x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Capcanele afumaturilor traditionale

0
13 Apr 2006 - 00:00
Pe vremea bunicilor, saramurarea si afumarea erau singurele metode de pastrare a alimentelor pentru mai mult timp. Alimentele care se pretau a fi tratate in acest mod erau legumele care se murau, fructele care se uscau sau se afumau, carnea si branzeturile care se puneau in saramura sau se afumau. Acum, gama produselor care pot fi conservate este mult mai mare, datorita folosirii unor metode performante – pasteurizarea, sterilizarea, concentrarea. Despre avantajele si dezavantajele acestor modalitati – mai vechi sau mai noi – de pastrare a alimentelor timp indelungat ne vorbeste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

MURATURILE

Chiar daca in prezent saramurarea si afumarea au trecut oarecum in plan secund, ele sunt inca frecvent folosite. Spre sfarsitul toamnei, muraturile nu lipsesc din camara nici unei gospodine. Fie ca sunt pusi in otet sau pur si simplu in apa cu sare, castravetii, gogosarii, varza sunt la mare cautare. Ce poate fi mai bun la o masa de sarbatoare decat o friptura cu o bucata de castravete sau gogosar murat? Muraturile favorizeaza digestia mai ales atunci cand am avut o masa bogata in alimente grele (carne, grasimi).

ATENTIE LA SARE!

Dezavantajul muraturilor este ca sunt foarte sarate. Si daca tinem cont ca nu avem voie sa consumam mai mult de 2,4 g de sare pe zi, atunci ar trebui sa ne gandim bine inainte de a da gata un castron cu muraturi in cateva minute. Acelasi lucru este valabil si pentru carnea sau branzeturile pastrate in saramura. Din cauza continutului ridicat de sare, hipertensivii trebuie sa se abtina de la consumul acestor produse.

SUBSTANTE CANCERIGENE

Nici afumarea nu are prea multe avantaje. "N-as recomanda afumarea, pentru ca fumul generat de lemn contine hidrocarburi aromatice periculoase – substante cancerigene. Din punctul de vedere al igienei alimentare, al unei hrane sanatoase, afumarea si sararea nu sunt recomandate. Exista chiar persoane care au intoleranta la produsele afumate. Persoanele cu afectiuni hepatice, biliare trebuie sa aiba o deosebita grija, pentru ca in dieta lor nu este permisa consumarea acestor produse", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

LAPTE CU MAI PUTIN CALCIU

Procedeele moderne de conservare presupun tratarea prin caldura a alimentelor (mezeluri, lapte). Pentru pasteurizare, temperatura acestora este ridicata si mentinuta la un nivel care sa distruga agentii patogeni din toata masa produsului. Mezelurile sau produsele din carne se fierb, iar temperatura este masurata in mijlocul produsului. Pentru a fi pasteurizat, laptele este mentinut 30 de minute la o temperatura de 72 de grade Celsius. Pasteurizarea are insa un dezavantaj major: distruge proprietatile nutritive ale laptelui, care se digera mai greu si contine mai putin calciu.

Bunicii nostri nici nu visau ca ar putea pastra laptele proaspat mai multe zile. Acum, prin sterilizare, acest lucru este posibil. Sterilizarea este cel mai modern procedeu de conservare a alimentelor, prin aceasta procedura laptele pastrandu-si proprietatile nutritive. Laptele este un mediu foarte bun de dezvoltare a microbilor si bacteriilor si un mijloc de transmitere a unor germeni patogeni, sterilizarea insa distruge toti agentii patogeni.

STERILIZAREA

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne explica acest procedeu: "Sterilizarea presupune temperaturi mai ridicate de 100 de grade Celsius. Laptele pentru consum supus acestei proceduri este etichetat cu UHT – ultra high temperature. De la temperatura cu care vine laptele refrigerat (5 grade), in cateva secunde i se ridica temperatura la 130 de grade, este mentinut cateva secunde la aceasta temperatura si coborat din nou la 5 grade. Astfel, microorganismele existente in lapte sunt distruse, iar modificarile din punct de vedere nutritiv sunt foarte mici. Calciul si alte substante nutritive, distruse prin pasteurizarea clasica, se pastreaza si se asimileaza mai usor prin sterilizare".

Sfatul medicului

Pentru a fi siguri ca in dulceturi si compoturi nu se vor dezvolta agenti patogeni, profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste sa folosim pasteurizarea repetata. Produsele sunt fierte pana la 80 de grade, apoi se lasa sa se raceasca si se pastreaza la 20-30 de grade timp de 24 de ore. Procedura se repeta de trei ori, astfel incat bacteriile rezistente la caldura sa fie distruse. "Pe langa fierbere, continutul ridicat de zahar al dulceturilor sau gemurilor este garantia ca produsele vor fi bine conservate, iar microorganismele periculoase pentru sanatate nu se vor dezvolta. Atentie insa, caci prin continutul de zahar, aceste produse sunt hipercalorice, punandu-ne in pericol silueta", ne atrage atentia profesor doctor Mencinicopschi.

CONGELAREA. Vreti legume si fructe proaspete si in timpul iernii? Atunci congelati-le! O parte dintre vitamine si enzime ramane activa in fructele si legumele congelate. Legumele – morcovii, telina, fasolea verde – sunt mai rezistente decat fructele, au mai multa substanta uscata si mai putina apa, de aceea isi pastreaza mai bine proprietatile nutritive prin congelare, explica profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi. Fructele care contin multa apa au o structura mai putin omogena si sunt mai moi dupa decongelare.

ATENTIE! Pastrarea lantului de frig este foarte importanta in cazul produselor congelate din comert (mixturi de legume, peste congelat, carne sau inghetata). Daca la un moment dat, temperatura nu mai este mentinuta la minus 18 grade Celsius, produsul congelat devine periculos, isi pierde proprietatile nutritive, in el incep sa se dezvolte microorganisme care pot favoriza aparitia toxiinfectiilor alimentare. Din pacate, consumatorul nu are cum sa verifice daca lantul de frig a fost pastrat.

SUCURI. Sterilizarea este utilizata si in cazul sucurilor de fructe sau legume din comert. Dezavantajul acestora este ca pot contine conservanti artificiali si doze mari de vitamina C artificiala. Temperaturile ridicate distrug vitamina C naturala, de aceea se adauga vitamina C artificiala. Sucurile de fructe si legume pot fi conservate si prin concentrare-fierbere pana capata consistenta unei paste.
Citeşte mai multe despre:   grade,   temperatura,   alimentatie echilibrata

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cum să-ți menajezi coloana în somn

Cum să-ți menajezi coloana în somn
Când omul s-a ridicat în poziţie verticală, a devenit împăratul, şeful lumii. Dar după sute de mii de ani, în care s-a adaptat organismul la poziţia bipedă, în două zone această adaptare nu s-a finalizat,...

Prof. univ. dr. Niculae Iordache: „Prin cele două componente ale sale – endocrină și exocrină – pancreasul are o patologie foarte importantă”

Prof. univ. dr. Niculae Iordache: „Prin cele două componente ale sale – endocrină și exocrină – pancreasul are o patologie foarte importantă”
Bolile pancreasului. Despre pancreas s-a scris și se vorbește foarte mult dar el rămâne într-o bună măsură o necunoscută pentru că spre deosebire de alte organe el este puțin mai ascuns, iar...

Modalităţi prin care muzica îți poate îmbunătăți starea de bine

Modalităţi prin care muzica îți poate îmbunătăți starea de bine
Antrenearea minţii și corpului, reducerea stresului și anxietăţii, stabilirea unor noi obiective, creșterea stimei de sine şi găsirea unor noi prieteni: ar putea fi doar câteva dintre obiectivele pentru noul...

Supărarea și frustrarea sunt momente artificiale

Supărarea și frustrarea sunt momente artificiale
Omul, prin modul său de învățare de la cei dragi din jur, este supus experienței acestora. El învață ce vede, simte și aude. Dezvățarea nu există pentru că nu e nimeni cu nuiaua pe el când e adult, este...

Cyberbullying, mai periculos decât cel din școală

Cyberbullying, mai periculos decât cel din școală
Bullying-ul reprezintă o formă de abuz emoțional și fizic asupra copiilor de către alți copii și se manifestă foarte des în mediul școlar. De câțiva ani însă, acest fenomen devine tot mai periculos și...

Explicațiile psihologului: Omul normal se trezește cu alarma, omul cu planuri mari, nu!

Explicațiile psihologului: Omul normal se trezește cu alarma, omul cu planuri mari, nu!
Când ne trezim dimineața, ne dăm jos din pat, ne ducem la oglindă și începem rutina. În unele momente, avem gânduri vagi despre ce urmează să facem în următoarele ore, alteori ne plănuim la secundă...

Constipația – ce soluții de tratament ai?

Constipația este o problemă ușoară și foarte frecventă, dar are consecințe și un impact real asupra calității vieții. Iată câteva soluții care vă sunt la îndemână … Mâncare: împotriva...

Chistul ovarian: ce simptome ar trebui să te alerteze?

Chistul ovarian: ce simptome ar trebui să te alerteze?
Chistul ovarian este frecvent întâlnit. Între 5% și 7% dintre femei vor avea măcar unul în timpul vieții. Iată care sunt posibilele simptome care pot avertiza prezența unui astfel de chist la ovar: Durere...

Ortodonție: cum să vă curățați dinții atunci când aveți un aparat dentar?

Ortodonție: cum să vă curățați dinții atunci când aveți un aparat dentar?
Ortodonție: cum să vă curățați dinții atunci când aveți un aparat dentar? La orice vârstă, igiena orală este esențială. Cu toate acestea, atunci când purtați un aparat dentar și urmați un...

Tuse - cele mai bune remedii naturale

Tuse - cele mai bune remedii naturale
Tuse uscată, tuse productivă, dureri în gât… Se apropie iarna lungă și rece. Zilele sunt mai scurte, soarele iese rar, oboseala este resimțită și sistemul nostru imunitar slăbește. Remediile naturale precum...

Hernia de disc – simptome care trebuie să te alerteze

Hernia de disc – simptome care trebuie să te alerteze
Hernia de disc poate fi responsabilă pentru o durere de spate violentă. Într-adevăr, multe dureri de spate pot fi cauzate de această leziune a discului intervertebral. Dar cum putem recunoaște un disc herniat și...

Crampele musculare – 9 metode să le previi

Crampele musculare – 9 metode să le previi
Caracterizate printr-o contracție involuntară și dureroasă a unui mușchi, crampele musculare apar pe neașteptate. Tratând cauzele, care pot fi variate, se reușește săse ajungă la dispariția acestor crize...

Tratamentul cu Panobinostatum și Ustekinumab, în oncologie și psoriazis cronic sever. Precizări de la CNAS

Tratamentul cu Panobinostatum și Ustekinumab, în oncologie și psoriazis cronic sever. Precizări de la CNAS
PRECIZARI privind tratamentul cu Panobinostatum aria terapeutică oncologie și Ustekinumab aria terapeutică psoriazis cronic sever (în plăci). 1. In Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr 842 din 16.10.2019 a...

Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?

Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?
Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea? De-a lungul întregii sale vieți, organismul uman se confruntă cu o multitudine de factori agresivi (bacterii, virusuri, toxine, și multe altele),...

Bolile limbii - simptome, diagnostic, tratament

Bolile limbii - simptome, diagnostic, tratament
Bolile limbii: cum să le recunoaștem? Bolile gurii pot afecta sănătatea dinților, precum și gingiile sau limba. Astfel, există boli ale limbii; dar cum să le recunoaștem? Le putem identifica chiar și...
Serviciul de email marketing furnizat de