x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Carnea, pro şi contra

0
Autor: Georgeta Licsandru 15 Iul 2008 - 00:00

Carne albă sau carne roşie? Unii preferă carnea de pasăre, alţii pe cea de vită, iar alţii exclud carnea definitiv din dieta lor. Totuşi, care-i cea mai bună alegere?

Carne albă sau carne roşie? Unii preferă carnea de pasăre, alţii pe cea de vită, iar alţii exclud carnea definitiv din dieta lor. Totuşi, care-i cea mai bună alegere? Potrivit nutriţioniştilor, carnea albă – de pui, de curcan, de peşte – conţine mai multe proteine şi mai puţine grăsimi decît cea de porc sau de vită. Pe de altă parte, în carnea slabă de vită se găseşte un acid cu proprietăţi deosebite – acidul linoleic conjugat, care are rol în arderea grăsimilor şi prevenirea obezităţii. Dezavantajele apar în cazul consumului excesiv, fie că ne referim la carnea albă, fie la cea roşie.

 

Pui, curcan

Principalul atu al cărnii de pasăre îl reprezintă proteinele. 100 g piept de curcan conţin 25 g proteine, aceeaşi cantitate de piept de pui – 20 g. Proteinele sînt esenţiale în dietă la orice vîrstă, deoarece intră în componenţa musculaturii şi menţin imunitatea. Carnea de pasăre se remarcă de asemenea prin conţinutul de fier, zinc, magneziu, vitamina B12. "Fierul se asimilează mai bine din carne sau ficat decît din alimentele de origine vegetală. În ceea ce priveşte vitamina B12, aceasta se găseşte doar în produsele de origine animală. De aceea, eliminarea cărnii din dietă este la originea carenţei de vitamina B12, aşa-numita anemie pernicioasă. Simptomele anemiei pernicioase sînt tahicardia, ameţelile, tulburările sistemului nervos", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Carnea de pasăre mai are un avantaj: conţine mai puţine grăsimi decît cea roşie. Pentru a ne convinge, specialistul nostru ne propune o comparaţie între carnea de curcan şi cea de porc. 100 g piept de curcan fără piele conţin 110 calorii, 70 mg colesterol, 40 mg sodiu, 0,5 g grăsimi, 25 g proteine. Ce se întîmplă cu carnea de porc? Aceasta conţine 250 de calorii/100 g, 90 mg colesterol, 60 mg sodiu, 18 g grăsimi, 20 g proteine. Mai mult, carnea de curcan este mult mai uşor de digerat decît cea de porc.

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să înlăturăm pielea atunci cînd pregătim puiul sau curcanul. Pielea conţine cea mai mare cantitate de colesterol. Prin înlăturarea pielii reducem nu numai conţinutul de grăsimi şi colesterol, ci şi valoarea calorică a cărnii. 100 g piept de curcan fără piele furnizează 110 calorii, aceeaşi cantitate de piept cu piele – 179 de calorii. 100 g piept de pui fără piele are 140 de calorii, pieptul cu piele ajunge la 170 de calorii.

 

Peşte

Tot carne albă este şi peştele. Carnea de peşte este mai uşor de digerat decît alte feluri de carne. Dar depinde şi de modul cum o preparăm. Dacă vrem să mîncăm peşte prăjit, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să folosim uleiul de măsline, de palmier sau de rapiţă – uleiuri rezistente la prăjire, şi în nici un caz uleiuri care conţin cantităţi mari de acizi graşi polinesaturaţi, uleiuri hidrogenate sau parţial hidrogenate (margarină). Cel mai bun este peştele fiert sau la grătar.

 

Vită, porc, miel

Carnea roşie – de vită, de porc, de miel – este bogată în grăsimi saturate şi săracă în grăsimi mononesaturate şi polinesaturate. "Recent, în carnea de vită a fost descoperită şi o grăsime bună – acidul linoleic conjugat (CLA). Acesta are un rol important în arderea grăsimilor şi împiedicarea depunerii acestora pe abdomen sau coapse – zone cu risc de obezitate. Pentru a evita pericolul colesterolului trebuie să alegem carnea slabă", ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Ce înseamnă carne slabă? Pentru a fi numită slabă, carnea de vită trebuie să conţină 5% grăsimi, carnea de miel – 9%-10%, de iepure – 5%-6%, viţel – 3%. Doar carnea fără grăsimi are puţine calorii: vită slabă – 123 de calorii, miel slab – 160, porc slab – 125, iepure – 135, viţel – 110.

Carnea roşie este o sursă bună de proteine (20 g/100 g). Cu o garnitură de legume, friptura de carne roşie furnizează organismului vitamina D, vitamina B12, crom, cupru, seleniu, zinc, fier. Carnea se remarcă prin conţinutul de fier uşor asimilabil: în 100 g carne de vită se găsesc 2 mg fier, în aceeaşi cantitate de ficat de vită – 8 mg fier. Datorită conţinutului de fier, nutriţioniştii recomandă carnea de vită pentru a preveni anemia.

Consumul excesiv de carne roşie este condamnat de nutriţionişti. Excesul de carne este asociat cu eliberarea mai multor toxine în organism, cauză a unor boli cum ar fi guta, cancerul de colon. De asemenea, un experiment efectuat la Centrul de studiu al cancerului din Hawaii a stabilit o legătură directă între cancerul de pancreas şi consumul ridicat de carne roşie. Vinovată însă nu este carnea roşie în sine, ci modul de preparare. Substanţele cancerigene produse în timpul prăjirii suprasolicită pancreasul.

 
AVANTAJE. O friptură din carne slabă de vită (120 g) furnizează 16% din necesarul zilnic de fier la femei şi 20% din necesarul de fier pentru bărbaţi. Carnea de vită furnizează de asemenea o doză semnificativă de vitamina D, care împiedică apariţia problemelor osoase la copii şi a osteoporozei la adulţi. În cazul copiilor, 100 g carne de vită slabă asigură în jur de 20% din necesarul zilnic de vitamina D.


ASOCIERI. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia să nu mîncăm carne cu garnitură de cartofi prăjiţi sau piure. Această asociere provoacă probleme digestive. Carnea se digeră în 15-20 de ore, în vreme ce carbohidraţii din cartofi în cîteva ore. Din acest motiv apar balonări şi procese de fermentaţie. Potrivit nutriţioniştilor, o garnitură potrivită pentru friptură este orezul. Dintre toate produsele care conţin amidon, orezul se digeră cel mai rapid şi nu produce fermentaţie. "Legumele fierte natur – morcovi, sparanghel, mazăre – sînt şi ele o garnitură potrivită pentru friptură", arată specialistul nostru.
 

Valoarea energetică:

Alimentul (100 g)         Calorii

Piept curcan fără piele  110

Piept curcan cu piele    179

Pulpă curcan fără piele 140

Pulpă curcan cu piele   180

Piept pui fără piele       140

Piept pui cu piele          177

Pulpă pui fără piele       109

Pulpă pui cu piele         153

Carne slabă de vită      123

Carne grasă de vită      277

Carne slabă de miel      160

Carne grasă de miel     260

Carne slabă de porc     125

Carne grasă de porc    340

Carne de iepure           135

Carne de viţel   110

 

Ştiaţi că

Preparatele din carne au un conţinut mai mare de grăsimi decît carnea proaspătă. Astfel, 100 g şuncă conţin 90 mg colesterol şi 22% grăsimi, 100 g salam – 100 mg colesterol şi 35% grăsimi.

Cea mai bună este carnea pregătită la grătar sau fiartă, în nici un caz prăjită. Prin prăjire, în carne apar compuşi toxici.

Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mîncăm carne de două-trei ori pe săptămînă, astfel încît raţia săptămînală să nu depăşească 500 g. Excesul de carne provoacă hiperaciditate.

Riscul de cancer de colon este de trei ori mai ridicat la marii consumatori de carne roşie, deoarece aceasta nu conţine fibre alimentare, care protejează colonul şi uşurează digestia.

Citeşte mai multe despre:   carne,   porc,   carnea,   vitamina,   roşie,   fier,   grasimi,   calorii,   vita,   piele,   piept,   slaba,   curcan,   alimentatie echilibrata

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

„Evali” - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică

„Evali” - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică
O nouă afecţiune indusă de ţigara electronică şi o nouă consecinţă a fumatului este „Evali”, o boală care în România este necunoscută, a declarat profesorul doctor Florin Mihălţan. Potrivit...

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă
Ideea de self-care (a avea grijă de tine) este tot mai des întâlnită în ultimii ani şi nu se referă doar la grija de bază legată de sănătate, igienă, hrană etc., ci la o grijă care ţine şi de starea de...

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită
Fie vara sau iarnă, picioarele tonifiate și fără celulită sunt mereu la modă. Desigur că poți să le acoperi și să nu te gândești la celulită dar poate vrei să arăți bine tu pentru tine în orice moment...

Cum facem față asteniei de iarnă

Cum facem față asteniei de iarnă
După entuziasmul și strălucirea sărbătorilor de iarnă, luna ianuarie vine cu liniște, dar și monotonie, vremea este friguroasă ne ține mult în casă, iar ziua scurtă ne lipsește de razele benefice ale...

De ce să consumi miere în sezonul rece

De ce să consumi miere în sezonul rece
Mulţi nutriţionişti consideră că mierea este un superaliment. Dincolo de calităţile sale gustative, are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare, care combat oboseala şi infecţiile...

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?
Galerie Foto O relație echilibrată între doi adulți aduce creștere și are la bază încredere și susținere. Acest echilibru presupune deschidere și răbdare pentru a înțelege atât nevoile personale, cât și pe cele ale p...

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?
Atât în Orient, cât și în Occident, oamenii meditau cu cel puțin 2500 de ani în urmă. Cu toate acestea, practica meditației a rămas mult timp în sfera relgioasă sau spirituală. Anul 1960 a adus o prima schim...

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou
La fiecare început de an, ne propunem să facem schimbări radicale în viaţa noastră. Vrem să slăbim, să ne lăsăm de fumat, să citim mai mult, să obţinem o promovare, să câştigăm mai mult, să mergem în...

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață
Philips România SRL a notificat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor despre începerea unei campanii de retragere voluntară a şapte modele de monitoare video pentru bebeluşi din gama Philips...

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi
Românii, oameni sentimentali şi săritori, acţionează când un om are un necaz pe stradă şi aplică metode auzite prin telefonul fără fir cum că ar rezolva suferinţa. Unele sfaturi şi acţiuni de ajutorare...

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile
Diagnosticele şi terapiile din categoria tratamentelor alternative naturiste utilizează aparatura şi programele biorezonanţei. Biorezonanţa porneşte şi de la teoria agresiunii bolilor mai întâi asupra zonei...

Top 10 alimente care te ajută să slăbești repede

Top 10 alimente care te ajută să slăbești repede
Așa, pe ultima sută de metri, dacă vreți să mai slăbiți puțin înainte de Revelion și nu vă tentează programul de 3 zile pe care l-am dat ieri, o soluție de avarie este să apelați la alimentele cu...

Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare

Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare
Cazurile de înec cu mâncare sunt extrem de frecvente în perioada sărbătorilor. Din păcate, o simplă bucată de cozonac, de pâine sau de friptură poate fi fatală, dacă este „înghiţită”...

Ficatul şi plămânii nu dor

Ficatul şi plămânii nu dor
Specialiştii au făcut un clasament al celor mai brutale dureri, iar pe primul loc se află durerea din pancreatita acută. Tot medicii limpezesc şi greşeala de a zice „mă doare ficatul, mă doare plămânul”....

Maladiile negălăgioase sunt cele mai periculoase

Maladiile negălăgioase sunt cele mai periculoase
„Du-te la medic” nu este un sfat, trebuie să devină o poruncă, dacă vrei să prelungeşti starea ta de sănătate. Dar acest motto are nevoie de o adăugare: „du-te la medic cât mai devreme”, fiindcă...
Serviciul de email marketing furnizat de