x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Controale la alimente pe litoral soldate cu nereguli

Controale la alimente pe litoral soldate cu nereguli

de Nicoleta Catana    |    07 Aug 2008   •   00:00

Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au organizat in perioada 14 iunie- 1 august 3.011 actiuni de control pentru a verifica modul in care se respecta Legea privind producerea, prelucrarea, transportul, depozitarea si comercializarea produselor de origine animala si non-animala.



Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au organizat în perioada 14 iunie- 1 august 3.011 acţiuni de control pentru a verifica modul în care se respectă Legea privind producerea, prelucrarea, transportul, depozitarea şi comercializarea produselor de origine animală şi non-animală. Au fost verificate 1.941 de unităţi de alimentaţie publică, 220 de unităţi de producţie (abatoare, fabrici de produse din carne, fabrici de produse lactate, fabrici de produse din peşte) şi 850 de unităţi de comercializare (supermarketuri, magazine şi puncte alimentare, pieţe agroalimentare).

DEFICIENŢE. Principalele nereguli descoperite de echipele de control se referă la nerespectarea lanţului frigorific la depozitarea alimentelor, precum şi monitorizarea temperaturilor în spaţiile de frig, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor, utilajelor şi ustensilelor de lucru, manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor şi cerinţelor de igienă. De asemenea, s-a constatat că şi comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare se efectua în spaţii necorespunzătoare şi neînregistrate sanitar-veterinar, iar lipsa documentelor care să ateste calitatea şi salubritatea produselor şi ambalarea şi etichetarea corespunzătoare a produselor alimentare nu se efectuau conform legii. ANSVSA avertizează că pentru a proteja sănătatea cetăţenilor prin prevenirea apariţiei de toxiinfecţii alimentare, activitatea de inspecţie şi control va fi intensificată.

Penalizare. Pentru neregulile constatate, inspectorii au dat 68 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 102.500 lei şi au fost reţinute, în vederea distrugerii, 19.022 de kilograme de produse alimentare de origine animală în valoare totală de 226.593 lei.  

×
Subiecte în articol: bun de consum