x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum identifici un psihopat. Care dintre simţuri este foarte slab la o persoană cu tulburări psihice majore

Cum identifici un psihopat. Care dintre simţuri este foarte slab la o persoană cu tulburări psihice majore

21 Sep 2012   •   08:34
Cum identifici un psihopat. Care dintre simţuri este foarte slab la o persoană cu tulburări psihice majore

Conform unui nou studiu, psihopatii ar putea fi depistati usor prin aplicarea unor teste de sensibilitate olfactiva. Asta pentru ca persoanele care sufera de astfel de tulburari psihice majore au un simt al mirosului foarte slab, transmite LiveScience.com.

In cadrul acestui studiu, psihologi de la Universitatea australiana Macquarie au testat simtul olfactiv al unui grup de peste 70 de voluntari tineri si adolescenti, fara probleme infractionale. Voluntarii au fost rugati sa identifice o serie de mirosuri comune (portocale, cafea, piele).

In a doua etapa a experimentului, participantii au trebuit sa treaca prin niste teste de personalitate pentru a li se verifica nivelul de empatie si eventualele tendinte psihopate. Subiectii au fost rugati sa raspunda, pe o scara de la 1 la 5, cat de mult sunt de acord cu o serie de propozitii afirmative de tipul "Ii flatez intentionat pe oameni pentru a-i atrage de partea mea", sau "Uneori se spune despre mine ca nu am inima" si "Am spart o masina sau un apartament pentru a fura ceva sau doar ca sa vandalizez".

Psihopatia este o disfunctie a personalitatii caracterizata de lipsa farmecului personal, de incapacitatea de empatie si tendinte impulsive extreme, scrie Agerpres.

Cercetatorii au remarcat o corelatie intre un simt olfactiv mai slab si trasaturi de personalitate si comportamentale de natura psihopata.

Ei sustin ca aceasta corelatie este logica pentru ca persoanele psihopate se confrunta cu o scadere a activitatii cerebrale in lobii frontali, regiune asociata controlului impulsurilor si reactia in concordanta cu anumite norme, dar si simtului olfactiv.

Studiul a fost coordonat de Mehmet K. Mahmut si Richard J. Stevenson si a fost publicat in ultimul numar al revistei Chemosensory Perception.

×