x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum evităm bolile cu cauze psihice

Cum evităm bolile cu cauze psihice

de Monica Cosac    |    02 Oct 2015   •   12:15
Cum evităm bolile cu cauze psihice

Când vorbim despre starea de sănătate, ne gândim atât la sănătatea fizică, dar şi la cea mintală, iar modul în care fiecare persoană percepe lumea, viaţa în general şi propria imagine are un impact semnificativ asupra sănătăţii şi stării sale de bine.

Din cauza vitezei cu care se schimbă lumea - condiţiile ambientale specifice societăţii contemporane, accesul la informaţii, la comunicare, disponibilitatea alimentară şi de petrecere a timpului liber -, omul suferă atât fizic, cât şi psihic, pentru că nu este adaptat biologic, spun psihologii. Cu toate acestea, există reguli de viaţă care reduc nivelul de stres şi, implicit, efectele sale nocive asupra organismului.

Psihologul Ludovic Săndulescu a creionat câteva sfaturi pentru un stil de viaţă echilibrat:
● să socializăm real, nu virtual, şi să petrecem timp de calitate în compania familiei, a copiilor sau a părinţilor;
● să avem un hobby şi/sau să lucrăm într-un domeniu care ne place şi să avem activităţi cultu¬ rale (concerte, expoziţii, lectură);
● să ne deconectăm de problemele de la job, la sfârşitul zilei de muncă, şi să ne stabilim obiective personale separate de cele de la job;
● să evităm persoanele sau situaţiile conflictuale, ca măsură de autoprotecţie (nu putem rezolva orice conflict şi este mai sănătos să stăm la distanţă);
● să evităm aşteptările şi pretenţiile nerealiste de la ceilalţi şi de la viaţă;
● să evităm dorinţa de a controla totul sau de a fi perfecţi, de a mulţumi pe toţi sau de a munci până la epuizare, toate în speranţa că vom fi răsplătiţi cumva, la final, cu fericire.

Ce putem face? Să oferim nu doar corpului, ci şi minţii noastre ceea ce are nevoie. Să ne bucurăm de prezent, chiar şi de cele mai banale lucruri pozitive, când acestea există. Să nu pregetăm să ne căutăm un loc mai bun, dacă nu suntem mulțumiţi, dar şi să cerem ajutor dacă avem nevoie. Să căutăm compania oamenilor pozitivi şi optimişti, veseli şi suportivi. Sunt contagioşi!
Ludovic Săndulescu, psiholog

Printre bolile ale căror cauze au implicaţii psihologice se numără: afecţiuni digestive (ulcere, gastrite, colon iritabil, boli de ficat, pancreas sau bilă), boli de piele, alergiile, durerile de cap, tulburări sexuale, boli autoimune (psoriazis, scleroza în plăci, lupus), boli cardiovas¬culare (hipertensiune, infarct miocardic), boli metabolice (obezitate, diabet) sau cancer.

 

×
Subiecte în articol: boli psihice