x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cozonac frumos colorat

Cozonac frumos colorat

de Cristina Andreea Calin    |    03 Dec 2007   •   00:00
Cozonac frumos colorat

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Aromele folosite sunt artificiale
Eticheta produsului nu este foarte generoasă, deşi este suficient de lungă. Nu ştim din ce sunt preparate rahatul şi nici umplutura de nucă.


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Aromele folosite sunt artificiale
Eticheta produsului nu este foarte generoasă, deşi este suficient de lungă. Nu ştim din ce sunt preparate rahatul şi nici umplutura de nucă.


Cozonac de post după reţetă modernă. Adică avănd premixuri şi aditivi alimentari. Ingredientele lui trecute pe etichetă sunt: "Făină de grău, zahăr, premix aluat (făină de grău, dextroză, gluten de grău, zahăr, emulsificatori: mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, făină de soia, aromă naturală, ulei hidrogenat de rapiţă, colorant E 101 - riboflavină sau riboflavină 5’ fosfat, E 160 a - betacaroten, enzime, acid ascorbic - E 300), rahat, ulei vegetal, drojdie, pesmet, stafide, umplutură de nucă, cacao, sare iodată, ameliorator de panificaţie, arome identic naturale: vanilie, lămăie, rom, colorant: tartrazină - E 102". Dacă veţi consuma 100 de grame din cozonacul de post analizat veţi acumula 297 kcal/1.247 kj, proteine 8,4 g, lipide 3,4 g, glucide 56,34 g.


ANALIZÃ.... Cozonacul analizat este un produs de cofetărie-patiserie din categoria alimentelor dezechilibrate nutriţional, cu un exces de zaharuri cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat. Acesta este periculos pentru pancreasul endocrin, care este forţat să secrete cantităţi mari de insulină intr-un timp foarte scurt, provocănd oscilaţii ale glicemiei, atenţionează profesorul Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Pe lăngă făina de grău, cozonacul conţine şi premixuri, emulgatori, uleiuri hidrogenate (margarină) periculoase pentru sănătate, coloranţi artificiali nocivi (E102), arome artificiale. Conţinănd tartrazină, incriminată in declanşarea sindromului ADHD, precum şi a blocării enzimelor digestive şi a absorbţiei zincului, produsul devine un pericol pentru consumator. Densitatea calorică a produsului este ridicată, 297 kcal/100 g. Cozonacul conţine sursă de gluten, soia, nucă, ce pot fi alergene pentru cei sensibili.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, suferinzilor de sindrom metabolic (hipertensiune, diabet de tip II, maladii cardiovasculare, neurodegenerative, cancere), cei cu sindrom ADHD. Va fi consumat de diabetici numai cu avizul medicului curant. Cozonacul este interzis suferinzilor de celiachie. Cei cu alergie sau intoleranţă la soia sau nucă il vor testa.


Tartrazina

E102, tartrazina este un colorant galben, colorant azoic, despre care cercetătorii britanici au spus in luna mai a acestui an că este vinovată pentru declanşarea sindromului de hiperactivitate şi lipsă de concentrare (ADHD). Doza zilnică admisă este de 7,5 mg/kg corp, dar cum tartrazina se poate găsi intr-o gamă foarte largă de produse trebuie să fim atenţi. Este folosit pentru băuturi alcoolice şi nealcoolice, fructe şi legume confiate, produse de brutărie, peşte afumat, snacksuri, supe, vinuri, icre de peşte, napolitane, brănzeturi, sosuri, prăjituri, biscuiţi, suplimente alimentare, spumante. Provoacă astm la copii, rinită, urticarie. De asemenea, E 102 este incriminat pentru apariţia tumorilor tiroidiene. Un alt efect advers este că alterează percepţia şi comportamentul, producănd stări de confuzie. Tartrazina inhibă metabolismul zincului şi interferă cu enzimele digestive.
Colorantul este unul dintre cel mai des intălniţi in industria alimentară din Romănia. Â


×
Subiecte în articol: bun de consum