x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Coloranţii naturali încep să cîştige teren

Coloranţii naturali încep să cîştige teren

de Nicoleta Catana    |    09 Aug 2008   •   00:00
Coloranţii naturali încep să cîştige teren

ALTERNATIVĂ ● Putem mînca şi dulciuri colorate sănătos
Bolile grave provocate de aditivii periculoşi i-au determinat pe producători să îşi regîndească modalităţile de obţinere a alimentelor, în special cele destinate copiilor, care sînt cei mai expuşi pericolelor.



ALTERNATIVĂ ● Putem mînca şi dulciuri colorate sănătos
Bolile grave provocate de aditivii periculoşi i-au determinat pe producători să îşi regîndească modalităţile de obţinere a alimentelor, în special cele destinate copiilor, care sînt cei mai expuşi pericolelor.

Coloranţii naturali au început să fie din ce în ce mai utilizaţi în industria alimentară în ultima perioadă, din cauza numeroaselor semnale de alarmă pe care medicii şi oamenii de ştiinţă le-au tras în legătură cu pericolul la care se expun consumatorii dacă apelează la aditivi artificiali. Totul a pornit de la studiul pe care cercetătorii de la Universitatea din Southampton l-au făcut asupra a şase aditivi, tartrazina (E 102), galbenul de chinilină (E 104), galbenul portocaliu (E 110), azorubina (E 122), roşul ponceau 4R (E 124a) şi roşi allura (E 129), în urma căruia s-a stabilit că aceştia provoacă sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de comportament (ADHD).
polemicĂ. Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) şi Comisia Europeană au păreri diferite în ceea ce priveşte sensul sintagmei "a fii sănătos". Ambele au căzut de acord asupra faptului că doar coloranţii naturali sînt benefici pentru consum, aprobîndu-i numai pe cei care sînt consideraţi de specialişti ca fiind "naturali". Însă, în opinia FDA, sînt naturali cei asupra cărora nu s-au efectuat studii sau cei care provin în mod natural din aditivi. UE acceptă ca fiind naturali acei coloranţi ce au fost analizaţi sau pe cei ce au culori sintetice. Companiile din industria alimentară au şi ele opinii diferite legate de aditivi, unele deja înlocuind coloranţii nocivi, în timp ce altele sînt de părere că nu au fost efectuate suficiente studii care să ateste faptul că respectivii coloranţi reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră.

Unde găsim coloranţii naturali

Potrivit Societăţii Internaţionale a Alimentelor (LFI), coloranţii naturali roşii sînt antocianina, betainii şi caretenoizii proveniţi din afine şi struguri, sfeclă roşie şi fructele roşii, legume şi unele flori. Acidul ascorbic (vitamina C) este unul dintre cei mai cunoscuţi. Acesta poate fi utilizat şi ca supliment nutritiv. Se poate găsi în legume sau fructe, în amestecuri cu substanţe biologic active ce îi măresc activitatea vitaminică. Coloranţii galbeni sînt annatto, betacarotenul, luteina, carotenoizi amestecate, riboflavina, curcumina, potrivit LFI. Pot fi utilizaţi în industria alimentară şi la obţinerea cosmeticelor. Cei de culoare albastră oferă alimentelor solubilitate apoasă ridicată şi rezistenţă la căldură şi lumină.

×
Subiecte în articol: bun de consum sînt naturali coloranţii