x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ciocolată din zahăr

Ciocolată din zahăr

de Cristina Andreea Calin    |    23 Iul 2007   •   00:00
Ciocolată din zahăr
Sursa foto: Jurnalul Foto/

Cantitatea mare de zaharuri cu index glicemic ridicat şi absorbţie rapidă a produsului poate afecta pancreasul consumatorilor.


Ciocolată albă, cacao Goutier Delicieux - minim 28% din componenţa de ciocolată - are drept ingredient principal zahărul, următoarele ingrediente de pe etichetă sunt: zahăr, unt de cacao, lapte praf, praf de frişcă, praf de zer dulce, lactoză, emulgator lecitină de soia (E 322), aromă - vanilie. Producătorul specifică faptul că ciocolata "poate conţine urme de nuci, arahide, gluten şi ou". Eticheta nutriţională nu este dată nici de producător, nici de importator.


ANALIZĂ. Ciocolata analizată face parte din categoria produselor zaharoase in care predomină zaharoza, glucid cu index glicemic ridicat. Acesta poate stresa pancreasul endocrin, crescănd nivelul glicemiei. Deşi nu este specificată densitatea energetică, produsul are o valoare energetică ridicată imprimată de zahăr şi grăsimile din untul de cacao, in principal. Din punct de vedere al profilului nutriţional este un produs dezechilibrat cu un exces de zaharuri cu absorbţie rapidă, ne explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Produsul conţine o sursă de lactoză.


CONCLUZII. Ciocolata va fi consumată cu moderaţie de persoanele sănătoase, active şi evitat de persoanele supraponderale, obeze, de suferinzii de boli cardiovasculare sau hepato-renale. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului şi ţinănd cont de aportul de glucide. Suferinzii de intoleranţă la lactoză il vor consuma cu precauţie sau il vor elimina din dietă.

×
Subiecte în articol: bun de consum