x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MĂNCĂM/Praline din margarină

CE BEM, CE MĂNCĂM/Praline din margarină

de Cristina Andreea Calin    |    29 Dec 2008   •   00:00
CE BEM, CE MĂNCĂM/Praline din margarină

Pralinele Primoline sunt un produs care nu au prea multe în comun cu ciocolata, deşi pe etichetă denumirea produsului este "praline ciocolată albă cu cremă cappuccino 50%".



Ingredientele principale sunt zahărul şi grăsimea vegetală hidrogenată, untul de cacao ocupând locul cinci în ordinea descrescătoare a cantităţii. Din această cauză, produsul este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional cu un exces de glucide cu index glicemic ridicat şi lipide modificate prin procedee chimice. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că zahărul, este absorbit foarte repede de organism, iar pancreasul endocrin este forţat să secrete într-o perioadă scurtă de timp o cantitate mare de insulină. Grăsimile vegetale hidrogenate, margarina, au şi ele o serie de efecte adverse asupra organismului. Sunt extrem de periculoase pentru sistemul cardiovascular şi pentru funcţia hepatică. Din această cauză, în unele ţări utilizarea lor a fost limitată, iar în altele interzise de tot.
Aditivul alimentar poliricinoleat de poliglicerină E476 nu a fost evaluat suficient din punct de vedere toxicologic şi din această cauză nu se poate ştii exact care sunt efectele lui. Totuşi, din puţinele teste realizate până acum, cercetătorii au tras concluzia că este hepato-toxic şi împiedică buna funcţionare a rinichilor. Doza zilnică admisă pentru E476 este de 0.75 mg/kg corp.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, alergicilor, astmaticilor, bătrânilor, suferinzilor de cancer, celor cu afecţiuni neuropsihiatrice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de aportul de glucide.
Persoanele cu intoleranţă la lactoză, cei cu alergie la soia vor testa reacţia organismului la produs.


Eticheta

Praline ciocolată albă cu cremă cappuccino 50%. Zahăr, grăsime vegetală hidrogenate, lapte praf integral, unt de cacao, zer praf dulce, lactoză, masă de cacao, lapte praf degresat, unt din lapte, cafea (0.5%), emulgatori (lecitină de soia E322, poliricinoleat de poliglicerină E476), aromă natural identică (cappuccino), aromatizant (vanilină). Poate conţine urme de alune, arahide, migdale şi gluten.
Substanţă uscată din lapte (în înveliş): 28% minim. Substanţă  uscată de cacao (în înveliş): 20% minim. Conţine şi alte grăsimi vegetale pe lângă untul de cacao. Valori nutriţionale pentru 100 grame produs: valoarea energetică 544,1 kcal/2279.8 Kj, proteine 10,9 grame, glucide 50,2 grame, lipide 32,4 grame.

×
Subiecte în articol: bun de consum