x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Creaţi nişe de linişte de-a lungul zilei

Creaţi nişe de linişte de-a lungul zilei

03 Aug 2012   •   21:00
Creaţi nişe de linişte de-a lungul zilei

In lumea de azi, extrem de ocupata, este usor sa ajungeti atat de prinsa de responsabilitati, incat sa nu aveti niciodata parte de momente linistite pentru dumneavoastra insiva. Femeile care nu isi acorda timp pentru reincarcarea bateriilor fizice si emotionale vor trece prin perioade din ce in ce mai mari de stres si tensiune.

Poate parea o indulgenta sa va acordati anumite momente de liniste pe zi, dar nu este asa: este la fel de important pentru o sanatate buna, ca si consumul de alimente nutritive sau un somn bun in timpul noptii. Iata cateva sfaturi despre cum anume puteti incepe.

Opriti-va pentru a respira adanc. Conform unui proverb, "cel care respira pe jumatate, traieste pe jumatate". Se intampla frecvent ca femeile sa-si tina respiratia pentru perioade scurte de timp, cand se afla sub stres – sau sa respire superficial pe parcursul zilei. In afara faptului ca respiratia superficiala nu furnizeaza orgnismului si creierului oxigenul necesar, face mai dificila trairea completa a emotiilor.
Propuneti-va sa rupeti cateva minute zilnic doar pentru a respira adanc. Inspirati pe nas si continuati sa trageti aerul pana cand abdomenul isi mareste volumul. Tineti-va respiratia doar un moment, apoi expirati, incet, pe gura. Aceasta tehnica, denumita respiratia defragmatica, inunda tesuturile cu oxigen si face posibil contactul cu viata dumneavoastra emotionala.

Gasiti un loc sigur. Cand sunteti depasita de emotiile negative, este util sa aveti o camera sau un loc privat unde sa le lasati sa se exteriorizeze. Cand va simtiti trista sau deprimata acasa, de exemplu, poate doriti sa va retrageti in baie si sa faceti un dus lung, fierbinte. La serviciu, oamenii se retrag frecvent pentru cateva minute intr-un birou gol sau chiar in masina. Oferindu-va timp sa va eliberati, devine posibila eliminarea emotiilor.

Miscati-va corpul. Orice fel de exercitiu – urcatul si coboratul scarilor, greblarea catorva frunze, joggingul – creste frecventa respiratorie si declanseaza eliberarea endorfinelor, substante chimice de la nivelul creierului care ajuta la controlul dispozitiei. Nu asteptati sa fiti stresata pentru a incepe exercitiile. Femeile care practica anumite exercitii aerobice, de patru sau mai multe ori pe saptamana, se vor simti mai puternice din punct de vedere fizic si emotional.

Oferiti-va mesaje pozitive. Fiecare persoana are de-a face cu multa negativitate de-a lungul zilei si este normal sa va simtiti coplesita si frustrata. In timp totusi, aceste sentimente negative pot deveni domninante – de aceea este atat de important sa va reamintiti cat de puternica si de deosebita sunteti in realitate. Cand aveti o perioada grea, spuneti-va: "Este greu, dar am forta necesara pentru a depasi momentul".

×