x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Criza, banii şi cuplul

Criza, banii şi cuplul

de Steluta Indrei    |    09 Dec 2008   •   00:00

Criza financiară îşi pune amprenta asupra vieţii de cuplu. Nesiguranţa de la locul de muncă, necesitatea de a face economii, dificultăţile în rambursarea datoriilor către bănci, imposibilitatea de a cumpăra o locuinţă sunt probleme care pot duce la destrămarea cuplului.



Banii nu aduc fericirea, dar sunt importanţi. Iar importanţa lor în cuplu se resimte încă de la primele întâlniri. Partenerii se întreabă, în sinea lor, "cine achită nota de plată la restaurant" sau "ce îmi va cumpăra de ziua mea". Deşi nu conştientizează, acesta este debutul eternei probleme care va apărea ulterior: împărţirea cheltuielilor. Discuţiile din cauza banilor apar inevitabil o dată cu avansarea relaţiei şi mutarea celor doi sub acelaşi acoperiş. Totul porneşte de obicei de la întrebările "cine câştigă mai mult" şi "cine cheltuieşte mai mult". Iată cum banii ajung mărul discordiei în viaţa de cuplu. De ce se întâmplă acest lucru ne explică psihologul Ştefania D. Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie din Bucureşti. "Ştiu că poate să sune pragmatic şi aparent neavând nici o legătură cu sensibilitatea şi fineţea psihologică. Însă banii sunt un element important al realităţii, implacabil şi cu care negocierea este aproape imposibilă. Ai bani – ai posibilitatea de a asigura confort şi stabilitate relaţiei de cuplu, nu doar la nivel material, ci mai ales la nivel mental şi sufletesc. Situaţiile financiare precare într-un cuplu conduc la tensiuni suplimentare din cauza frustrărilor faţă de diverse aspecte: petrecerea concediilor sau a week-end-urilor, cadouri de Sărbători, aniversări, ieşiri în oraş etc.", arată specialistul nostru.

Reproşurile sunt mult mai prezente în cuplurile care se confruntă cu dificultăţi financiare. Apar sub forma replicilor de genul "munceşte şi tu mai mult" sau "uite Ionescu câţi bani are, el cum face?". Frecvenţa tensiunilor, discuţiilor, certurilor legate de bani creează o stare de instabilitate şi nesiguranţă pentru parteneră, o stare de neîncredere şi presiune asupra partenerului, probleme care pot conduce în timp la slăbirea relaţiei şi chiar la destrămarea acesteia.

Semn al bunei înţelegeri

Situaţia financiară într-un cuplu poate să fie un indicator al bunei înţelegeri şi colaborări dintre parteneri. Aşa cum arată o vorbă românească, "când trag amândoi la aceeaşi căruţă", banii sunt puşi la comun şi nu au motive de ceartă din cauza acestora. Dar "dacă unu-i hăis şi altul cea", împărţirea cheltuielilor se va transforma într-o dispută permanentă. Potrivit psihologului Ştefania D. Niţă, interesele comune, planurile care coincid arată că partenerii "se potrivesc", reuşesc să se înţeleagă. Situaţia materială stabilă, care asigură cuplului un anumit confort, poate indica şi o relaţie funcţională din perspectiva afinităţilor, dorinţelor: câştigă bine, sunt ambiţioşi, au interese comune, fac lucruri împreună, iar acest lucru iese la iveală în situaţia financiară şi bunăstarea cuplului.

Probă de foc

Perioadele de criză reprezintă o probă de foc pentru stabilitatea cuplului şi un barometru al încrederii, înţelegerii şi atenţiei reciproce în cadrul relaţiei.

Criza financiară – fie că vine din afara cuplului (perioade de recesiune la nivel naţional sau internaţional), fie că vine dinăuntrul cuplului (datorii, pierderea locului de muncă) – determină două reacţii distincte, în funcţie de particularităţile cuplului. Există cupluri care se mobilizează în astfel de împrejurări, iar relaţia dintre cei doi devine mai puternică. Se înţeleg mai bine, îşi acordă atenţie, au mai multă grijă unul faţă de altul având în vedere că trec printr-o situaţie dificilă, cooperează pentru a rezolva problemele cu care se confruntă. Acestea sunt cazurile cele mai fericite, dar şi cele mai rare.

Însă în majoritatea cuplurilor ies la iveală faţete ţinute în umbră până când criza financiară îşi face apariţia: reproşuri, aşteptări fără speranţă, nemulţumiri încep să joace un rol nefast pe scena relaţiei, subliniază psihologul Ştefania Niţă. "Munceşte mai mult! Adu şi tu bani în casă! Eşti cheltuitor(oare)... aşa ai fost dintotdeauna, numai la tine te gândeşti", sunt doar câteva dintre reproşurile pe care şi le fac partenerii care au probleme financiare.

Dar ce se întâmplă când lucrurile se complică şi mai mult, când cei doi parteneri nu mai reuşesc să ramburseze datoriile către bănci sau când unul dintre ei îşi pierde locul de muncă? Tensiunile cresc. "În cazul în care cuplul este deja măcinat de conflicte, orice nouă criză poată să conducă în scurt timp la separarea celor doi", remarcă psihologul Ştefania D. Niţă. Dificultăţile financiare pun la încercare trăinicia cuplului, compatibilitatea celor doi la nivel afectiv, sufletesc.

Dacă relaţia este una echilibrată, bazată pe înţelegerea celuilalt, pe atenţie şi pe respectul faţă de ceea ce simte, gândeşte, trăieşte partenerul ce trece prin situaţia de a rămâne fără loc de muncă, atunci o astfel de problemă va adăuga o "cărămidă" de încredere, dragoste şi apropiere între cei doi. Ce înseamnă respect faţă de partenerul care trece printr-o situaţie dificilă? În opinia psihologului nostru, respect înseamnă a-l observa, a-l asculta, a-l simţi pe cel de lângă noi şi a-i respecta trăirile, deciziile. Or, lucrul acesta este posibil numai în măsura în care există o "fundaţie" stabilă a relaţiei.

Autonomie financiară, maturitate

Solidaritatea, dorinţa de a merge în aceeaşi direcţie, cooperarea sunt condiţii esenţiale pentru împărţirea echitabilă a cheltuielilor. Aşa cum cei doi merg împreună la bancă pentru a solicita un credit, tot în aceeaşi manieră trebuie să acţioneze şi pentru rambursarea banilor. Dar a fi un cuplu unit nu presupune o relaţie dependentă. Un cuplu în care există solidaritate, în care cei doi comunică deschis, cooperează, se sprijină, nu înseamnă dependenţă, ci dimpotrivă, un grad important de autonomie afectivă, financiară, socială a partenerilor – într-un cuvânt: maturitate. Cuplurile mature pot trece cu bine prin orice criză – financiară sau familială.

VIAŢA SEXUALĂ.
Criza financiară poate avea şi un avantaj pentru cuplurile care urmează exemplul britanicilor. Potrivit unui sondaj recent, britanicii preferă să facă sex în timpul liber în loc să meargă la cumpărături sau să iasă în oraş cu prietenii. În contextul actualei crize financiare, sexul a devenit pentru mulţi englezi cea mai ieftină modalitate de a se distra şi relaxa. Acest sondaj confirmă rezultatele altui studiu care arată creşterea vânzării de prezervative. Autorii lui reamintesc că o cutie de prezervative costă mult mai puţin decât o seară petrecută în oraş.

TENDINŢĂ. Criza financiară nu a trecut neobservată nici în cabinetele de psihoterapie. Psihologul Ştefania D. Niţă a constatat că tot mai mulţi pacienţi îşi exprimă îngrijorarea faţă de contextul economic actual. Nesiguranţa din această perioadă scoate la suprafaţă temeri, conflicte interioare acumulate în timp.

FEBRA CUMPĂRĂTURILOR.
În perioada Sărbătorilor, febra cumpărăturilor care "contaminează" majoritatea femeilor generează tensiuni suplimentare în cadrul cuplului, mai ales dacă se confruntă cu dificultăţi financiare. Pentru a evita reproşurile partenerului, femeile sunt sfătuite să nu cheltuiască economiile comune pe anumite capricii.

Sfatul psihologului


Cuplurile care îşi fac griji cu privire la viitor în contextul recesiunii economice sunt sfătuite de psihologul Ştefania D. Niţă să vadă înainte de toate dacă într-adevăr criza îi afectează la dimensiunile care sunt prezentate în mass-media sau în cercul de prieteni, colegi, părinţi. În perioadele de criză socială (revoluţii, războaie, recesiuni), populaţia are tendinţa de a amplifica efectele şi de a acţiona mecanic, adică oamenii se iau unii după alţii, conform spiritului de turmă. Mişcările bruşte, impulsive nu sunt recomandate nici în situaţii liniştite, darămite în cele de criză. Prin urmare, de preferat este să analizăm situaţia, să punem în stand by proiectele mari, cum ar fi cumpărarea unei case, până când lucrurile se vor linişti.

×
Subiecte în articol: criza financiara psihologie cuplu cuplului