x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum fentăm criza

Cum fentăm criza

de Oana Antonescu    |    07 Apr 2009   •   00:00
Cum fentăm criza
Sursa foto: supli_1/

Să ne redescoperim pe noi înşine. Să ne schimbăm valorile şi priorităţile. Să învăţăm să ne relaxăm şi să ne bucurăm de cei dragi. Iată ce ne propun psihologii pentru a înfrunta mai uşor criza financiară.

Criza economică este reală, nu există dubiu, dar, pe de altă parte, este mult amplificată şi distorsionată la nivel psihologic. "Acest fenomen este vizibil în România mai mult decât în alte ţări, precum Suedia sau Ungaria, unde oamenii reuşesc să îşi vadă în continuare de viaţă, fără a fi absorbiţi întru totul de problemele financiare, fără ca atenţia să fie focalizată în totalitate asupra acestui aspect.

De aceea şi panica, tensiunea, anxietatea sunt mai reduse. Din păcate, la noi se observă o îndepărtare de noi înşine, prioritate căpătând asigurarea traiului de zi cu zi", potrivit psihologului Ştefania Niţă, de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie din Bucureşti.

În condiţii de panică şi tensiune, întoarcerea către sine este mai dificilă, însă nu imposibilă. Cum putem face acest lucru? Încercând, înainte de toate, să ne depăşim frica, ne spune psihologul Ştefania Niţă. Criza economică este o bună ocazie de a descoperi cât de mult au reuşit preocupările financiare să ne capteze atenţia în ultimii ani.

"Cu cât suntem mai absorbiţi de lupta pentru putere şi recunoaştere profesională, cu atât vom trăi mai intens perioada de criză. Când aceste lucruri reprezintă totul pentru noi, este ca şi cum ne-am pierde scopul existenţei. Dacă până acum nu ne-am axat pe noi înşine, pe familie şi prieteni şi am fost dăruiţi întru totul profesiei şi banilor, ne va fi mult mai greu să redescoperim lucrurile cu adevărat importante pentru noi", apreciază psihologul.

SCHIMBAŢI PRIORITĂŢILE
O revizuire a priorităţilor se impune în această perioadă. Deşi nu va fi uşor, este necesar să reducem sau chiar să tăiem de pe listă unele activităţi care solicitau investiţii financiare. Veţi descoperi că unele dintre preocupările pe care le aveaţi până acum nu erau întru totul necesare. "Mersul la coafor, la sală, cursurile de dans, de pictură sunt activităţi pe care le facem pentru noi, dar în acelaşi timp ele sunt în afara noastră. Renunţând la ele, vom avea mai mult timp pentru noi", consideră psihologul Ştefania Niţă. 

REDESCOPERIŢI PLIMBĂRILE, LECTURA
Acum este o bună ocazie de a redescoperi plăcerea plimbărilor, pe care mulţi dintre noi am trecut-o în plan secund. Plimbările sunt un remediu antistres, un prilej de relaxare, o activitate prin care putem redescoperi plăcerea de a ne întâlni cu partenerul sau prietenii.

Potrivit psihologului, sunt puţini cei care ştiu ce înseamnă cu adevărat o plimbare. Pentru mulţi, plimbarea este doar un pretext de a face cumpărături, de a lua masa în oraş, mereu pe fugă, în ritm alert, cu pungi de cumpărături în braţe. Ar trebui pur şi simplu să ne plimbăm la pas, să ne bucurăm de clipele petrecute lângă partener sau prieteni şi să ne relaxăm.

Să ne întoarcem la lectură. Iată o altă modalitate de a trăi mai uşor criza. În locul cumpărăturilor sau cinematografului, am putea alege această activitate care ne îmbogăţeşte spiritual. "Nu în ultimul rând ar trebui să învăţăm să ne bucurăm de întâlnirile în familie, fără să ieşim neapărat în oraş. Serile le putem petrece împreună cu partenerul, în intimitatea căminului, urmărind un film, un concert pe DVD.

Asemenea activităţi înseamnă mai mult timp pentru noi înşine şi ne dau prilejul de a ne întoarce către noi şi către cei din jurul nostru. Prin urmare, criza este un bun prilej de a reface legăturile rupte sau distorsionate, dar şi pentru a intra în contact cu emoţiile, trăirile noastre", apreciază psihologul.

RELAXARE. Criza financiară creşte vulnerabilitatea la stres, iar efectele acestuia merg de la anxietate, apatie, nervozitate, scăderea încrederii în sine şi până la depresie şi insomnii. În aceste condiţii, este foarte important să găsim timp pentru activităţi relaxante, pentru preocupări centrate spre noi şi spre cei dragi.

ALTERNATIVE. Din dorinţa de a deveni cât mai competitivi, de a ne afirma şi de a ne asigura un trai bun, uităm deseori că există şi alte lucruri importante în viaţa noastră. O relaţie frumoasă cu partenerul, o discuţie cu prietenii, o plimbare reconfortantă, o carte captivantă... Iată alternative la preocupările superficiale şi deseori costisitoare cărora mulţi le cădem pradă. Putem descoperi pasiuni noi: pescuitul, filmele vechi, muzica, pictura etc. "Suntem o societate de consum, însă putem consuma şi alte lucruri, care nu întotdeauna necesită resurse financiare", este de părere psihologul Ştefania Niţă.

×
Subiecte în articol: criza psihologie