x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce mănânc la micul dejun?

Ce mănânc la micul dejun?

de Gina Matei    |    09 Mar 2010   •   00:00
Ce mănânc la micul dejun?
Sursa foto: /Thinkstock

Micul dejun este cu siguranţă cea mai importantă masă a zilei. Un motiv suficient de solid să nu renunţăm la micul dejun. Aţi mai auzit probabil aceste vorbe, dar v-aţi întrebat vreodată la ce risc vă expuneţi dacă nu ţineţi cont de acest sfat?

În volumul "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm", apărut la Editura Coreus Publishing, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, atrage atenţia că, "dacă nu luaţi micul dejun, vă expuneţi riscului de a deveni obez (statistic, acest risc creşte cu 450%)". În schimb, un mic dejun echilibrat şi servit la ora indicată poate avea efecte benefice pentru menţinerea greutăţii normale şi a valorilor fiziologice ale colesterolului sanguin. Ce înseamnă oră indicată? Adică, micul dejun se serveşte la 1-3 ore de la trezire.

MENIU COMPLET
În acelaşi volum, specialistul nostru precizează că dimineaţa ar trebui să mâncăm cantitativ aproximativ o treime din hrana zilnică. Aşadar, meniul ar trebui să conţină: grăsimi (unt, brânzeturi), proteine (carne roşie, ouă), glucide lente (pâine integrală, orez integral, cartofi fierţi). Nu trebuie să vă faceţi griji cum că stratul de ţesut adipos se va îngroşa. Deoarece, pe parcursul zilei, grăsimile sunt arse fără să ne îngrăşăm. Lucru valabil şi pentru proteine.

CEREALE CU LAPTE DE SOIA
Specialistul nostru vă recomandă şi cerealele. Atenţie! Cerealele trebuie să fie obţinute din măciniş integral sau din amestecuri de grâu dur şi comun. Evitaţi cerealele acoperite cu glazuri de zahăr, miere, caramel, ciocolată. Se pot asocia cu nuci, seminţe, leguminoase, dar nu cu fructe, nici măcar cu fructe uscate. În funcţie de preferinţe, se pot asocia cu ceai sau cu lapte de soia sau cu orez. Dar nu cu iaurt sau lapte de vacă!

MIC DEJUN DE POST
Celor care postesc, specialistul nostru le recomandă la micul dejun 300 grame de mâncare de fasole cu legume. În acest caz, se pot folosi combinaţii de boabe de fasole, năut, bob, mazăre, hrişcă. Această mâncare poate fi însoţită de un ceai din: rozmarin, măceşe, coji de mere, îndulcit cu miere naturală. Cereale la micul dejun reprezintă o soluţie şi pentru cei care ţin post. Deoarece ele sunt o sursă excelentă de carbohidraţi şi de vitamina B, asigurându-vă necesarul de fier şi vitamina B, ajutând organismul să funcţioneze în parametri normali.

 

Cum te ajută micul dejun?
n) Asigură energie, bună dispoziţie şi putere de muncă
n) Vei reuşi să-ţi controlezi mai uşor greutatea. Micul dejun activează metabolismul. Caloriile din alimentele consumate în cursul dimineţii sunt arse mai uşor, prin activităţile derulate în timpul zilei
n) Reduce riscul apariţiei unor boli precum ulcerul, gastrita, diabetul, bolile cardiovasculare
n) În cazul copiilor, micul dejun îi ajută la îmbunătăţirea performanţelor şcolare

 

Sfatul specialistului
Pentru a asigura organismului un mic dejun echilibrat, profesorul Gheorghe Mencinicopschi propune în volumul "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm" următorul mic dejun:
n) 1-2 ouă pregătite scrob (omletă spartă), din ouă de preferat ecologice sau inscripţionate cu cifra 1 sau 2
n) 70 g pâine integrală (3 felii). De preferat, pâine fără aditivi alimentari
n) 10-20 g de unt natural
n) ceai de plante sau ceai verde, negru, cafea filtru de bună calitate (150 ml), fără îndulcitori. Se poate adăuga puţin zahăr brun sau miere, dar numai după ce temperatura scade sub 40 grade.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă