x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Corp de VIP intr-o ora

Corp de VIP intr-o ora

15 Apr 2006   •   00:00

Alergari. Aerobic. Exercitii pe Stepper. Arte martiale. Cu Mihaela si Luiza
Cu totii stim cat de importanta este activitatea fizica pentru sanatate. Dar care sunt cu exactitate beneficiile? Ce afectiuni pot fi prevenite cu ajutorul sportului? Ce trebuie sa mancam cand facem miscare? Aflati raspunsurile de la specialistii nostri.

Cu totii stim cat de importanta este activitatea fizica pentru sanatate. Dar care sunt cu exactitate beneficiile? Ce afectiuni pot fi prevenite cu ajutorul sportului? Ce trebuie sa mancam cand facem miscare? Aflati raspunsurile de la specialistii nostri.

Studiile de specialitate arata ca pentru fiecare cinci minute de exercitii fizice efectuate adaugam un minut in plus vietii noastre. Medicul primar recuperare medicala Georgiana-Ozana Tache, seful sectiei de recuperare medicala din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca, enumera principalele trei avantaje ale exercitiilor fizice: mentin sanatatea fizica si mentala, dezvolta armonios organismul aflat in crestere, realizeaza recuperarea functionala dupa diferite afectiuni ale aparatului locomotor.

Important este sa faci miscare. Numai dupa ce practici cu regularitate exercitii fizice sau orice activitate sportiva simti pe propria piele beneficiile. Si stii de ce? In primul rand pentru ca te incarci cu energie, iti vei dezvolta forta si vei fi mult mai mobil. Apoi vei dormi mai bine, vei fi mai relaxat si mai atent la activitatile zilnice. Inima ta si sistemul cardiovascular, plamanii tai si sistemul respirator, muschii tai si aparatul locomotor isi vor imbunatati activitatea.

Dr. Georgiana-Ozana Tache spune ca inima este fericita si se simte mult mai bine dupa efectuarea programelor de exercitii. Ea ne sfatuieste sa ajungem la un compromis intre preocuparile noastre zilnice, de cele mai multe ori statice, si practicarea unei activitati sportive.

OSTEOPOROZA, DIABET, OBEZITATE

Sunt studii care au aratat ca femeile care stau mai mult de 8 ore zilnic pe scaun au un risc crescut de a suferi o fractura de sold. Asa cum alte studii au demonstrat ca exercitiile fizice reduc semnificativ riscul aparitiei caderilor si fracturilor dupa menopauza. Consolidarea sistemului osos prin exercitii fizice incepe din copilarie si nu trebuie intrerupta nici la varsta adulta. Potrivit medicului Georgiana Tache, persoanele care au o postura corecta, echilibru corespunzator la mers, forta musculara crescuta si rezistenta la eforturile cotidiane pot fi ocolite de parsiva osteoporoza care demineralizeaza oasele si predispune la fracturi.

In ceea ce priveste prevenirea diabetului, exercitiul fizic reprezinta o reala solutie. Miscarea asigura reducerea zaharurilor din sange, creste receptivitatea organismului la insulina asigurand o mai buna utilizare a acesteia. Important este sa fie practicat in mod consecvent pentru a nu produce fluctuatii majore ale glicemiei.

Legat de obezitate, dr. Georgiana Tache spune ca nu exista program sanatos de slabire fara exercitii fizice. Insa cheia efortului fizic efectuat in scopul arderii unui numar considerabil de calorii este consecventa, frecventa saptamanala a sedintelor si cresterea progresiva a efortului fizic desfasurat.

In programele de slabire sunt foarte eficiente atat aparatele de fitness, precum banda de alergare, stepperul, bicicleta ergometrica, cat si alte dispozitive care permit mobilizarea membrelor simultan (schiul fond, vaslitul etc.). Rezultate bune se obtin si prin alergare in aer liber, mers in mars fortat, mers pe bicicleta, mers pe role sau prin practicarea unor sporturi precum inotul, voleiul, tenisul de camp.

NUTRITIE

"Cu cat efortul fizic este mai intens, cu atat arderile cresc. Nu ne vom pastra silueta daca numarul caloriilor pe care le ardem cand facem fitness nu este mai mare sau este cel putin egal cu aportul de calorii provenite din alimente. In timp ce facem efort, in organism este generata o cantitate mare de radicali liberi. Pentru a-i anihila, persoanele care merg la aerobic, cele care fac fitness trebuie sa aiba o dieta echilibrata, bogata in antioxidanti: fructe si legume crude", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Dieta trebuie sa fie individualizata in functie de sex, de varsta si de activitate. Astfel, la barbati aportul caloric trebuie sa fie mai mare decat femeile. Ei au o masa musculara mai mare decat a femeilor, organismul lor consumand mai multe calorii. In cazul femeilor, situatia se schimba: masa musculara redusa arde mai putine calorii, iar grasimea nu se consuma, ci se stocheaza sub forma de tesut adipos. Si varsta are rolul ei... Pe masura ce inaintam in varsta, organismul are nevoie de mai putine calorii. De aceea, dieta unei persoane in varsta trebuie sa fie mai saraca in calorii decat a unui tanar.

Corp de vedeta intr-o ora

Corp ca al Mihaelei Cernea de la Class intr-o ora... "Nu se poate intr-o ora", vor spune scepticii. Ei bine, daca veti respecta programul propus de specialistul nostru, Luiza Bucur (foto), veti avea o silueta de vedeta, exersand doar o ora de trei ori pe saptamana. Este un program special, menit sa antreneze intregul corp.

GIMNASTICA SI ARTE MARTIALE

"Antrenamentul pe care il propunem noi se adreseaza atat doamnelor, cat si domnilor. Cu ajutorul acestui program, nu doar ca veti arde grasimi de pe toate zonele cu probleme, dar va veti si imbunatati toate calitatile fizice: forta, viteza, rezistenta, coordonarea, mobilitatea, echilibrul. Antrenamentul consta intr-o combinatie de gimnastica, arte martiale, atletism cu elemente de tae-bo, exercitii Pilates, stepp-aerobic, yoga si stretching", a explicat Luiza Bucur cu ocazia lansarii salii FC National Fitness Center, unde este instructor de fitness.

SECRETUL MIHAELEI

Programul de antrenament propus de specialistul nostru este diversificat, distractiv si, in acelasi timp, ascunde secretul siluetei de invidiat a celebrei Mihaela Cernea de la Class. "De cand am inceput acest program, imi face placere sa ma antrenez. Nu mai e un chin cand ma gandesc ca trebuie sa merg la sala si de aceea, cand nu ma duc la concerte, exersez aproape in fiecare zi", ne-a declarat Mihaela, care este intr-o forma de zile mari, chiar daca este mamica. Sub indrumarea Luizei Bucur, Mihaela alterneaza antrenamentul cardio: alergarile si exercitiile pe stepper, cu miscarile de box, cu exercitiile de aerobic si cu cele la aparate. Desi este de acord ca femeile insarcinate trebuie sa faca putina miscare, Mihaela ne-a spus ca i-au fost suficiente dansul si miscarea de pe scena, din timpul concertelor, pe care le-a sustinut pana aproape de momentul aducerii pe lume a bebelusului ei, Leon.

La bara de balet, du genunchiul la piept si apoi balanseaza-l inapoi Balanseaza piciorul intins lateral

Loveste sacul de box cu piciorul stang de cateva ori, apoi schimba piciorul Culcat dorsal, cu picioarele indoite la 90 grade si mainile deasupra capului, ridica trunchiul, ducand bratele prin lateral inainte

Pe stepper, cu greutati in maini, du simultan mana si piciorul opus inainte Culcat dorsal, mainile sub regiunea lombara si picioarele sus. Coboara alternativ picioarele
×
Subiecte în articol: intr-o fizice armonia trupului