x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MĂNCĂM/Pate din ulei vegetal

CE BEM, CE MĂNCĂM/Pate din ulei vegetal

de Cristina Andreea Calin    |    17 Dec 2008   •   00:00
CE BEM, CE MĂNCĂM/Pate din ulei vegetal

Pateul vegetal analizat ar trebui să poarte mai degrabă denumirea de pastă de ulei şi aditivi, pentru că acestea sunt principalele lui ingrediente.



Pateul vegetal cu ceapă şi verdeaţă Angst este de fapt un amestec de ulei cu aditivi alimentari. Din lista de ingrediente rezultă că uleiul are o pondere de aproape 90%, ceea ce face ca produsul să aibă un profil nutriţional extrem de dezechilibrat. Ceapa, condimentele, ţelina, plantele aromatice şi verdeaţa sunt prezente în cantităţi foarte mici, astfel încât nu au nici o valoare în acest context. Mai mult, aditivii alimentari utilizaţi au o serie de efecte adverse. Monoglutamatul de sodiu duce la apariţia sindromului bucătăriei chinezeşti, care se manifestă prin ameţeli, senzaţie de greaţă, dureri de cap, slăbiciune, astm, modificări de ritm cardiac, senzaţii de arsură în ceafă şi antebraţ, respiraţie dificilă. La fel de periculos este şi E635, care acutizează crizele de hiperuricemie (gută). Guma guar şi caragenanul provoacă reacţii adverse la nivelul tractusului digestiv. E407 duce chiar la apariţia ulcerului sau a cancerului de stomac, în cazul unui consum cronic. Colorantul E150 nu este recomandat persoanelor care suferă de sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). De asemenea, poate provoca alergii şi crize de astm. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia asupra faptului că produsul analizat are o valoare energetică foarte ridicată. Mai mult, conţine şi o cantitate importantă de sodiu, de care trebuie să se ţină cont pentru a nu se depăşi doza zilnică recomandată, de 6 g pentru o persoană adultă.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că pateul vegetal Angst nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, alergicilor, astmaticilor, celor cu ADHD, persoanelor cu hiperuricemie, bolnavilor de cancer. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant, iar persoanele cu alergie la soia vor testa reacţia organismului.

Ingrediente
Ulei, ceapă 5%, sare, proteină vegetală de soia, amidon, gelifiant E407a-caragenan, E407-caragenan, ţelină, agent de întărire E412-guma guar, plante aromatice, condimente, emulsifiant E481- stearoil-2-lactilat de sodiu, potenţiator de arome E621-monoglutamant de sodiu, E635-5’ ribonucleotide disodice, aromatizant, verdeaţă, colorant E150-caramel. Preparat sterilizat în membrană artificială necomestibilă.

×
Subiecte în articol: bun de consum