fost realizată cu ajutorul membrilor Estuar Club House, care au dat o mână de ajutor inclusiv la realizarea decorului.

Membrii Estuar Club House, primul centru de acest tip din România, sunt persoane care încearcă să lase în urmă problemele de sănătate mintală pentru a reînvăţa traiul în comun. Membrii clubului sunt încă sub tratament, dar echilibraţi din punct de vedere emoţional. La Club House nu vin psihiatrii și nu se face terapie pentru că membrii nu sunt priviţi ca pacienţi. Clubul funcţionează ca o gospodărie, membrii mergând împreună la cumpărături și asumându-și pe rând responsabilităţi în legătură cu bucătăria, curăţenia sau grădina. Mai nou, ei vor avea grijă și de ceainărie. De fapt, centrul de zi funcţionează ca o școală informală, unde tinerii și mai puţin tinerii pot exersa relaţionarea și viaţa de zi cu zi. „Acest job mă ajută să mă simt util și să mă dezvolt personal”, spune Mihai, proaspăt angajat al ceainăriei Estuar și de 5 ani membru al comunităţii Club House.

Therapy, barul terapeutic fără alcool
Therapy, din Strada Sfinţii Voievozi nr. 60, este o cafenea terapeutică ale cărei porţi sunt deschise publicului larg, dar mai ales persoanelor cu probleme legate de abuzul de substanţe. Iniţiativa aparţine ONG-ului axat pe programe de prevenţie și de tratament al adicţiilor ALIAT și este susţinută prin fonduri POSDRU. Fidelă conceptului de „dry bar”, cafeneaua Therapy nu va servi băuturi alcoolice, iar în incinta localului nu se va putea nici fuma. În schimb, spaţiul va găzdui evenimente axate pe diverse forme de terapie. „Ne dorim ca Therapy să devină un loc pentru corp, minte și suflet, unde oamenii pot crește prin evenimente de terapie prin pictură, muzică, terapie ocupaţională, terapie antifumat și antidependenţe, cursuri de dezvoltare personală, cooking sau design interior”, spune Andreea Grigore, managerul Therapy. Profitul va fi reinvestit în programele ALIAT dedicate persoanelor dependente. Meniul în cafeneaua bucureșteană este format din salate, sandwich-uri, supe calde și reci, deserturi naturale, fresh-uri și limonade sau cafea.

Există și bere sau vin, însă fără alcool. Dat fiind că nu se servesc băuturi alcoolice și nu se fumează, spaţiul este deschis și pentru minori. Cafeneaua Therapy funcţionează într-o vilă construită de familia Sturdza, fiind renovată și decorată de scenografa Anca Lazăr în așa fel încât să fie luminoasă, primitoare.

Un loc important îl ocupă plantele, care împânzesc locul și dau senzaţia de spaţiu curat și aerisit.

Cafeneaua Therapy are 11 angajați în prezent, dintre care 10 fac parte din grupuri vulnerabile, deşi niciunul nu are istoric de abuz de substanțe

Conceptul de Club House provine din America şi pune accentul pe ideea creării unei comunități în care persoanele cu probleme psihice să poată funcționa independent

O cafea la Therapy poate însemna un şomer mai puțin sau un dependent de substanțe ajutat să-şi recapete viața.
Andreea Grigore, managerul cafenelei Therapy


Conceptul de „dry bar” (local în care nu se servește alcool) a devenit foarte popular în Occident, în ultimii cinci ani. Astfel de spaţii îi ajută pe cei care au avut probleme cu alcoolul să aibă o viaţă socială. Studiile arată că astfel de locuri devin populare și în rândul non-dependenţilor, în special în categoria de vârstă 18 - 30 de ani.
 

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

A fost inventată pastila contraceptivă care se ia o singură dată pe lună

A fost inventată pastila contraceptivă care se ia o singură dată pe lună
Cercetătorii testează o pilulă contraceptivă orală care se ia o dată pe lună și despre care spun că le-ar oferi femeilor mai multe opțiuni și control asupra fertilității. Odată înghițită,...

Zahărul, ascuns în alimente sub 60 de denumiri

Zahărul, ascuns în alimente sub 60 de denumiri
Zahărul se găseşte, în zilele noastre, în alimente despre care nici nu bănuiam că ar putea conţine acest produs. Este considerat de mulţi un fel de „drog”, pentru că dă dependenţă şi cu greu scăpăm...

Atenție la pateurile vegetale. Sunt pline de aditivi alimentari

Atenție la pateurile vegetale. Sunt pline de aditivi alimentari
Mai mult de jumătate din produsele tip pate vegetal/pastă vegetală au 7 aditivi sau chiar mai mulţi, potrivit unui studiu realizat de Infocons. Organizația precizează că a realizat un studiu comparativ cu...

Alarmant! Infertilitatea masculină, la cel mai înalt nivel în Europa Centrală și de Est!

Alarmant! Infertilitatea masculină, la cel mai înalt nivel în Europa Centrală și de Est!
Conform statisticilor medicale oficiale, la nivel global, 48,5 milioane de cupluri care au contact sexual neprotejat suferă de infertilitate, iar aceasta reprezintă un procent de aproximativ 15% din totalul...

Neuronii afectaţi de accidentul vascular cerebral trebuie „treziţi” rapid

Neuronii afectaţi de accidentul vascular cerebral trebuie „treziţi” rapid
Când se opreşte irigarea cu sânge a inimii şi a creierului, în infarct şi în accident vascular cerebral, se desfăşoară un sprint pentru a fi eficace acţiunea medicilor. Există însă o diferenţă de grad al...

A fost descoperit motivul care duce la creșterea riscului de suicid

A fost descoperit motivul care duce la creșterea riscului de suicid
Reţelele-cheie din creier care interacţionează şi conduc la creşterea riscului unei persoane de a se gândi la sinucidere sau de a avea o tentativă de suicid au fost identificate de o echipă internaţională...

Alimente permise și cele interzise seara. LISTE

Alimente permise și cele interzise seara. LISTE
Pentru a avea o siluetă frumoasă și o digestie fără probleme, deci și un metabolism care să vă ajute, este foarte important ce mâncați seara. Dacă aplicați principiul indicat de mine, cu 5 mese, 3 principale...

Speranța de viață în România, mult sub media UE

Speranța de viață în România, mult sub media UE
Speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană şi, deşi a crescut din anul 2000, rămâne cu aproape şase ani sub media UE, potrivit raportului Comisiei Europene privind...

Ce înseamnă când ți-e poftă de alimente sărate și ce trebuie DE FAPT să mănânci

Ce înseamnă când ți-e poftă de alimente sărate și ce trebuie DE FAPT să mănânci
Am mai vorbit despre faptul că poftele pentru anumite gusturi sau alimente indică, de cele mai multe ori, carențe în organism. Corpul nostru ne transmite semnale, problema este că nu știm să le interpretăm...

Semnal de alarmă. Adolescenții sedentari vor suferi de obezitate și boli cardiovasculare

Semnal de alarmă. Adolescenții sedentari vor suferi de obezitate și boli cardiovasculare
Adolescenţii care nu fac suficientă mişcare îşi pun în pericol sănătatea, riscând să fie afectaţi de obezitate şi boli cardiovasculare, avertizează un studiu desfăşurat sub egida Organizaţiei Mondiale a...

Medicina personalizată în cancer: imunoterapia oncologică și rolul biomarkerilor

Medicina personalizată în cancer: imunoterapia oncologică și rolul biomarkerilor
Imunoterapia oncologică reprezintă cea mai nouă armă terapeutică în lupta împotriva cancerului la nivel mondial. Împreună cu terapiile țintite și biomarkerii, imunoterapia oncologică este unul din pilonii...

Crampele musculare – 9 metode să le previi

Crampele musculare – 9 metode să le previi
Caracterizate printr-o contracție involuntară și dureroasă a unui mușchi, crampele musculare apar pe neașteptate. Tratând cauzele, care pot fi variate, se reușește săse ajungă la dispariția acestor crize...

Cancerul cerebral – simptome, diagnostic, tratament

Cancerul cerebral – simptome, diagnostic, tratament
Indiferent dacă este benignă sau una malignă – în cancerul cerebral -, o tumoră provoacă simptome similare. Acestea variază în principal în funcție de localizarea tumorii. Cancerul cerebral: benigne sau...

Oportunități prin casă de a te mișca mai mult

Oportunități prin casă de a te mișca mai mult
Sedentarismul este printre principalele cauze pentru îngrășare și multe probleme de sănătate care pot duce inclusiv la deces. Deci nu e de glumă cu asta. Știu, cei mai mulți invocă lipsa timpului. Tocmai de...

Mierea românească are proprietăți antibacteriene mai puternice decât mierea de Manuka

Mierea românească are proprietăți antibacteriene mai puternice decât mierea de Manuka
Cercetătorii Simona Bişboacă, inventator premiat mondial în industrie alimentară, şi Ioan Bişboacă, au dovedit că mierea românească are un efect antibacterian mai puternic decât mierea de Manuka, o...
Serviciul de email marketing furnizat de