x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ceaiul verde şi creierul

Ceaiul verde şi creierul

de Magda Marincovici    |    19 Feb 2008   •   00:00
Ceaiul verde şi creierul

Patru ceşti cu ceai verde zilnic, dietă fără condimente, somn odihnitor, renunţarea la tabagism. O reţetă simplă şi plăcută, prin care putem să ne protejăm de bolile de memorie.

Patru ceşti cu ceai verde zilnic, dietă fără condimente, somn odihnitor, renunţarea la tabagism. O reţetă simplă şi plăcută, prin care putem să ne protejăm de bolile de memorie.

 

Fundaţia Ana Aslan Inter­na­ţional a organizat recent întâlnirea cu tema “Poate fi procesul de îmbătrânire reversibil? Soluţii pentru o viaţă lungă, frumoasă, de calitate”. Evenimentul a fost onorat de invitaţi re­putaţi. Profesorul Moussa Youdim (Israel), unul dintre creatorii unor medicamente vizând boala Parkinson şi tratarea demenţelor, profesor de farmacologie şi de inginerie biomedicinală la Facultatea de Medi­cină din Tel Aviv, pledează pentru alimentaţia bogată în ceai verde. Studii realizate pe loturi apreciabile de subiecţi au demonstrat rolul activ al ceaiului verde în prevenirea bolilor de memorie. Prof. Moussa Youdim recomandă patru ceşti de ceai verde pe zi, asigurându-ne de efectele benefice ale acestuia. De altfel, prof. Moussa Youdim a introdus ceaiul verde şi în guma de mestecat.

Doctor Erik-Alexander Richter din Olanda, creator de suplimente anti-aging, spune că dieta bogată în lipide creşte, în general, riscul bolilor de memorie. Unii acizi graşi din alimente sunt asociaţi tulburărilor cognitive la vârstnici, în timp ce alţii  – cum sunt, de exemplu, cei din uleiurile de peşte – au efect protector.

“Poluarea, stresul, dieta săracă şi leziunile traumatice, toate generează radicali liberi, care determină îmbătrânirea şi ne ameninţă cu cancerul, bolile de inimă, afecţiunile imune şi alte boli potenţial letale. Radicalii liberi de oxigen sunt cei mai numeroşi radicali liberi şi sunt responsabili de majoritatea răului care apare în corpul nostru. Tocmai de aceea rolul antioxidanţilor este atât de important, ei vin să echilibreze balanţa”, avertizează dr Erik-Alexander Richter. El a dat şi câteva soluţii la îndemâna tuturor pentru a întârzia îmbătrânirea: cel puţin 15 minute de aer curat în fiecare zi, o dietă fără condimente, un somn liniştit, într-un mediu lipsit de aparatură electronică, renunţarea la fumat. Şi să ne folosim tot timpul creierul. 

 

FRECVENŢA. Aproximativ 40% dintre persoanele de peste 65 de ani prezintă alterări de memorie asociate înaintării în vârstă. Cele mai frecvente boli de memorie ale bătrâneţii sunt: deficitul cognitiv lejer, demenţa Alzheimer, demenţa vasculară, demenţa mixtă, demenţa fronto-temporală, demenţa cu corpi Lewi, demenţa Parkinson. Demenţa este o boală severă a creierului, ca­racterizată prin modificări cognitive şi comportamentale. În ceea ce priveşte repartiţia factorilor de risc pentru bolile de memorie, în funcţie de sex şi vârstă, în ţara noastră, femeile sunt mai afectate decât bărbaţii, pe segmentele de vârstă 60-69 de ani, 70-79 de ani şi peste 80 de ani.

 

Din frunze întregi

În volumul “Alimentaţia echilibrată a omului sănătos”, autorul, prof. dr Pavel Chirilă, scrie: “Cele mai importante be­neficii ale ceaiului verde constau în prezenţa polifenolilor şi a efectului lor antioxidant”, având un rol de protejare împotriva radicalilor liberi de 200 de ori mai mare decât vitamina E. Şi prof. dr Pavel Chirilă recomandă maximum patru ceşti de ceai verde zilnic, “mai ales din frunze întregi şi nu prea fierbinte, căci, paradoxal, altminteri creşte riscul de cancer esofagian”.

 

magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde alimentaţie sănătoasă demenţa