x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Criza vine cu insomnie şi depresie

Criza vine cu insomnie şi depresie

de Magda Marincovici    |    15 Iun 2010   •   00:00
Criza vine cu insomnie şi depresie
Sursa foto: /THINKSTOCK

Insomnii, coşmaruri, depresii. Ne-am obişnuit să asociem aceste necazuri cu vârsta a treia. Totuşi, pe fondul crizei, creşte numărul tinerilor care suferă de tulburări de somn şi dezechilibre psihice.

Psihologii atrag atenţia că în ultima perioadă au tot mai mulţi pacienţi tineri cu depresii şi insomnii. Majoritatea o reprezintă femeile, dar nu este exclus ca procentele repartizate pe sexe să fie egal, chiar în favoarea bărbaţilor, care, de regulă, amână consultarea unui specialist. O dovadă în acest sens este că inclusiv numărul bărbaţilor tineri (25-35 de ani) care se prezintă la un cabinet medical pentru tratarea tulburărilor de somn, a depresiei, a crescut vizibil în ultimele luni. Dacă înainte aveam un pacient, la o anumită perioadă, care acuza tulburări de somn, acum numărul lor s-a triplat", apreciază conf. univ.

Prelungirea crizei şi acutizarea problemelor de la nivelul întregii societăţi începe să-şi arate colţii la nivelul individului. Cele mai "lovite" sunt familiile tinere, respectiv cele unde fiecare dintre partenerii de cuplu s-a angajat în materializarea unor proiecte fireşti de altfel: casă, maşină, o afacere nouă... Pentru aceste proiecte, unul din partenerii de cuplu - în unele situaţii chiar ambii parteneri - a făcut împrumuturi mari pe care din diferite motive nu le mai poate achita la termenele din contracte. Fie, în cazul fericit, doar unul dintre ei şi-a pierdut locul de muncă. Fie afacerea a dat faliment, banii investiţi sunt pierduţi, dar datoriile la bancă nu pot fi amânate. Persoanele care se confruntă cu astfel de situaţii, în mod inevitabil prezintă tulburări în ansamblul comportamentului: sunt anxioşi, îşi pierd încrederea în propriile lor acţiuni, au tulburări de somn.

Psihologul Mirela Zivari observă că mulţi tineri aflaţi în situaţii critice pe fondul actual al crizei au tendinţa de a se izola sau mai direct spus "depune armele". Sunt persoane care refuză să-şi mai întâlnească prietenii, îşi ocolesc vecinii, practic se baricadează în casă. Unii dintre ei sunt total dezamăgiţi de ei înşişi. De aici până la depresie, insomnie şi chiar la suicid mai sunt foarte puţini paşi.
Evident, nu-i o atitudine proprie tinerilor, dar ea este motivată de absenţa intolerabilă de certitudini de natură să-i mobilizeze.

RISC DE ATAC CEREBRAL
Creşte numărul persoanelor care nu mai au un somn nocturn normal şi scade vârsta la care apare acest fenomen. Potrivit specialiştilor, cu 30% s-a mărit numărul celor care nu se pot odihni noaptea, fenomenul fiind depistat chiar la persoane de 20 de ani. Pericolul este că insomnia nu este tratată ca o boală, fiind minimalizate urmările. Psihologul Mirela Zivari ne avertizează că insomnia este asociată frecvent cu stări de oboseală, dureri de cap, nervozitate, scăderea randamentului, insatisfacţie. Pe de altă parte, insomnia determină un deficit de oxigen la nivelul celulelor creierului, ceea ce poate duce la atac cerebral, cu consecinţe dramatice.

RECOMANDĂRI
Trebuie să ştim că somnul se plasează pe acelaşi loc cu aerul, apa şi hrana pentru viaţa şi sănătatea individului. Când dormim, fiecare organ în parte şi organismul nostru în totalitate îşi refac forţele. De aceea, nu trebuie să trecem cu vederea insomnia. Dimpotrivă, trebuie tratată ca orice boală, adică mergând la psiholog sau la medicul de familie. Un rol important îl au cei din jurul persoanelor care prezintă tulburări de somn sau depresie. Ele pot reprezenta tocmai acel suport pe care "victimele" crizei îl caută pentru a depăşi momentele dificile. Psihologul Mirela Zivari accentuează că "victimele" crizei sunt pândite de multe capcane: alcoolism, droguri, automedicaţie cu tranchilizante. Şi, încă o dată, prietenii, rudele trebuie să facă efortul pentru ca persoanele afectate de criză să descopere alternative, noi motivaţii, prin care să poate face faţă unei situaţii conjuncturale.

TENTATIVE DE SUICID
Anul trecut, 200 de suceveni, în majoritatea lor tineri, au încercat să-şi pună capăt zilelor din cauza problemelor financiare generate de criză, în special rate la bănci şi şomaj. "Lipsa banilor, datoriile la bănci, lipsa unui loc de muncă sau nesiguranţa lui pot provoca stări depresive", spune medicul Lorelei Haşovschi, şeful Secţiei de Psihiatrie din cadrul
Spitalului Judeţean Suceava. Din cele aproximativ 200 de cazuri de tentative de suicid de anul trecut, unul a fost prin împuşcare. Alte 13 persoane au încercat să-şi taie venele cu cuţite şi alte obiecte ascuţite, 7 persoane au încercat să se spânzure sau să se arunce în faţa unei maşini. În schimb, 179 de persoane au recurs la metodele "clasice", prin intoxicare cu medicamente, de multe ori în combinaţie cu alcool sau cu substanţe chimice, ca antigelul, acetona, diluantul, clorul, pesticidele şi benzina.

LA VOLAN
Psihologii atrag atenţia că persoanele care prezintă tulburări din cauza crizei au un comportament periculos când se află la volan. Ele au şi o explicaţie pentru această tendinţă extrem de riscantă. Criza provoacă un imens stres psihic, tulburări psihice, unii dintre şoferii aflaţi în această situaţie ignorând pur şi simplu regulile de circulaţie.

×
Subiecte în articol: psihologie