x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Creierului ii plac dulciurile

Creierului ii plac dulciurile

15 Apr 2006   •   00:00

Dintre toate dulciurile, ciocolata este preferata creierului. De altfel, ciocolata, evident in cantitati rezonabile, functioneaza ca un antidepresiv.

Asa se explica de ce persoanele care trec printr-o stare depresiva apeleaza la ciocolata, la bomboane pentru a-si recapata starea de bunadispozitie. "Sunt persoane care isi gasesc refugiul in dulciuri atunci cand au o stare proasta. De ce? Pentru ca creierul incearca sa scape de presiunea stresului continuu si puternic utilizand alimente foarte dulci, el percepand zaharurile ca pe o recompensa", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

SEROTONINA SI SENZATIA DE BINE

Datorita zaharurilor, ciocolata, bomboanele, inghetata stimuleaza producerea de serotonina (hormonul senzatiei de bine). In vreme ce proteinele si grasimile scad nivelul serotoninei, carbohidratii cresc acest nivel. Serotonina este o substanta care transmite mesaje de la o celula nervoasa la alta, da senzatia de bine a organismului si mentine in activitate si stare de vigilenta cortexul. Un nivel scazut al serotoninei poate conduce la depresie, la tulburari de somn. In acest context, consumul de dulciuri poate fi considerat o incercare de autovindecare a starilor depresive. S-a demonstrat, de asemenea, ca serotonina transmite creierului informatia ca organismului ii este foame, un nivel scazut al acesteia determinand dorinta permanenta de a manca.

Pofta de dulce este naturala la copii, dar si la adultii activi. Nu este nici o problema daca mancam o tableta de ciocolata. Daca necesitatea de a manca dulce se datoreaza unui efort fizic mai puternic, daca suntem persoane sanatoase si avem o dieta echilibrata, consumul de dulciuri in limite rezonabile nu este periculos. "Tendinta de a manca dulciuri in exces este una dintre manifestarile stresului cronic, dar si a unui stil de viata dezechilibrat. Dorinta de dulce poate insa sa fie si un semnal al unor tulburari metabolice, care pot prevesti boli de nutritie destul de grave (diabetul de tip II). Iar daca bomboana se transforma intr-un pachet, si asta se intampla destul de frecvent, atunci trebuie sa ne alarmam. Intram intr-un cerc vicios care inseamna afectarea pancreasului, rezistenta la glucoza, diabet de tip II, supraponderalitate, obezitate", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

EDUCAREA GUSTURILOR

Este bine sa ne educam gusturile inca din copilarie. S-a constatat ca la sugar, la copilul mic, creierul prefera dulcele celorlalte gusturi. De aceea, parintii gresesc oferindu-le copiilor dulciuri in exces. Nu este bine sa-l linistim pe copil dandu-i o bomboana. Un asemenea comportament poate determina o dependenta de gustul dulce care se prelungeste si la maturitate, cand in perioade de stres ne gasim linistea intr-o bucata de ciocolata.

Prof. dr. Gh. Mencinicopschi arata ca, la unele persoane, dorinta de a consuma dulce apare imediat ce s-au ridicat de la masa. Am luat o masa copioasa, dar totusi parca am mai vrea o prajitura sau macar o bomboana. Care este cauza? "Am consumat produse cu index glicemic ridicat care induc formarea unui nivel ridicat de insulina. In acest context, insulina neconsumata dupa masa induce aceasta dorinta de dulce", precizeaza specialistul nostru.

SUPLIMENTE CU CROM

Solutia in toate aceste cazuri este consumul de carbohidrati lenti (fructe, cereale integrale), care nu sunt atat de dulci, dar care echilibreaza metabolismul glucidelor. De asemenea, cand avem pofta de ceva dulce, dupa masa putem lua suplimente nutritive pe baza de crom. Acest oligoelement contribuie la transferul glucozei din sange in celule si este folosit in procesele energetice la sintetizarea carbohidratilor. Persoanele cu deficit de crom in alimentatie sunt mai expuse riscului de a face diabet de tip II, de a dezvolta rezistenta la insulina, hipoglicemie sau hiperglicemie.

Sfatul medicului

"Nu este bine sa ne pacalim dorinta de dulce cu produse cu edulcoranti, gandindu-ne ca astfel consumam mai putine calorii. Consumand dulciuri cu indulcitori noncalorici – aspartam, zaharina – organismul nu mai are sursa de energie cu care s-a obisnuit. Dupa ce a primit o substanta dulce, organismul se asteapta sa primeasca si caloriile respective si nu le primeste, ceea ce provoaca stres metabolic. Indulcitorii sunt contraindicati celor care depun efort fizic intens, femeilor insarcinate, celor care au nevoie de energie. In cazul copiilor si adolescentilor, aceste produse pot determina tulburari de crestere sau tulburari ale activitatii sistemului nervos", ne avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

CIOCOLATA. O stare de bine a intregului organism si eliminarea stresului – acestea sunt efectele consumului de ciocolata. Aceasta este insa un produs bogat in calorii (531 calorii/100 g), de aceea trebuie consumata cu moderatie – nu mai mult de 10-20 g pe zi. Nu vom avea probleme cu silueta daca alegem ciocolata cu un continut de minimum 70% cacao. Cantitatea mare de cacao ii confera ciocolatei proprietati antioxidante. FRUCTELE. Glucidele reprezinta aproximativ 40%-50% din aportul caloric zilnic. Proportia cea mai mare de calorii din totalul glucidelor revine glucidelor lente din fructe si legume. Acestea echilibreaza glicemia, datorita fibrelor alimentare pe care le contin. Astfel sunt evitate socurile insulinice si este prevenit diabetul zaharat. De asemenea, glucidele din fructe joaca un rol deosebit in scaderea incidentei bolilor cardiovasculare, a supraponderabilitatii si obezitatii. INGHETATA. Acest desert inlatura starile depresive, stresul, actionand asupra centrilor placerii din creier. Inghetata stimuleaza producerea in creier a serotoninei si dopaminei, substante cu efect euforizant, asociate starii de bunadispozitie. Cand creierul produce serotonina, se diminueaza starea de stres. Pentru a nu avea probleme cu silueta trebuie sa fim atenti la calorii: 100 g inghetata contin 173 de calorii.

STIRI
PAINE. Persoanele care mananca paine in exces au un risc crescut de cancer de rinichi, avertizeaza un studiu italian. Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Farmacologica din Milano au analizat stilul de viata si dieta a 767 de bolnavi de cancer la rinichi. Ei au ajuns la concluzia ca pacientii care au consumat o cantitate mare de paine au un risc mai mare de cancer. Risc crescut au si cei care consuma multe paste si orez. De vina este indexul glicemic mare al acestor alimente, sunt de parere cercetatorii.

CEREALE. Din anul 2002, Asociatia Americana pentru Diabet a inclus cerealele integrale in recomandarile pentru prevenirea diabetului. Cerealele integrale au un continut ridicat de substante nutritive (antioxidanti, vitamine, minerale, fibre si proteine). Cerealele contribuie la prevenirea obezitatii, pentru ca inlocuiesc alimentele cu densitate calorica mare, ajutand astfel la scaderea in greutate. De asemenea, in cazul persoanelor obeze, consumul a doua-trei portii de cereale integrale pe zi contribuie la imbunatatirea metabolismului glucidic.

PESTE. Medicul american A.J. Richardson recomanda consumul de peste gras oceanic in tratamentul sindromului hiperactivitatii si al deficitului de atentie la copii. Studiile efectuate de acesta au aratat ca acizii grasi esentiali din pestele gras oceanic contribuie la imbunatatirea comportamentului si a capacitatii de concentrare a copiilor care sufera de acest sindrom. Acizii grasi esentiali sunt importanti pentru buna functionare a creierului. In lipsa lor, procesele de cunoastere, de invatare devin mai slabe, iar memoria scade.
×
Subiecte în articol: ciocolata dulce alimentatie echilibrata