x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MĂNCĂM - Margarina Linco are unt doar în reclamă

CE BEM, CE MĂNCĂM - Margarina Linco are unt doar în reclamă

de Cristina Andreea Calin    |    04 Oct 2008   •   00:00
CE BEM, CE MĂNCĂM - Margarina Linco are unt doar în reclamă

Linco cu unt proaspăt este o păcăleală. Reclama tv ne arată un copil înnebunit după această grăsime sintetică, în gura căruia este pus un sfat: "Nu mai trebuie unt, că are Linco!". Chiar unt proaspăt.



Linco cu unt proaspăt este o păcăleală. Reclama tv ne arată un copil înnebunit după această grăsime sintetică, în gura căruia este pus un sfat: "Nu mai trebuie unt, că are Linco!". Chiar unt proaspăt.

Numai că realitatea este cu totul alta. În primul rând, din cauza faptului că este o grăsime modificată din punct de vedere chimic prin interesterificare, Linco nu este recomandat copiilor, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Untul este prezent într-o cantitate atât de mică, 0,5%, încât nu are nici o valoare. De fapt, în afară de apă, produsul este realizat numai din ingrediente care ar putea afecta sănătatea consumatorilor, fiind total dezechilibrat din punct de vedere nutriţional. Cantitatea mare de lipide face ca această margarină să nu fie indicată pentru consum persoanelor cu afecţiuni hepatice, cardiovasculare, celor cu hiperuricemie, dar nici diabeticilor. Mai mult, cantitatea mare de sare din produs îl contraindică şi celor cu afecţiuni renale şi persoanelor care suferă de celulită. Un adult nu trebuie să consume mai mult de 6 g de sare zilnic.

Efectele aditivilor
În compoziţia margarinei Linco cu unt proaspăt intră şi aditivi alimentari care pot interfera cu buna funcţionare a organismului. Acidul sorbic E200 este unul dintre ele, pentru că poate provoca iritaţii dermice, alergii şi distruge vitamina B12. Doza zilnică admisă este de 25 mg/kg corp. Persoanele care fumează ar trebui să evite consumul de betacaroten E160, pentru că duce la apariţia cancerului pulmonar, mai ales în cazul celor care sunt predispuşi la această maladie. Valoarea energetică a produsului este foarte mare, de aceea trebuie evitat de persoanele supraponderale şi obeze. Luat în asamblu şi privit din prisma interacţiunii dintre ingrediente, produsul nu este recomandat nici femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu afecţiuni dermatologice, pulmonare, stomatologice, alergicilor, celor cu maladii cerebrovasculare.

Ingrediente:
apă, uleiuri rafinate şi grăsimi vegetale interesterificate, unt (0,5%), sare (0,5%), emulsificatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi-E471), aromă, conservant (acid sorbic-E200), acidifiant (acid citric-E330), colorant (betacaroten-E160), vitamine (A, D3). Valori nutriţionale/ 100 g: valoare energetic 1480 g/360kcal, lipide 40 g, proteine 0 g, glucide 0 g. Margarină cu conţinut scăzut de grăsime. Conţine 40% grăsime.

×
Subiecte în articol: bun de consum