x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cum asociem alimentele

0
Autor: Georgeta Licsandru 20 Mar 2008 - 00:00
Cum asociem alimentele

ATENŢIE ● Cereale cu lactate sau carne = digestie proastă
Putem să asociem cereale cu legume, peşte sau carne roşie cu legume şi nu vom avea nici un fel de probleme digestive. În schimb, asocierile dintre cereale şi produsele lactate sau carne, dintre fructe şi legume sunt sursa multor tulburări digestive.



ATENŢIE ● Cereale cu lactate sau carne = digestie proastă
Putem să asociem cereale cu legume, peşte sau carne roşie cu legume şi nu vom avea nici un fel de probleme digestive. În schimb, asocierile dintre cereale şi produsele lactate sau carne, dintre fructe şi legume sunt sursa multor tulburări digestive.


Modul de asociere a alimentelor este regula de bază pentru o dietă sănătoasă. Dr Gillian McKeith împarte alimentele în patru grupe pentru a înţelege mai uşor asocierile acestora. În prima grupă sunt incluse alimentele bogate în proteine: carnea roşie, carnea de pasăre, brânza, peştele, ouăle, laptele, nucile. Grupa a doua cuprinde alimentele bogate în carbohidraţi: cerealele şi produsele preparate din acestea (pâine, paste făinoase, biscuiţi etc.), legumele care conţin amidon (cartofii, porumbul dulce). În cea de-a treia grupă sunt incluse verdeţurile proaspete, legumele care nu conţin amidon, rădăcinoasele, seminţele, ierburile, condimentele şi uleiurile din seminţe. Fructele formează cea de-a patra grupă.


REGULI. În volumul "Eşti ceea ce mănânci‘‘, dr Gillian McKeith stabileşte regulile generale de asociere a acestor alimente: "Nu consumaţi la aceeaşi masă alimente din grupa 1 (proteine) şi alimente din grupa 2 (carbohidraţi). Alimentele din grupa 3 pot fi consumate atât cu cele din grupa 1, cât şi cu cele din grupa 2. Alimentele din grupa 4 (fructele) trebuie mâncate întotdeauna singure, la cel puţin 30 de minute după consumarea alimentelor din celelalte grupe. Este bine să consumaţi fructele pe stomacul gol, de preferat dimineaţa, fără alte tipuri de alimente‘‘. În volumul său, dr Gillian McKeith ne oferă un tabel al modului cum putem asocia alimentele. În categoria asocierilor corecte intră cerealele cu legume, pastele cu legume, leguminoasele cu legume, peştele sau carnea roşie cu legume, fasolea boabe/păstăi cu cereale. Dacă însă combinăm la aceeaşi masă cerealele cu produse lactate sau carne, fructele cu legume, fructele cu carne, fructele cu cereale sau produse lactate sigur vom avea probleme cu digestia.


ENZIME. Respectarea acestor reguli poate ajuta organismul să ardă mai eficient grăsimile, asigură absorbţia maximă a substanţelor nutritive, a enzimelor şi proteinelor, previne balonările, indigestia şi apariţia gazelor intestinale. În cazul în care asociem greşit alimentele va fi imposibil să digerăm complet mâncarea. Persoanele care pun pe aceeaşi farfurie carne şi cartofi, respectiv proteine şi carbohidraţi, se vor ridica de la masă cu balonări, arsuri stomacale. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune ce se întâmplă de fapt: "Pentru a fi digeraţi, carbohidraţii – cartofii – au nevoie de alte enzime decât proteinele – carnea. Carbohidraţii sunt digeraţi cu ajutorul amilazelor, iar proteinele – cu ajutorul proteazelor. Carbohidraţii se digeră în mod normal în două-trei ore, în vreme ce proteinele au nevoie de patru-cinci ore, uneori chiar zece ore. Dacă sunt consumaţi singuri, carbohidraţii sunt digeraţi foarte rapid. În momentul în care combinăm proteinele cu carbohidraţii, aceştia din urmă intră în fermentaţie în loc să fie asimilaţi‘‘.


Carbohidraţi

Carbohidraţii sunt de două tipuri: carbohidraţi cu asimilare rapidă (glucoză, zaharoză), care eliberează energia imediat, şi carbohidraţii cu asimilare lentă (amidonul, fibrele alimentare), care furnizează energie treptat. Glucidele lente, de tipul fibrelor alimentare, trebuie să ocupe un loc privilegiat în dieta noastră, deoarece stimulează digestia. Carbohidraţii cu asimilare lentă se găsesc în fructe, legume, în cereale integrale. Dr Gillian McKeith ne spune că, după o masă cu carbohidraţi, trebuie să lăsăm să treacă cel puţin două ore până să consumăm proteine: carne, lactate, ouă, soia, nuci... După ce am mâncat proteine trebuie să facem o pauză de cel puţin trei ore până putem să mâncăm alimente cu carbohidraţi. De asemenea, nu este bine să combinăm proteinele cu carbohidraţii şi lipidele, aşa cum se întâmplă în produsele de patiserie.


Proteine

Aproximativ 20% din aportul caloric zilnic trebuie să provină din proteine de origine animală (carne, lactate, ouă) şi vegetală (mazăre, fasole, soia, nuci, alune). Carnea poate fi asociată cu legume fierte sau înăbuşite. Pentru a preveni balonările, iaurtul este bine să fie consumat singur. Combinaţia dintre iaurt şi cereale nu este potrivită din punctul de vedere al digestiei. Cerealele integrale în schimb pot fi asociate cu miere sau sirop de arţar.


Reţetă

În volumul "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos‘‘, doctor Pavel Chirilă ne oferă o reţetă sănătoasă de chiftele de soia cu grâu. Pentru aceasta avem nevoie de 300 g soia, o jumătate de kilogram grâu, o jumătate kilogram ceapă, patru căpăţâni de usturoi, 200 ml ulei, verdeaţă multă – mărar şi pătrunjel, un kilogram de cartofi, sare. Se fierb boabele de soia şi de grâu şi se dau prin maşina de tocat. Se adaugă cartofii daţi pe răzătoarea fină, sarea, verdeaţa tocată, usturoiul pisat, ceapa tocată mărunt, încălzită un minut cu ulei şi  apă. Dacă nu avem verdeţuri proaspete putem să le înlocuim cu alte condimente măcinate: ienibahar, coriandru, cimbru, dafin.
Se fac chiftelele, care se tăvălesc puţin prin tărâţe, apoi se dau la cuptor timp de 15 minute pe o parte şi 15 minute pe cealaltă parte. Sunt bune şi reci, şi calde.


Citeşte mai multe despre:   carne,   grupa,   cereale,   proteine,   legume,   alimentele,   carbohidrati,   alimentaţie sănătoasă,   carbohidraţii,   carbohidra

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Vaccinarea gratuită anti-HPV va începe în ianuarie 2020

Vaccinarea gratuită anti-HPV va începe în ianuarie 2020
Vaccinarea gratuită anti-HPV se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie pentru fetele de 11 - 14 ani care au solicitat această imunizare în anii 2017 şi 2018, inclusiv pentru...

Cum să-ți menajezi coloana în somn

Cum să-ți menajezi coloana în somn
Când omul s-a ridicat în poziţie verticală, a devenit împăratul, şeful lumii. Dar după sute de mii de ani, în care s-a adaptat organismul la poziţia bipedă, în două zone această adaptare nu s-a finalizat,...

Prof. univ. dr. Niculae Iordache: „Prin cele două componente ale sale – endocrină și exocrină – pancreasul are o patologie foarte importantă”

Prof. univ. dr. Niculae Iordache: „Prin cele două componente ale sale – endocrină și exocrină – pancreasul are o patologie foarte importantă”
Bolile pancreasului. Despre pancreas s-a scris și se vorbește foarte mult dar el rămâne într-o bună măsură o necunoscută pentru că spre deosebire de alte organe el este puțin mai ascuns, iar...

Modalităţi prin care muzica îți poate îmbunătăți starea de bine

Modalităţi prin care muzica îți poate îmbunătăți starea de bine
Antrenearea minţii și corpului, reducerea stresului și anxietăţii, stabilirea unor noi obiective, creșterea stimei de sine şi găsirea unor noi prieteni: ar putea fi doar câteva dintre obiectivele pentru noul...

Supărarea și frustrarea sunt momente artificiale

Supărarea și frustrarea sunt momente artificiale
Omul, prin modul său de învățare de la cei dragi din jur, este supus experienței acestora. El învață ce vede, simte și aude. Dezvățarea nu există pentru că nu e nimeni cu nuiaua pe el când e adult, este...

Cyberbullying, mai periculos decât cel din școală

Cyberbullying, mai periculos decât cel din școală
Bullying-ul reprezintă o formă de abuz emoțional și fizic asupra copiilor de către alți copii și se manifestă foarte des în mediul școlar. De câțiva ani însă, acest fenomen devine tot mai periculos și...

Explicațiile psihologului: Omul normal se trezește cu alarma, omul cu planuri mari, nu!

Explicațiile psihologului: Omul normal se trezește cu alarma, omul cu planuri mari, nu!
Când ne trezim dimineața, ne dăm jos din pat, ne ducem la oglindă și începem rutina. În unele momente, avem gânduri vagi despre ce urmează să facem în următoarele ore, alteori ne plănuim la secundă...

Constipația – ce soluții de tratament ai?

Constipația este o problemă ușoară și foarte frecventă, dar are consecințe și un impact real asupra calității vieții. Iată câteva soluții care vă sunt la îndemână … Mâncare: împotriva...

Chistul ovarian: ce simptome ar trebui să te alerteze?

Chistul ovarian: ce simptome ar trebui să te alerteze?
Chistul ovarian este frecvent întâlnit. Între 5% și 7% dintre femei vor avea măcar unul în timpul vieții. Iată care sunt posibilele simptome care pot avertiza prezența unui astfel de chist la ovar: Durere...

Ortodonție: cum să vă curățați dinții atunci când aveți un aparat dentar?

Ortodonție: cum să vă curățați dinții atunci când aveți un aparat dentar?
Ortodonție: cum să vă curățați dinții atunci când aveți un aparat dentar? La orice vârstă, igiena orală este esențială. Cu toate acestea, atunci când purtați un aparat dentar și urmați un...

Tuse - cele mai bune remedii naturale

Tuse - cele mai bune remedii naturale
Tuse uscată, tuse productivă, dureri în gât… Se apropie iarna lungă și rece. Zilele sunt mai scurte, soarele iese rar, oboseala este resimțită și sistemul nostru imunitar slăbește. Remediile naturale precum...

Hernia de disc – simptome care trebuie să te alerteze

Hernia de disc – simptome care trebuie să te alerteze
Hernia de disc poate fi responsabilă pentru o durere de spate violentă. Într-adevăr, multe dureri de spate pot fi cauzate de această leziune a discului intervertebral. Dar cum putem recunoaște un disc herniat și...

Crampele musculare – 9 metode să le previi

Crampele musculare – 9 metode să le previi
Caracterizate printr-o contracție involuntară și dureroasă a unui mușchi, crampele musculare apar pe neașteptate. Tratând cauzele, care pot fi variate, se reușește săse ajungă la dispariția acestor crize...

Tratamentul cu Panobinostatum și Ustekinumab, în oncologie și psoriazis cronic sever. Precizări de la CNAS

Tratamentul cu Panobinostatum și Ustekinumab, în oncologie și psoriazis cronic sever. Precizări de la CNAS
PRECIZARI privind tratamentul cu Panobinostatum aria terapeutică oncologie și Ustekinumab aria terapeutică psoriazis cronic sever (în plăci). 1. In Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr 842 din 16.10.2019 a...

Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?

Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?
Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea? De-a lungul întregii sale vieți, organismul uman se confruntă cu o multitudine de factori agresivi (bacterii, virusuri, toxine, și multe altele),...
Serviciul de email marketing furnizat de