x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Case pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală

Case pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală

de Anca Scarlat    |    Diana Scarlat    |    07 Apr 2012   •   14:13
Case pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală

Un proiect ambitios va ridica, pentru oamenii cu probleme de sanatate mintala, un complex de recuperare, langa Sighisoara: 12 case romanesti si 26 de case din fiecare tara a Uniunii Europene.

Despre lupta cu stigma pot povesti cel mai bine cei stigmatizati, insa ei de obicei nu vorbesc. In numele lor vorbeste uneori arta, dar si oamenii care inteleg de ce stigmatizarea este adevarata boala. Simona Istrate, pictorita cu probleme de sanatate mintala, lupta cu propria-i boala, dar si cu boala societatii care-i stigmatizeaza pe cei cu probleme. Ea a donat 38 dintre lucrarile ei pentru o campanie de comunicare anti-stigma si pentru promovarea proiectului 'Casa cu Casa se Face Sat', proiect care presupune ridicarea unui complex format din 38 de case, inafara de cele 12 din Romania, fiecare reprezentand cate o tara a Uniunii Europene, astfel incat sa se poata forma un complex turistic destinat recuperarii persoanelor cu probleme de sanatate mintala din toate tarile UE.

Pictorita Simona Istrate a acceptat sa se implice in proiectul Casa Cu Casa Se Face Sat pentru ca intelege pe deplin necesitatea infiintarii unui Complex destinat recuperarii persoanelor cu probleme de sanatate mintala. Concret, Simona Istrate a acceptat ca lucrarile ei sa fie expuse in vederea vanzarii pentru aceasta cauza. Tablourile sunt disponibile pe site-ul forumulsanatatiimintale.ro/expozitie-tablouri/, iar banii stransi in urma expozitiei vor fi investiti in realizarea unui film de promovare a Complexului European de la Sighisoara. 'Ma implic pentru ca acest Complex inseamna o sansa pentru noi, persoanele cu probleme de sanatate mintala. Problema noastra cea mai mare ramane stigmatizarea. Aceasta este mai rea decat boala in sine, isi pune amprenta mai puternic', spune pictorita.

Stefan Bandol, initiatorul acestui proiect ambitios, este presedintele Asociatiei Aripi, iar primul pas l-a facut alaturi de Simona Istrate. 'Am ales-o pe Simona Istrate pentru ca nu este doar un om cu probleme de sanatate mintala, un caz care sensibilizeaza, ci si pentru ca am incredere in forta lucrarilor ei. De asemenea, am foarte mare incredere in rezultatele acestui prim pas si asta imi permite sa gandesc si mai mult in perspectiva', mentioneaza Stefan Bandol.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1 din 3 persoane sunt afectate in prezent de o boala mintala. Persoanele cu probleme de sanatate mintala se confrunta cu fenomentul de stigmatizare din partea societatii, iar aceasta stigmatizare are efecte nefaste asupra vietii pacientului. Campania prin care Asociatia Aripi incearca sa demonstreze talentul si complexitatea persoanelor cu probleme de sanatate mintala se bucura de sprijinul unor personalitati din Romania precum Felicia Filip, Catalin Stefanescu, Mircea Toma, Liana Stanciu sau Luminita Ghildus.

Ideea proiectului Casa Cu Casa Se Face Sat s-a nascut in momentul in care Asociatia Aripi a primit o donatie care consta intr-un teren de 3,75 de hectare in apropiere de orasul Sighisoara. Proiectul are cinci dimensiuni, prima dintre acestea fiind cea culturala. Vor fi construite case din fiecare stat membru al Uniunii Europene. Vor fi in total 12 cladiri romanesti si 26 din spatiul european. Dimensiunea sociala inseamna locuri de munca protejate pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala. Acest complex va functiona, va fi condus si coordonat de catre persoane cu astfel de probleme, aceasta fiind o dovada a unicitatii proiectului. Nu trebuie uitata nici dimensiunea economica, menita sa asigure autofinantarea si realizarea componentei de leisure. Aceasta inseamna ca accentul va fi pus pe turism: turism de business, agroturism, turism de nisa. insa pentru beneficiari cele mai importante dimensiuni raman cea terapeutica si cea de recreere. Ateliere de artizanat, ergoterapie, psihoterapie, meloterapie, terapie prin pictura.

×