x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cartoful, un aliment interzis hipertensivilor?

Cartoful, un aliment interzis hipertensivilor?

26 Mai 2016   •   14:13
Cartoful, un aliment interzis hipertensivilor?

Cartofii sunt populari în întreaga lume pentru că au un preţ redus şi sunt extrem de versatili, dar persoanele care consumă în cantităţi prea mari – indiferent dacă aleg să îi fiarbă, să îi prăjească, să îi facă la cuptor sau piure – sunt mai predispuse să dezvolte hipertensiune arterială.

Potrivit ultimelor studii ale cercetătorilor de la Harvard, consumul a patru sau mai multe porţii de cartofi este asociat cu un risc mai ridicat de tensiune arterială – 11% în cazul cartofilor copţi sau fierţi şi 17% în cazul celor prăjiţi – faţă de situaţia în care nu se consumă cartofi decât o dată sau de două ori pe lună.

Pentru studiu, dr. Lea Borgi şi colegii săi au observat mai mult de 187.000 de bărbaţi şi femei, care au participat la trei studii majore pe continentul nord-american, timp de circa 20 de ani, informează webmd.com. În toată această perioadă, participanţii au răspuns la chestionare referitoare la dieta lor. Nicio persoană din cele implicate nu se confrunta cu problema tensiunii arteriale ridicate la începutul cercetării.

Cartofii sunt unul din acele alimente cu index glicemic ridicat, spre deosebire de celelalte vegetale şi de aceea pot declanşa o creştere bruscă a nivelului de zahăr din sânge.

Coordonatoarea cercetării, dr. Borgi, a ţinut să menţioneze că studiul nu a demonstrat că hipertensiunea arterială este cauzată de consumul excesiv de cartofi, ci doar că poate exista o asociere.

Recomandarea lor a fost totuşi aceea de a se înlocui, pe cât posibil, cartoful cu orice altă legumă sau leguminoasă pentru a scădea riscul de a dezvolta hipertensiune arterială.

Samantha Heller, profesor şi expert în nutriţie clinic la New York University, a oferit un punct de vedere distinct, sugerând că rezultatul obţinut de colegii săi de la Harvard ar putea fi pus pe seama celorlalte alimente cu care sunt serviţi cartofii, ca de exemplu smântana şi baconul.

"Cartofii au fost un aliment de bază timp de sute sau mii de ani, înainte ca tensiunea arterială să constituie o problemă majoră, aşa cum se întâmplă în prezent".

Cartoful este o sursă important de vitamina C, potasiu, minerale şi fibre, dar problema e că majoritatea oamenilor îi consumă cu o cantitate generoasă de sare, plini de unt , smântână, brânză. În anumite condiţii, cartofii pot face parte dintr-o dietă echilibrată.

"Puteţi să îi serviţi cu ulei de măsline, să faceţi un piure cu lapte cu conţinut scăzut de grăsimi şi să adăugaţi diferite ierburi şi condimente. Important este să acordaţi atenţie dimensiunilor porţiilor. Nu consumaţi în fiecare zi cartofi, alternaţi-i cu orez brun sau paste integrale şi nu uitaţi că alimentele atât de bogate în carbohidraţi ar trebui să reprezinte doar un sfert din farfurie.", a explicat Samantha Heller

×