x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Condimentează-ți viața! La propriu... Vei trăi mai sănătos și mai spectaculos

Condimentează-ți viața! La propriu... Vei trăi mai sănătos și mai spectaculos

de Magda Cristina Ursache    |    06 Mai 2014   •   09:38
Condimentează-ți viața! La propriu... Vei trăi mai sănătos și mai spectaculos

În cultura populară europeană modernă este promovată ideea că alimentele condimentate sunt periculoase, mai ales pentru efectul lor nefast asupra sistemului digestiv, vascular, dar si pentru potenţialul alergogen. Aceste aspecte sunt reale in cazul unui consum frecvent de condimente puternice, mai ales de către persoane sensibile. În realitate, in cazul unui consum ponderat de alimente condimentate, efectul poate fi avantajos pentru sănătate, mai ales dacă vorbim despre usturoi, ceapă sau oţet.

Astfel, prin tehnica simulărilor pe calculator si prin investigaţii de laborator, cercetătorii italieni au dovedit că gustul iute sau, si mai corect spus, senzaţia de iritaţie pe care o dau alimentele condimentate produce o serie de modificări temporare ale funcţionării creierului.

Efecte pozitive
Omul modern nu este primul care foloseste amestecuri picante de condimente pentru potenţarea gustului alimentelor. Încă inainte de apariţia speciei noastre, primii oameni ai comunităţilor epocii pietrei consumau alimente iuţi, mai ales când organismul le cerea o schimbare de mediu sau alimentaţie.

Astfel, s-a observat că aproape orice modificare a stării de sănătate este insoţită de un apetit mai crescut pentru iute si pentru alimente cu arome mai puternice. Această tendinţă naturală de a savura alimente cu gust intens si aromat se datorează faptului că substanţele iuţi produc o modificare mult asemănătoare durerii, senzaţia care alertează creierul pentru a lua măsuri in caz de boală. Ca urmare, natura a inventat pentru om acest „truc”, prin care organismul pe cale de a se imbolnăvi cere producerea unei senzaţii dureroase care este obţinută cu ajutorul alimentelor iuţi. Putem spune si mai clar că, atunci când sănătatea este mai subredă, avem poftă de iute, tocmai pentru ca acest „iute” să producă o senzaţie care să alarmeze creierul.  

Citește articolul integral pe RevistaFelicia.Ro

Citește și despre
Cu dieta energizantă slăbeşti, dar îţi păstrezi tonusul

Leacuri naturiste pentru creşterea imunităţii






×
Subiecte în articol: felicia condimente