x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Carnea, pro şi contra

Carnea, pro şi contra

de Georgeta Licsandru    |    15 Iul 2008   •   00:00

Carne albă sau carne roşie? Unii preferă carnea de pasăre, alţii pe cea de vită, iar alţii exclud carnea definitiv din dieta lor. Totuşi, care-i cea mai bună alegere?

Carne albă sau carne roşie? Unii preferă carnea de pasăre, alţii pe cea de vită, iar alţii exclud carnea definitiv din dieta lor. Totuşi, care-i cea mai bună alegere? Potrivit nutriţioniştilor, carnea albă – de pui, de curcan, de peşte – conţine mai multe proteine şi mai puţine grăsimi decît cea de porc sau de vită. Pe de altă parte, în carnea slabă de vită se găseşte un acid cu proprietăţi deosebite – acidul linoleic conjugat, care are rol în arderea grăsimilor şi prevenirea obezităţii. Dezavantajele apar în cazul consumului excesiv, fie că ne referim la carnea albă, fie la cea roşie.

 

Pui, curcan

Principalul atu al cărnii de pasăre îl reprezintă proteinele. 100 g piept de curcan conţin 25 g proteine, aceeaşi cantitate de piept de pui – 20 g. Proteinele sînt esenţiale în dietă la orice vîrstă, deoarece intră în componenţa musculaturii şi menţin imunitatea. Carnea de pasăre se remarcă de asemenea prin conţinutul de fier, zinc, magneziu, vitamina B12. "Fierul se asimilează mai bine din carne sau ficat decît din alimentele de origine vegetală. În ceea ce priveşte vitamina B12, aceasta se găseşte doar în produsele de origine animală. De aceea, eliminarea cărnii din dietă este la originea carenţei de vitamina B12, aşa-numita anemie pernicioasă. Simptomele anemiei pernicioase sînt tahicardia, ameţelile, tulburările sistemului nervos", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Carnea de pasăre mai are un avantaj: conţine mai puţine grăsimi decît cea roşie. Pentru a ne convinge, specialistul nostru ne propune o comparaţie între carnea de curcan şi cea de porc. 100 g piept de curcan fără piele conţin 110 calorii, 70 mg colesterol, 40 mg sodiu, 0,5 g grăsimi, 25 g proteine. Ce se întîmplă cu carnea de porc? Aceasta conţine 250 de calorii/100 g, 90 mg colesterol, 60 mg sodiu, 18 g grăsimi, 20 g proteine. Mai mult, carnea de curcan este mult mai uşor de digerat decît cea de porc.

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să înlăturăm pielea atunci cînd pregătim puiul sau curcanul. Pielea conţine cea mai mare cantitate de colesterol. Prin înlăturarea pielii reducem nu numai conţinutul de grăsimi şi colesterol, ci şi valoarea calorică a cărnii. 100 g piept de curcan fără piele furnizează 110 calorii, aceeaşi cantitate de piept cu piele – 179 de calorii. 100 g piept de pui fără piele are 140 de calorii, pieptul cu piele ajunge la 170 de calorii.

 

Peşte

Tot carne albă este şi peştele. Carnea de peşte este mai uşor de digerat decît alte feluri de carne. Dar depinde şi de modul cum o preparăm. Dacă vrem să mîncăm peşte prăjit, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să folosim uleiul de măsline, de palmier sau de rapiţă – uleiuri rezistente la prăjire, şi în nici un caz uleiuri care conţin cantităţi mari de acizi graşi polinesaturaţi, uleiuri hidrogenate sau parţial hidrogenate (margarină). Cel mai bun este peştele fiert sau la grătar.

 

Vită, porc, miel

Carnea roşie – de vită, de porc, de miel – este bogată în grăsimi saturate şi săracă în grăsimi mononesaturate şi polinesaturate. "Recent, în carnea de vită a fost descoperită şi o grăsime bună – acidul linoleic conjugat (CLA). Acesta are un rol important în arderea grăsimilor şi împiedicarea depunerii acestora pe abdomen sau coapse – zone cu risc de obezitate. Pentru a evita pericolul colesterolului trebuie să alegem carnea slabă", ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Ce înseamnă carne slabă? Pentru a fi numită slabă, carnea de vită trebuie să conţină 5% grăsimi, carnea de miel – 9%-10%, de iepure – 5%-6%, viţel – 3%. Doar carnea fără grăsimi are puţine calorii: vită slabă – 123 de calorii, miel slab – 160, porc slab – 125, iepure – 135, viţel – 110.

Carnea roşie este o sursă bună de proteine (20 g/100 g). Cu o garnitură de legume, friptura de carne roşie furnizează organismului vitamina D, vitamina B12, crom, cupru, seleniu, zinc, fier. Carnea se remarcă prin conţinutul de fier uşor asimilabil: în 100 g carne de vită se găsesc 2 mg fier, în aceeaşi cantitate de ficat de vită – 8 mg fier. Datorită conţinutului de fier, nutriţioniştii recomandă carnea de vită pentru a preveni anemia.

Consumul excesiv de carne roşie este condamnat de nutriţionişti. Excesul de carne este asociat cu eliberarea mai multor toxine în organism, cauză a unor boli cum ar fi guta, cancerul de colon. De asemenea, un experiment efectuat la Centrul de studiu al cancerului din Hawaii a stabilit o legătură directă între cancerul de pancreas şi consumul ridicat de carne roşie. Vinovată însă nu este carnea roşie în sine, ci modul de preparare. Substanţele cancerigene produse în timpul prăjirii suprasolicită pancreasul.

 
AVANTAJE. O friptură din carne slabă de vită (120 g) furnizează 16% din necesarul zilnic de fier la femei şi 20% din necesarul de fier pentru bărbaţi. Carnea de vită furnizează de asemenea o doză semnificativă de vitamina D, care împiedică apariţia problemelor osoase la copii şi a osteoporozei la adulţi. În cazul copiilor, 100 g carne de vită slabă asigură în jur de 20% din necesarul zilnic de vitamina D.


ASOCIERI. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia să nu mîncăm carne cu garnitură de cartofi prăjiţi sau piure. Această asociere provoacă probleme digestive. Carnea se digeră în 15-20 de ore, în vreme ce carbohidraţii din cartofi în cîteva ore. Din acest motiv apar balonări şi procese de fermentaţie. Potrivit nutriţioniştilor, o garnitură potrivită pentru friptură este orezul. Dintre toate produsele care conţin amidon, orezul se digeră cel mai rapid şi nu produce fermentaţie. "Legumele fierte natur – morcovi, sparanghel, mazăre – sînt şi ele o garnitură potrivită pentru friptură", arată specialistul nostru.
 

Valoarea energetică:

Alimentul (100 g)         Calorii

Piept curcan fără piele  110

Piept curcan cu piele    179

Pulpă curcan fără piele 140

Pulpă curcan cu piele   180

Piept pui fără piele       140

Piept pui cu piele          177

Pulpă pui fără piele       109

Pulpă pui cu piele         153

Carne slabă de vită      123

Carne grasă de vită      277

Carne slabă de miel      160

Carne grasă de miel     260

Carne slabă de porc     125

Carne grasă de porc    340

Carne de iepure           135

Carne de viţel   110

 

Ştiaţi că

Preparatele din carne au un conţinut mai mare de grăsimi decît carnea proaspătă. Astfel, 100 g şuncă conţin 90 mg colesterol şi 22% grăsimi, 100 g salam – 100 mg colesterol şi 35% grăsimi.

Cea mai bună este carnea pregătită la grătar sau fiartă, în nici un caz prăjită. Prin prăjire, în carne apar compuşi toxici.

Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mîncăm carne de două-trei ori pe săptămînă, astfel încît raţia săptămînală să nu depăşească 500 g. Excesul de carne provoacă hiperaciditate.

Riscul de cancer de colon este de trei ori mai ridicat la marii consumatori de carne roşie, deoarece aceasta nu conţine fibre alimentare, care protejează colonul şi uşurează digestia.

×