x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cititul te face longeviv

Cititul te face longeviv

de Monica Cosac    |    15 Aug 2016   •   20:10
Cititul te face longeviv
Sursa foto: Szepy/Getty Images/iStockphoto

Este bine-cunoscut faptul că cititul te face mai deștept, îți îmbunătățește cultura generală, vocabularul, memoria și imaginația. Mai nou, însă, oamenii de știință au descoperit că o lecturarea unei cărţi de calitate, chiar și pentru câteva minute pe zi, are efecte benefice asupra stării de sănătate și prelungește viața cititorului.  

 

O echipă de cercetătorii americani de la Universitatea Yale din Statele Unite a studiat, pe o anumită perioadă, obiceiurile legate de citit a peste 3.600 de voluntari în vârstă de 50 de ani, iar concluzia a fost că lectura acționează ca un elixir al tinereții. Savanţii spun că au reuşit să identifice o legătură concretă cauză-efect între obiceiul de a citi şi starea de sănătate a oamenilor, demonstrând astfel că lectura şi speranţa de viaţă sunt legate una de alta. În comparație cu cei care nu deschid o carte, mulțumindu-se doar cu “lecturarea” etichetei de pe sticla de bere sau a meniului din restaurant, persoanele care citesc constant prezintă un risc mult mai mic de a muri la o vârstă sub medie. Potrivit cercetătorilor, o lectură de cel puţin 3 ore şi jumătate pe săptămână prelungeşte speranţa de viaţă cu peste 20% într-un interval de 12 ani, iar un capitol pe zi poate chiar să salveze viaţa cititorului sau, cel puţin, să o prelungească. Iar avantajul de supravieţuire a rămas şi după eliminarea altor factori care ar putea influenţa speranţa de viaţă, precum averea, capacitatea cognitivă și multe alte variabile.

Studiul a relevant însă, că nu doar cantitatea, cât mai ales calitatea lecturii transformă cititul în instrument de reîntinerire, deoarece legătura cauză-efect a fost mult mai evidentă în cazul persoanelor care citesc romane, spre exemplu, faţă de cititorii de tabloide. Cercetătorii au găsit o asociere similară între numărul orelor petrecute citind şi speranţa de viaţă şi în cazul celor care obişnuiesc să citească ziare și publicații periodice, dar a fost mai slabă.

 

La finalul studiului, cercetătorii americani au descoperit că adepţii romanelor-fluviu şi ai romanelor de aventuri sunt de regulă femei, adeseori cu studii superioare şi venituri mari.

×