x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cris-Tim - Salam de casă cu E-uri

Cris-Tim - Salam de casă cu E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    08 Iul 2008   •   00:00
 Cris-Tim - Salam de casă cu E-uri

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul are opt aditivi
Produsul analizat are prea multe grăsimi periculoase, prea mulţi aditivi, prea multe calorii, prea multă sare. De aceea nu este indicat prea multor persoane.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul are opt aditivi
Produsul analizat are prea multe grăsimi periculoase, prea mulţi aditivi, prea multe calorii, prea multă sare. De aceea nu este indicat prea multor persoane.

Salamul de casă Cris-Tim este un produs care are în compoziţie: "carne de porc fiartă şi afumată, emulsie de şorici, slănină, carne de vită, apă, sare, proteină din soia, condimente, proteină animală, stabilizatori (polifosfaţi E 452), potenţiatori de aromă (E 627 guanilat disodic, E 631e inozinat disodic), corector de aciditate (glucono delta lactonă E 575), antioxidanţi (ascorbat de sodiu E 301, izoascorbat de sodiu E 301), arome, coloranţi naturali (carmin E 120, paprica, conservant (nitrit de sodiu E 250)".

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind "de tip salam, fiert şi afumat obţinut din carne de porc, emulsie de şorici, carne de vită, apă, sare, proteină din soia, condimente, proteină animală şi aditivi alimentari". Carnea de porc, şi mai ales slănina, este bogată în acizi graşi saturaţi aterogeni şi calorigeni. Emulsia de şorici conţine proteină colagenică cu valoare biologică foarte scăzută. Specialistul nostru atrage atenţia că producătorul nu specifică sursa biologică a proteinei animale şi nici modul de obţinere şi condiţionare a acesteia. Salamul are un aport de sodiu semnificativ prin sarea adăugată şi aditivii E 627, E 631, E 301, E 250, de care trebuie să ţinem cont pentru a nu depăşi cantitatea de aproximativ 2,5 grame sodiu sau 6 grame sare/zi. Polifosfatul E 452 aduce o sursă suplimentară de fosfor care poate contribui la dezechilibrarea balanţei calciu-fosfor. Potenţiatorii de aromă şi gust E 627, E 631 pot declanşa o criză de gută suferinzilor de hiperuricemie, E 250 este potenţial cancerigen. De asemenea, prin afumare, riscul potenţial pentru sănătatea consumatorului creşte, cunoscut fiind faptul că produsele afumate conţin agenţi potenţial cancerigeni. Din lista de ingrediente rezultă că produsul are şi o densitate energetică mare.

CONCLUZII. În urma analizei informaţiilor de pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, adolescenţilor, hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare şi cerebrovasculare, de maladii hepato-renale, celor care suferă de maladii neurodegenerative (Parkinson şi Alzheimer), bolnavilor de diferite tipuri de cancere, suferinzilor de gută, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), celor cu status proinflamator sistemic, celor cu maladii de colagen, inclusiv psoriazis, persoanelor cu afecţiuni ale pielii, alergicilor la diferite componente din reţeta produsului, bătrînilor.


×
Subiecte în articol: bun de consum