x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Capcanele afumaturilor traditionale

0
13 Apr 2006 - 00:00
Pe vremea bunicilor, saramurarea si afumarea erau singurele metode de pastrare a alimentelor pentru mai mult timp. Alimentele care se pretau a fi tratate in acest mod erau legumele care se murau, fructele care se uscau sau se afumau, carnea si branzeturile care se puneau in saramura sau se afumau. Acum, gama produselor care pot fi conservate este mult mai mare, datorita folosirii unor metode performante – pasteurizarea, sterilizarea, concentrarea. Despre avantajele si dezavantajele acestor modalitati – mai vechi sau mai noi – de pastrare a alimentelor timp indelungat ne vorbeste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

MURATURILE

Chiar daca in prezent saramurarea si afumarea au trecut oarecum in plan secund, ele sunt inca frecvent folosite. Spre sfarsitul toamnei, muraturile nu lipsesc din camara nici unei gospodine. Fie ca sunt pusi in otet sau pur si simplu in apa cu sare, castravetii, gogosarii, varza sunt la mare cautare. Ce poate fi mai bun la o masa de sarbatoare decat o friptura cu o bucata de castravete sau gogosar murat? Muraturile favorizeaza digestia mai ales atunci cand am avut o masa bogata in alimente grele (carne, grasimi).

ATENTIE LA SARE!

Dezavantajul muraturilor este ca sunt foarte sarate. Si daca tinem cont ca nu avem voie sa consumam mai mult de 2,4 g de sare pe zi, atunci ar trebui sa ne gandim bine inainte de a da gata un castron cu muraturi in cateva minute. Acelasi lucru este valabil si pentru carnea sau branzeturile pastrate in saramura. Din cauza continutului ridicat de sare, hipertensivii trebuie sa se abtina de la consumul acestor produse.

SUBSTANTE CANCERIGENE

Nici afumarea nu are prea multe avantaje. "N-as recomanda afumarea, pentru ca fumul generat de lemn contine hidrocarburi aromatice periculoase – substante cancerigene. Din punctul de vedere al igienei alimentare, al unei hrane sanatoase, afumarea si sararea nu sunt recomandate. Exista chiar persoane care au intoleranta la produsele afumate. Persoanele cu afectiuni hepatice, biliare trebuie sa aiba o deosebita grija, pentru ca in dieta lor nu este permisa consumarea acestor produse", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

LAPTE CU MAI PUTIN CALCIU

Procedeele moderne de conservare presupun tratarea prin caldura a alimentelor (mezeluri, lapte). Pentru pasteurizare, temperatura acestora este ridicata si mentinuta la un nivel care sa distruga agentii patogeni din toata masa produsului. Mezelurile sau produsele din carne se fierb, iar temperatura este masurata in mijlocul produsului. Pentru a fi pasteurizat, laptele este mentinut 30 de minute la o temperatura de 72 de grade Celsius. Pasteurizarea are insa un dezavantaj major: distruge proprietatile nutritive ale laptelui, care se digera mai greu si contine mai putin calciu.

Bunicii nostri nici nu visau ca ar putea pastra laptele proaspat mai multe zile. Acum, prin sterilizare, acest lucru este posibil. Sterilizarea este cel mai modern procedeu de conservare a alimentelor, prin aceasta procedura laptele pastrandu-si proprietatile nutritive. Laptele este un mediu foarte bun de dezvoltare a microbilor si bacteriilor si un mijloc de transmitere a unor germeni patogeni, sterilizarea insa distruge toti agentii patogeni.

STERILIZAREA

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne explica acest procedeu: "Sterilizarea presupune temperaturi mai ridicate de 100 de grade Celsius. Laptele pentru consum supus acestei proceduri este etichetat cu UHT – ultra high temperature. De la temperatura cu care vine laptele refrigerat (5 grade), in cateva secunde i se ridica temperatura la 130 de grade, este mentinut cateva secunde la aceasta temperatura si coborat din nou la 5 grade. Astfel, microorganismele existente in lapte sunt distruse, iar modificarile din punct de vedere nutritiv sunt foarte mici. Calciul si alte substante nutritive, distruse prin pasteurizarea clasica, se pastreaza si se asimileaza mai usor prin sterilizare".

Sfatul medicului

Pentru a fi siguri ca in dulceturi si compoturi nu se vor dezvolta agenti patogeni, profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste sa folosim pasteurizarea repetata. Produsele sunt fierte pana la 80 de grade, apoi se lasa sa se raceasca si se pastreaza la 20-30 de grade timp de 24 de ore. Procedura se repeta de trei ori, astfel incat bacteriile rezistente la caldura sa fie distruse. "Pe langa fierbere, continutul ridicat de zahar al dulceturilor sau gemurilor este garantia ca produsele vor fi bine conservate, iar microorganismele periculoase pentru sanatate nu se vor dezvolta. Atentie insa, caci prin continutul de zahar, aceste produse sunt hipercalorice, punandu-ne in pericol silueta", ne atrage atentia profesor doctor Mencinicopschi.

CONGELAREA. Vreti legume si fructe proaspete si in timpul iernii? Atunci congelati-le! O parte dintre vitamine si enzime ramane activa in fructele si legumele congelate. Legumele – morcovii, telina, fasolea verde – sunt mai rezistente decat fructele, au mai multa substanta uscata si mai putina apa, de aceea isi pastreaza mai bine proprietatile nutritive prin congelare, explica profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi. Fructele care contin multa apa au o structura mai putin omogena si sunt mai moi dupa decongelare.

ATENTIE! Pastrarea lantului de frig este foarte importanta in cazul produselor congelate din comert (mixturi de legume, peste congelat, carne sau inghetata). Daca la un moment dat, temperatura nu mai este mentinuta la minus 18 grade Celsius, produsul congelat devine periculos, isi pierde proprietatile nutritive, in el incep sa se dezvolte microorganisme care pot favoriza aparitia toxiinfectiilor alimentare. Din pacate, consumatorul nu are cum sa verifice daca lantul de frig a fost pastrat.

SUCURI. Sterilizarea este utilizata si in cazul sucurilor de fructe sau legume din comert. Dezavantajul acestora este ca pot contine conservanti artificiali si doze mari de vitamina C artificiala. Temperaturile ridicate distrug vitamina C naturala, de aceea se adauga vitamina C artificiala. Sucurile de fructe si legume pot fi conservate si prin concentrare-fierbere pana capata consistenta unei paste.
Citeşte mai multe despre:   grade,   temperatura,   alimentatie echilibrata

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

50 de beneficii ale uleiului de cocos. De unele dintre ele chiar nu știai nimic!

50 de beneficii ale uleiului de cocos. De unele dintre ele chiar nu știai nimic!
Beneficiile uleiului de cocos au fost cunoscute încă de mult timp în Asia, acolo unde era şi încă mai este folosit frecvent, atât în bucătărie, cât şi în ritualurile de înfrumuseţare. 1. Uleiul de...

Lăptișorul de matcă îmbunătățește considerabil memoria

Lăptișorul de matcă îmbunătățește considerabil memoria
Memoria este procesul prin care reproducem informații pe care le-am învățat sau trăit anterior. La procesul memoriei participă mai multe componente ale creierului, de aceea este un proces foarte complex, al cărui...

Yoga prin râs - o terapie inedită! Inclusiv pentru slăbit!

Yoga prin râs - o terapie inedită! Inclusiv pentru slăbit!
O porţie de râs sănătos prelungeşte viaţa şi ajută la combaterea stresului. De aceea, angajaţii companiilor multinaţionale au acum la dispoziţie o nouă terapie: yoga prin râs. Deşi sunt foarte ocupaţi,...

De ce devin geloși oamenii? Află motivele din spatele acestei emoții

De ce devin geloși oamenii? Află motivele din spatele acestei emoții
Gelozia este o emoție necesară pentru că menține legăturile sociale. Motivizează oamenii să se angajeze în comportamente care mențin o relație importantă. Emoția poate fi experimentată atât de...

Pandemia și abilitățile de supraviețuire

Pandemia și abilitățile de supraviețuire
Perioada pandemiei, ca orice schimbare din viața oamenilor, a venit și cu plusuri și cu minusuri. Înainte de toate, în plan profund, această situație ne-a provocat și la propriu și la figurat abilitățile de su...

Bârfa, semn al îmbătrânirii?

Bârfa, semn al îmbătrânirii?
Bârfa este o atitudine des întâlnită, o atitudine care nu doar deranjează, dar poate produce uneori chiar un rău iremediabil. Totodată, aceasta nu reprezintă o simplă informare, așa cum este deseori...

Primul GPS a fost… un Lego!

Primul GPS a fost… un Lego!
E consacrat faptul că, în copilărie, fetele se joacă cu păpuși iar baieții - cu mașinuțe. Sunt multe explicații științifice legate de acest lucru și fiecare exprimă, în esență, același adevăr:...

Descoperire uluitoare: anticorpii acestui animal pot preveni un al doilea val de coronavirus?

Descoperire uluitoare: anticorpii acestui animal pot preveni un al doilea val de coronavirus?
Oamenii de știință susțin că micii anticorpi găsiți în acest animal specific pentru America de Sud pot suprima şi bloca răspândirea celui de-al doilea val de coronavirus. Cercetătorii din Suedia şi...

Pacienții cu simptomatologie de peste 14 zile au cele mai mari șanse să aibă anticorpi IgG specifici pentru COVID-1

Pacienții cu simptomatologie de peste 14 zile au cele mai mari șanse să aibă anticorpi IgG specifici pentru COVID-1
„Pacienții cu simptomatologie de peste 14 zile au cele mai mari șanse să aibă anticorpi IgG specifici pentru COVID-19” - acestea sunt concluziile preliminare ale unui studiu recent privind dinamica...

Leacul minune în o sută de maladii

Leacul minune în o sută de maladii
Această plantă este una dintre cele mai bune surse naturale de polivitamine. Fructele, frunzele, coaja şi seminţele ei sunt utilizate la scară largă în scopuri terapeutice, fiind bogate în vitamine (A, E, C,...

4 exerciții pentru sănătatea și frumusețea feselor

4 exerciții pentru sănătatea și frumusețea feselor
Zona feselor și a coapselor reprezintă un obiectiv foarte important în antrenamentul oricărei femei care își dorește să arate bine. Pentru a obține un aspect fizic plăcut, mușchii trebuie să fie nevoluminosi...

Dieta lui Hipocrate. Și Afrodita ținea cură de slăbire... Ce recomanda el persoanelor obeze

Dieta lui Hipocrate. Și Afrodita ținea cură de slăbire... Ce recomanda el persoanelor obeze
ZIce-se că și zeițele țineau cură de slăbire. Afrodita, Hera și Atena se întreceau care mai de care să-și păstreze corpul subțire, ca să placă zeilor... și muritorilor. De-o fi fost sau nu așa, n-avem...

Dietă de vedetă. Află cum a slăbit cântăreața Demi Lovato

Dietă de vedetă. Află cum a slăbit cântăreața Demi Lovato
Pentru majoritatea femeilor este dificil să mențină un regim alimentar strict, deoarece de multe ori au multe pofte, nu fac exerciții fizice sau pur și simplu nu au timp să se ocupe prea mult de corpul lor. De...

Prăjitul - o capcană şi în cazul cărnii, şi al cartofilor

Prăjitul - o capcană şi în cazul cărnii, şi al cartofilor
Îi auzi pe mulţi bucurându-se că „fac un grătar”. E un fel de culme a relaxării și ei cred că asta înseamnă sănătate. Alţii cred că au găsit soluţia slăbitului: să mănânce pâinea prăjită....

COVID-19 circulă prin aer. Cercetătorii vor modificarea recomandărilor. OMS refuză

COVID-19 circulă prin aer. Cercetătorii vor modificarea recomandărilor. OMS refuză
Peste 200 de cercetători spun că oamenii se infectează cu COVID-19 întrucât acesta circulă prin aer. Din acest motiv ei cer revizuirea recomandărilor transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii...
Serviciul de email marketing furnizat de