x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Conopida şi varza

0
Autor: Georgeta Licsandru 30 Sep 2008 - 00:00

Vitamina A pentru protejarea vederii. B-uri pentru controlarea stresului şi înlăturarea oboselii. Vitamina C pentru stimularea imunităţii. Avem aici doar o parte din zestrea nutritivă pe care ne-o oferă legumele din familia cruciferelor, în special varza şi conopida. O porţie de varză sau conopidă asigură necesarul zilnic de vitamina C.



Vitamina A pentru protejarea vederii. B-uri pentru controlarea stresului şi înlăturarea oboselii. Vitamina C pentru stimularea imunităţii. Avem aici doar o parte din zestrea nutritivă pe care ne-o oferă legumele din familia cruciferelor, în special varza şi conopida. O porţie de varză sau conopidă asigură necesarul zilnic de vitamina C. În această perioadă, organismul nostru are nevoie de un plus de vitamina C pentru întărirea imunităţii şi prevenirea virozelor respiratorii. 100 g varză albă sau roşie conţin 50 mg vitamina C, aceeaşi cantitate de conopidă – 60 mg. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm legumele crude, pentru a beneficia de cantitatea maximă de vitamina C. Vitamina C dispare prin preparare termică. Greşim şi atunci când pregătim salatele şi le consumăm după mai multe ore. O salată de varză pierde 30% din vitamina C după trei ore de păstrare.

Remediu antistres

În acelaşi timp, conopida şi varza ne ajută să facem faţă mai uşor stresului. Acest lucru de datorează vitaminelor din grupul B (B1, B2, B3, B6). Contra stresului acţionează şi magneziul: 15 mg/100 g varză sau conopidă. Varza şi conopida furnizează de asemenea minerale: potasiu, calciu şi fier. 100 g conopidă conţin 320 mg potasiu, varza – 270 mg. Potasiul stimulează funcţionarea muşchiului cardiac, de aceea cele două legume le sunt recomandate cu precădere persoanelor care suferă de ateroscleroză, hipertensiune, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Cure de slăbire

Cele două legume sunt perfecte şi în curele de slăbire, pentru că au puţine calorii: conopida – 24 de calorii/100 g, varza – 33 de calorii. De asemenea, au proprietăţi depurative şi detoxifiante şi dau rapid senzaţia de saţietate şi împiedică asimilarea grăsimilor. Toate acestea graţie conţinutului ridicat de fibre alimentare:

3-4 g/100 g. Slăbim cu ajutorul conopidei sau verzei cu o singură condiţie: să le consumăm sub formă de salate cu puţin ulei de măsline şi suc de lămâie sau oţet de mere. Dacă însă mâncăm conopidă gratinată sau cu sosuri cu multe grăsimi, dacă ne place varza cu ciolan afumat, atunci silueta noastră va avea de suferit. Preparate în acest mod, varza şi conopida au mult mai multe calorii. Putem să mâncăm varză şi conopidă la orice masă, cu unele precauţii. Astfel, din cauza fibrelor alimentare, conopida este tolerată mai greu de persoanele cu sindromul colonului iritabil. Aceste persoane pot să mănânce conopidă pregătită la aburi. În ceea ce priveşte varza, aceasta le face bine persoanelor cu aciditate scăzută la stomac, în schimb cei care au probleme cu hiperaciditatea ar fi bine să evite această legumă. Varza crudă trebuie consumată cu atenţie de bolnavii de hipertiroidie pentru că are un factor care favorizează apariţia guşei, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Suc pentru ulcer

Specialistul nostru recomandă varza persoanelor care suferă de ulcer, colită. Îndeosebi sucul de varză are proprietăţi antiinflamatoare puternice. Sucul proaspăt stors este de ajutor şi în prevenirea aterosclerozei, obezităţii, pentru scăderea nivelului glicemiei şi stimularea poftei de mâncare. Sucul trebuie diluat cu apă în proporţia de 1:1, se bea câte un sfert de pahar cu o jumătate de oră înainte de masă.

"Varza este unul dintre cele mai puternice alimente anticancerigene. Varza poate contribui la eliminarea toxinelor din organism şi la încetinirea creşterii tumorilor, în momentul în care boala s-a declanşat. Varza roşie este chiar mai bună decât cea albă, pentru că are un conţinut mai ridicat de antocianidine, pigmenţi naturali cu acţiune antioxidantă", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Murăturile

Varza şi conopida sunt printre cele mai apreciate murături. Nutriţioniştii arată că putem să mâncăm câteva murături dacă suntem persoane sănătoase, dacă nu avem probleme cu tensiunea. Murăturile favorizează digestia mai ales atunci când am avut o masă bogată în alimente grele (carne, grăsimi). Dezavantajul verzei sau conopidei murate este că sunt foarte sărate. Şi dacă ţinem cont că nu avem voie să consumăm mai mult de 2,4 g de sare pe zi, atunci ar trebui să ne gândim bine înainte de a da gata un castron cu murături în câteva minute.

PREPARARE. O salată cu conopidă, ţelină şi sfeclă roşie este perfectă ca aperitiv. Fiartă în aburi nu mai mult de 10 minute, conopida păstrează o parte din vitamine şi minerale. Astfel pregătită, conopida poate fi folosită ca garnitură pentru friptura la grătar.

FIBRE.
Persoanele care au o dietă bogată în grăsimi trebuie să consume mai multă varză şi conopidă. Aceste legume furnizează fibrele alimentare necesare pentru stimularea digestiei. De asemenea, fibrele împiedică asimilarea grăsimilor, absorbind colesterolul.

100 g conopidă


Calorii    24
Proteine    2,4 g
Glucide    3,5 g
Fibre    2,5 g
Potasiu    320 mg
Magneziu    15 mg
Calciu    20 mg
Vitamina C    60 mg
Vitamina B1    0,1 mg
Vitamina B2    0,1 mg


100 g varză


Calorii    33
Proteine    1,8 g
Lipide    0,2 g
Glucide    5,8 g
Potasiu    270 mg
Calciu    52 mg
Vitamina C    50 mg
Fier    1 mg
Caroten    380 microg
Acid folic    75 microg

ŞTIAŢI CĂ

• 10 g varză crudă reţin 16 g apă. Odată ingerate, fibrele se umflă, reţinând o dată cu apa şi substanţele toxice din tubul digestiv, care apoi sunt eliminate prin fecale.

• În cazul femeilor, aditivii alimentari cresc nivelul de estrogeni în organism, ceea ce favorizează apariţia cancerului de sân. Fibrele alimentare din varză şi conopidă elimină din organism toxinele, dar şi aditivii alimentari (E-urile).

• O jumătate de pahar de suc de varză de două-trei ori pe zi stimulează funcţionarea pancreasului.

n În cazul gingiilor sângerânde este recomandată mestecarea câtorva frunze de varză sau gargara cu suc de varză.
Citeşte mai multe despre:   vitamina,   varza,   conopidă,   alimentaţie sănătoasă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

9 motive ca să consumi pătlăgele roșii

9 motive ca să consumi pătlăgele roșii
Roșiile se numără printre alimentele bogate din punct de vedere nutritiv care oferă și incredibile beneficii pentru sănătate, atunci când sunt consumate zilnic. Roșiile sunt bogate în vitaminele A, C, K, B6,...

„Evali” - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică

„Evali” - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică
O nouă afecţiune indusă de ţigara electronică şi o nouă consecinţă a fumatului este „Evali”, o boală care în România este necunoscută, a declarat profesorul doctor Florin Mihălţan. Potrivit...

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă
Ideea de self-care (a avea grijă de tine) este tot mai des întâlnită în ultimii ani şi nu se referă doar la grija de bază legată de sănătate, igienă, hrană etc., ci la o grijă care ţine şi de starea de...

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită
Fie vara sau iarnă, picioarele tonifiate și fără celulită sunt mereu la modă. Desigur că poți să le acoperi și să nu te gândești la celulită dar poate vrei să arăți bine tu pentru tine în orice moment...

Cum facem față asteniei de iarnă

Cum facem față asteniei de iarnă
După entuziasmul și strălucirea sărbătorilor de iarnă, luna ianuarie vine cu liniște, dar și monotonie, vremea este friguroasă ne ține mult în casă, iar ziua scurtă ne lipsește de razele benefice ale...

De ce să consumi miere în sezonul rece

De ce să consumi miere în sezonul rece
Mulţi nutriţionişti consideră că mierea este un superaliment. Dincolo de calităţile sale gustative, are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare, care combat oboseala şi infecţiile...

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?
Galerie Foto O relație echilibrată între doi adulți aduce creștere și are la bază încredere și susținere. Acest echilibru presupune deschidere și răbdare pentru a înțelege atât nevoile personale, cât și pe cele ale p...

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?
Atât în Orient, cât și în Occident, oamenii meditau cu cel puțin 2500 de ani în urmă. Cu toate acestea, practica meditației a rămas mult timp în sfera relgioasă sau spirituală. Anul 1960 a adus o prima schim...

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou
La fiecare început de an, ne propunem să facem schimbări radicale în viaţa noastră. Vrem să slăbim, să ne lăsăm de fumat, să citim mai mult, să obţinem o promovare, să câştigăm mai mult, să mergem în...

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață
Philips România SRL a notificat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor despre începerea unei campanii de retragere voluntară a şapte modele de monitoare video pentru bebeluşi din gama Philips...

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi
Românii, oameni sentimentali şi săritori, acţionează când un om are un necaz pe stradă şi aplică metode auzite prin telefonul fără fir cum că ar rezolva suferinţa. Unele sfaturi şi acţiuni de ajutorare...

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile
Diagnosticele şi terapiile din categoria tratamentelor alternative naturiste utilizează aparatura şi programele biorezonanţei. Biorezonanţa porneşte şi de la teoria agresiunii bolilor mai întâi asupra zonei...

Top 10 alimente care te ajută să slăbești repede

Top 10 alimente care te ajută să slăbești repede
Așa, pe ultima sută de metri, dacă vreți să mai slăbiți puțin înainte de Revelion și nu vă tentează programul de 3 zile pe care l-am dat ieri, o soluție de avarie este să apelați la alimentele cu...

Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare

Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare
Cazurile de înec cu mâncare sunt extrem de frecvente în perioada sărbătorilor. Din păcate, o simplă bucată de cozonac, de pâine sau de friptură poate fi fatală, dacă este „înghiţită”...

Ficatul şi plămânii nu dor

Ficatul şi plămânii nu dor
Specialiştii au făcut un clasament al celor mai brutale dureri, iar pe primul loc se află durerea din pancreatita acută. Tot medicii limpezesc şi greşeala de a zice „mă doare ficatul, mă doare plămânul”....
Serviciul de email marketing furnizat de