x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cercetare pentru siguranţa alimentară

Cercetare pentru siguranţa alimentară

de Cristina Andreea Calin    |    25 Oct 2008   •   00:00

Platforma românească “Food for life” (hrană pentru viaţă) a fost lansată vineri, 24 octombrie, la Bucureşti şi are drept scop facilitarea adaptării industriei alimentare la necesităţile şi standardele pieţei europene.

În urma implementării Platformei “Food for Life”, românii vor mânca mai bine şi mai sănătos
Jurnalul foto

Principala problemă cu care se identifică sectorul de procesare a alimentelor din România este volumul redus de fabricare a unor alimente de bază şi dependenţa de importuri, au declarat iniţiatorul acestui proiect, Institutul de Bioresurse Alimentare. Conform raportului prezentat, cel mai bine reprezentat subdomeniu al industriei alimentare româneşti este cel al fabricării pâinii şi a produselor de patiserie, urmat de cel al fabricării produselor din carne. Totuşi şi acestea au nevoie urgentă de modernizare, de retehnologizare şi de implementarea măsurilor de igienă şi siguranţă alimentară, dar şi de asistenţă tehnică şi de control.

ROLUL PLATFORMEI
Scopul Platformei, care s-a lansat la nivel european încă din 2005, este de a aşeza faţă în faţă instituţiile de cercetare, patronatele, companiile din industrie, autorităţile din domeniu, asociaţiile de protecţie a consumatorilor, pentru a dezbate şi a dezvolta programe de cercetare şi inovare, precum şi de a valorifica rezultatele acestora. În vederea realizării acestui scop trebuie scoase pe piaţă produse alimentare sigure, cu principii nutritive şi funcţionale, în concordanţă cu nevoile şi cerinţele consumatorilor în care aceştia să aibă deplină încredere.

Aceste cercetări vor dezvolta procese şi tehnologii care să acopere întreg lanţul alimentar şi de a răspunde cerinţelor specifice tot mai exigente ale consumatorilor, prin soluţii şi concepte ştiinţifice conforme unei agriculturi durabile şi asigurării securităţii şi siguranţei alimentare. Iniţiatorii platformei cred că implementarea acestor politici va duce la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, care ar duce după sine la reducerea cheltuielilor alocate pentru sănătate, dar şi la existenţa unui sector mai activ al populaţiei. Pe de altă parte, industria procesatoare va contribui la creşterea şi diversificarea sortimentală a produselor alimentare destinate prevenirii incidenţei bolilor cronice netransmisibile, ceea ce va conduce la valoare adăugată, profit şi creşterea competitivităţii industriei alimentare româneşti.

EDUCAŢIA ESTE PRIMORDIALĂ
Tematica de cercetare cuprinde adaptarea legislaţiei în domeniul alimentaţiei în funcţie de ultimele studii făcute în domeniu, promovarea alimentaţiei corecte pentru toate grupele de consumatori. De asemenea, se vor face studii privind influenţa alimentaţiei şi a comportamentului alimentar asupra stării de sănătate, dar şi privind modul în care conţinutul de compuşi nutritivi sunt afectaţi de tehnologii. Prin această platformă se vor găsi soluţii şi pentru cei care suferă de diferite alergii alimentare şi se vor face studii privind alimentele funcţionale. De asemenea, se va cerceta şi modul în care alimentaţia influenţează creşterea şi dezvoltarea mentală a

copiilor, dar şi asupra imunităţii.

Platforma Naţională “Food for Life” vrea să cunoască modul în care consumatorii îşi aleg alimentele, pentru a-i stimula să aleagă alimente sănătoase şi pentru a-i face să aibă mai multă încredere în industria alimentară românească.

În acest sens, va exista şi domeniul “Alimentaţie şi consumator”. Aici vor fi incluse şi populaţiile imigrante şi minoritare din România, pentru care se vor alcătui scheme privind obiceiurile alimentare, pentru a fi exploatate eficient.

×
Subiecte în articol: bun de consum alimentare