x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cand sarea ataca silueta

0
00 0000 - 00:00
Sarea ingrasa? Este intrebarea pe care si-o pun multe persoane, care constata ca iau in greutate in conditiile unei diete bogate in sare. Iar atunci cand limiteaza consumul de sare slabesc. In realitate insa, sarea de bucatarie nu are valoare energetica si nu provoaca nici ingrasare, nici pierdere in greutate.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne explica acest fenomen: "Consumul exagerat de sare determina o falsa crestere in greutate. Sarea retine apa in organism, provocand edeme ale unor tesuturi si organe, de aceea unele persoane acuza sarea de ingrasare. In momentul in care luam diuretice sau limitam consumul de sare, diureza creste si incepem sa eliminam apa in exces din tesuturi, apare astfel falsa perceptie ca am slabit".

RISCURI

Pe termen lung, dietele bogate in sare sunt asociate cu cresterea tensiunii arteriale, care la randul ei este asociata cu bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, supraponderalitatea si obezitatea, diabetul de tip II, cancere (sindromul metabolic). Si asta pentru ca alimentele bogate in sare (branzeturi, afumaturi) au valoare calorica ridicata. Pe de alta parte, exista diete drastice care exclud sarea si determina pierderea in greutate. Slabirea se datoreaza de fapt eliminarii excesive a apei, de aceea dupa ce vom reveni la alimentatia normala, pierderea se va recupera rapid.

Nutritionistii fac distinctia intre sarea de bucatarie (clorura de sodiu) si sodiu. Sodiul se gaseste in mod natural in alimentele neprocesate. Sarea de bucatarie contine aproximativ 40% sodiu. De aceea, atunci cand adaugam sare unui aliment, aportul de sodiu al respectivului produs va creste cu 40%. 6 grame – aceasta este doza zilnica recomandata de sare, pe care noi putem sa o adaugam in alimente. Specialistii nu sunt de acord insa nici cu o dieta fara sare, pentru ca sodiul joaca un rol important in mentinerea echilibrului lichidelor in organism. De asemenea, sodiul imbunatateste activitatea sistemului muscular si a celui nervos.

"Sodiul nu este niciodata deficitar in organism datorita sodiului adus de alimentele procesate, dar si de alimentele care contin in mod natural sodiu", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Chiar daca unora le poate parea ciudat, pana si legumele si fructele crude, carnea si laptele neprelucrate termic contin sodiu. In 100 g morcovi se gasesc aproximativ 54 mg sodiu, telina – 100 mg, fasolea alba uscata – 20 mg, curmalele – 5 mg, kiwi – 4 mg, laptele – 50 mg, carnea de vita – 70 mg, carnea de pasare – 80 mg.

PREDISPOZITIE LA HIPERTENSIUNE

Sarea se gaseste ascunsa in toate produsele procesate – de la paine, biscuiti si pana la produsele din carne, lactate. Cu cat sarea e mai rafinata, cu atat continutul de sodiu este mai mare. Acesta este si motivul pentru care sarea mai putin rafinata este mai buna. Sarea este si un bun conservant, de aceea se adauga in alimente procesate, in conserve, muraturi. Astfel, 100 g paine contin aproximativ 1,4 g sare, parmezanul – 1,8 g, baconul afumat 3,4 g, jambonul afumat – 3,4 g, salamul – 3,6-4 g, heringul afumat – 1,2 g, somonul afumat – 2,4 g, maslinele verzi in saramura – 4,2 g, maslinele negre in saramura – 6,5 g, telemeaua – 4 g. Consumul excesiv de produse bogate in sare le poate provoca probleme celor care sufera de afectiuni renale, cardiovasculare, digestive, inflamatorii.

Sfatul medicului Pentru a ne pastra tensiunea arteriala in valori normale, sarea trebuie consumata in cantitati moderate. Sarea nu trebuie exclusa insa din dieta. Chiar si in cazul bolnavilor de hipertensiune sau boli cardiovasculare este recomandat ca mancarea sa nu fie complet desodata. "Sensibilitatea la sare este mica. Doar un sfert dintre hipertensivi sunt sensibili la sare, de aceea si acestia pot sa consume sare, dar in cantitati mult mai mici. Pentru reducerea consumului de sare, fara a diminua placerile gustative, o parte din sare poate fi inlocuita cu condimente: piper, cuisoare, ierburi aromate, usturoi, ceapa, telina", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

IOD. Astazi, sarea este considerata carausul ideal pentru iod, necesar pentru sanatatea populatiei. Carenta de iod, mai ales in primele saptamani de sarcina, poate conduce la aparitia unei boli foarte grave la copil: cretinismul. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca anual se nasc 100.000 de copii cu cretinism in intreaga lume, iar carenta de iod afecteaza aproximativ 1,6 miliarde de persoane. In cazul adultilor, deficitul de iod in alimentatie determina aparitia gusei endemice. SARE "LIGHT". Pe piata romaneasca exista sortimente de sare in care clorura de sodiu este inlocuita in proportie de 50%-70% cu clorura de potasiu. "Exista multe amestecuri care mimeaza foarte bine sarea. Este vorba despre asa-numita sare «light» sau sare medicinala, recomandata bolnavilor", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Gustul amarui al acesteia se datoreaza clorurii de potasiu.

STIRI
MIC DEJUN. Copiii trebuie invatati de la cea mai frageda varsta sa ia micul dejun. Daca mananca dimineata, copiii se pot concentra mai bine si pot memora mai bine informatiile pe care le primesc la scoala. De asemenea, micul dejun ii protejeaza pe copii de aparitia cariilor. De ce? Pentru ca la micul dejun, copilul primeste mai ales produse bogate in calciu: lapte si cereale, care ii protejeaza dintii. Medicii de la Centrul de control si profilaxie a bolilor din Maryland (SUA) au aratat ca, in special, copiii si adolescentii care sar peste micul dejun sufera din cauza cariilor.

MORCOVI. Cercetatorii de la Giessen University (Frankfurt, Germania) au creat morcovi modificati genetic, care contin un vaccin impotriva hepatitei B. Potrivit cercetatorilor, cu ajutorul morcovilor care contin vaccinul vor scadea considerabil cheltuielile pentru profilaxia acestei boli. Consumand aceste legume, oamenii vor lua vaccinul in doze mici, ceea ce le va stimula imunitatea in fata virusului hepatitei B. Potrivit statisticilor oficiale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 350 de milioane de persoane din intreaga lume sunt infectate cu virusul hepatitei B.

DIABET. Sucul de rodii are valoarea unui medicament pentru bolnavii cu diabet. Cercetatorii israelieni sustin ca zaharul din sucul de rodii nu influenteaza in nici un fel nivelul glicemic al pacientilor. Bolnavii au facut o cura cu suc de rodii: cate 180 ml de suc pe zi, timp de trei luni. Pe langa mentinerea glicemiei in limite normale, cura cu suc de rodii scade riscul dezvoltarii aterosclerozei si a altor boli cardiovasculare.
Citeşte mai multe despre:   sare,   sodiu,   sarea,   alimentatie echilibrata

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Detartraj, sigilări dentare, fluorizare și alte metode de profilaxie dentară

Detartraj, sigilări dentare, fluorizare și alte metode de profilaxie dentară
Cât de importantă este profilaxia dentară? Și cum putem să o facem corect? Răspunsuri primim de la dna dr. Simona Tănase, medic specialist Stomatologie. Dar înainte de orice răspuns, să enunțăm două...

Intervențiile chirurgicale ortopedice - tot ce trebuie să știi

Intervențiile chirurgicale ortopedice - tot ce trebuie să știi
Intervenția chirurgicală ortopedică – și nu neapărat ca urmare a unor traumatisme – se impune în anumite cazuri, indiferent de vârsta, genul și ocupația pacientului. Ea e necesară, uneori, și la copil...

Curățarea sângelui și a organismului de toxine, primul pas spre... reîntinerire

Curățarea sângelui și a organismului de toxine, primul pas spre... reîntinerire
Helațioterapia este, între toate practicile de medicină tradițională, poate cea mai puțin cunoscută.  „Mai întâi, ar trebui să spunem că Helațioterapia sau Metoda Helațio este aplicată cu succes,...

Atrofia cerebrală - tot ce trebuie să știi despre ea

Atrofia cerebrală - tot ce trebuie să știi despre ea
Atrofia cerebrala denumeste orice degenerare morfologica si functionala a tesutului cerebral, produsa prin distrugerea celulelor nervoase si a legaturilor neuronale. Cand procesul de atrofiere se generalizeaza si...

Sfaturile psihologului: Cum reacționează anumite părți ale corpului la panica produsă de Covid-19?

Sfaturile psihologului: Cum reacționează anumite părți ale corpului la panica produsă de Covid-19?
Cu această criză - economică, socială, emoțională - întreagă situație devine riscantă pentru sănătatea noastră dacă alegem să punem capac tuturor emoțiilor pe care le trăim în această perioadă....

Cum ne menajăm coloana când stăm mult pe scaun

Cum ne menajăm coloana când stăm mult pe scaun
În condiţiile în care există indicaţia de a sta acasă, fără să circuli pe trotuare sau prin parcuri, cei mai mulți oamenilor îşi petrec timpul în faţa calculatoarelor, în faţa televizoarelor. Dar nu...

Explicația psihoterapeutului despre pandemia Covid-19: Oamenii au nevoie de certitudini pentru a-și recâștiga optimismul

Explicația psihoterapeutului despre pandemia Covid-19: Oamenii au nevoie de certitudini pentru a-și recâștiga optimismul
Frica, teroarea, panica sunt mai prezente ca niciodată mai ales acum când acest virus se răspândește atât de rapid. Ne temem de ceea ce ne rezervă ziua de mâine iar informația negativă contribuie enorm la frica...

CORONAVIRUS – Virusolog OMS: 10% dintre cei aflați la terapie intensivă în Italia sunt oameni tineri

CORONAVIRUS – Virusolog OMS: 10% dintre cei aflați la terapie intensivă în Italia sunt oameni tineri
Galerie Foto Cu siguranță, fiecare dintre noi se întreabă cât va mai dura această criză provocată de coronavirus și când va reveni viața la normal. Ce trebuie să știți încă de la început, dacă nu cumva știți...

Covid-19 – 6 lucruri cu care trebuie să rămânem după criza coronavirus

Covid-19 – 6 lucruri cu care trebuie să rămânem după criza coronavirus
Această criză provocată de coronavirus cu siguranță a bulversat planeta, a luat pe nepregătite chiar și state puternice și ne va schimba într-un fel sau altul viețile. Cu speranța că o vom depăși curând ș...

5 ponturi ca să nu te îngrași când stai mai mult în casă, ba chiar să slăbești câteva kg

5 ponturi ca să nu te îngrași când stai mai mult în casă, ba chiar să slăbești câteva kg
Am auzit multă lume plângându-se că s-a îngrășat, măcar puțin, de când libertatea de mișcare ne-a fost limitată odată cu această criză provocată de coronavirus. Pe de o parte fiindcă se mișcă mai...

Tuberculoza la copii și adulți – simptome, tratament, profilaxie

Tuberculoza la copii și adulți – simptome, tratament, profilaxie
Iată care sunt principalele semne care trebuie să te alerteze, ca să mergi imediat la medic: Tuse care durează trei sau mai multe săptămâni Tuse cu sânge Dureri toracice sau dureri în timpul respirației...

Când apelăm la infiltrațiile cu acid hialuronic?

Când apelăm la infiltrațiile cu acid hialuronic?
Infiltrații cu acid hialuronic, pentru tratarea artrozelor – de ce este indicată această metodă? –Se știe că acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial prezent în genunchi ca și în al...

Gastrita – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Gastrita – cauze, simptome, diagnostic, tratament
Ce este gastrita? Gastrita este o inflamație acută sau cronică a mucoasei gastrice caracterizată prin ulcerații superficiale ale mucoasei. Gastritele cronice sunt induse în special de o bacterie, Helicobacter...

Colegiul Farmaciștilor: Cel mult două cutii de paracetamol vor fi vândute unei persoane

Colegiul Farmaciștilor: Cel mult două cutii de paracetamol vor fi vândute unei persoane
Colegiul Farmaciștilor din România cere membrilor săi să nu elibereze mai mult de două cutii de paracetamol pentru o singură persoană pentru a preîntâmpina lipsa acestuia de pe piață Cererea...
Serviciul de email marketing furnizat de