x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MĂNCĂM/Ciupercile, pe etichetă

CE BEM, CE MĂNCĂM/Ciupercile, pe etichetă

de Cristina Andreea Calin    |    19 Dec 2008   •   00:00
CE BEM, CE MĂNCĂM/Ciupercile, pe etichetă

Gustul de ciuperci al pateului vegetal Hame este dat de un potenţiator de gust, glutamatul de sodiu. Produsul conţine o cantitate atât de mică de ciuperci încât nu îi poate influenţa gustul.



Pateul vegetal cu ciuperci, Hame, a fost fabricat după următoarea reţetă: se ia nişte apă, se adaugă ulei, apoi se pun şi ceva condimente. Pentru ca amestecul să aibă textura potrivită se pun nişte proteină de soia şi amidon de cartofi. Ca la orice reţetă care se respectă, se potriveşte cu sare, se mai adaugă ceva ceapă, câteva ciuperci, că doar scrie pe etichetă că trebuie să fie în compoziţie, şi la final se presară un potenţiator de gust, un antioxidant şi, pentru impresie artistică, se adaugă puţină culoare. Consumatorul cumpără acest produs în ideea că mănâncă ceva vegetal, de post. Acestor caracteristici li se mai poate adăuga încă una: cu efecte adverse asupra sănătăţii. Cu toate acestea, pe etichetă este inscripţionat "calitate tradiţională din Cehia".

MULTE GRĂSIMI
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia asupra faptului că produsul analizat este foarte dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, având un exces de lipide. Din această cauză are şi o valoare energetică ridicată, de care supraponderalii şi obezii trebuie să ţină cont. Pateul are în compoziţie şi o cantitate mare de sare, de care consumatorii trebuie să ţină seama pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată de 6 g pentru o persoană adultă.  

Potenţiatorul de gust E621 duce la apariţia sindromului bucătăriei chinezeşti, care se manifestă prin dureri de cap, senzaţii de slăbiciune, de arsură în ceafă şi antebraţ, palpitaţii, greutate în respiraţie. Glutamatul de sodiu este şi neurotoxic şi de aceea nu este recomandat în alimentaţia suferinzilor de Alzheimer şi Parkinson. Caramelul, E150, poate produce distensii intestinale, hipertrofia rinichilor şi poate încetini creşterea. De asemenea, nu este indicat în produsele destinate copiilor, pentru că poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD).

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, alergicilor, astmaticilor, celor cu sindrom de deficienţă de concentrare (ADHD), persoanelor cu hiperuricemie, bolnavilor de cancer. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant, iar persoanele cu alergie la soia şi la ţelină vor testa reacţia organismului la produs.


Eticheta

Calitate tradiţională din Cehia. Apă, ulei vegetal de floarea-soarelui, mix complet de condimente, proteină de soia, amidon de cartofi, sare, ceapă, condimente, ciuperci deshidratate (0,8%), potenţiator de gust glutamat de sodiu E621, antioxidant E301, colorant: caramel E150. Acest produs nu conţine materii prime modificate genetic.

×
Subiecte în articol: bun de consum