x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum să ai mai mult timp liber în mod organizat

Cum să ai mai mult timp liber în mod organizat

de Oana Portase    |    15 Dec 2016   •   20:10
Cum să ai mai mult timp liber în mod organizat
Sursa foto: TongRo Images Inc/Getty Images/TongRo Images RF

“Nu lăsa pe mâine, ce poți face astăzi”, spune o vorbă din popor ce pare a fi esența libertății omului modern. Tehnologia simplifică, dar ne și complică de multe ori viața de zi cu zi. Suntem conectați în mod constant și avem mereu ceva de făcut. Trebuie să răspundem la e-mailuri, la mesaje, la telefon și de multe ori ne lăsăm treburi de rezolvat și în weekend. Ajungem să spunem că nu mai avem timp de nimic și rareori ne relaxăm cu adevărat, fiind cu mintea mereu la ce avem de făcut. Chiar și cele mai banale treburi administrative pot deveni o corvoadă atunci când le amânăm la nesfârșit. Cu autodisciplină și puțină organizare, putem câștiga timp liber și zile de relaxare.

 

„Nu am timp” a devenit un slogan pentru mulți oameni ocupați, care nu apucă să se mai vadă nici cu prietenii. Primul pas spre “libertate” este să nu ne mai plângem și să trecem la acțiune. Trebuie să conștientizăm că vom avea numai de câștigat dacă ne mobilizăm și că tergiversarea nu ajută, de fapt, la nimic.

Specialiștii ne recomandă să ne organizăm chiar și timpul liber, însă să nu facem o obsesie din asta, pentru că se poate transforma într-o sarcină la fel de obositoare ca cele de la locul de muncă. Ideea este să organizăm lucrurile pe categorii. A avea timp liber este despre mai multe lucruri. Este despre a rezolva probleme administrative, este despre a mă distra, este despre a mă relaxa și despre a dormi. Și după aceea fiecare dintre categorii se împarte în subcategorii. De exemplu, la partea de activități relaxante pot să-mi doresc să fac ceva singur, pot să citesc sau să mă uit la un film. Sau pot să fac ceva și cu alți oameni și mă armonizez cu programele lor. Dat fiind faptul că timpul liber este scurt, cel mai bine ar fi să ne organizăm lucrurile în avans astfel încât ele să fie cumva planificate. Sigur că nu o să ne vedem cu un prieten la cafea, planificat, peste două săptămâni la ora 14.00. Devine angoasant, pare că nu mai e nicio diferență între timpul liber și timpul alocat activităților profesionale, dar uneori ajută foarte bine”, explică psihologul Cristina Fulop.

SFATURI PENTRU ORGANIZAREA TIMPULUI

Trezește-te mai devreme

O oră de planificare poate salva 10 ore de execuţie

Stabilește-ți prioritățile

Fă-ți o listă de obiective

Nu lăsa ce e mai greu pe final

Cere ajutor de la cei din jur sau deleagă sarcini

Renunță la ce nu e important

 

Putem privi managementul timpului din două perspective: ne organizăm timpul liber sau ne organizăm timpul ocupat. “O organizare din timp mă ajută să fixez lucrul acela acolo și să devină o așteptare, ca un obiectiv pe care îl am. Noi funcționăm foarte bine în raport cu obiectivele. Cu cât obiectivele au mai multe dimensiuni, cu atât ele sunt mai posibil de realizat. Și atunci dacă dau o dimensiune concretă: vreau să mă văd cu X, sâmbătă, la 14.00, să bem o cafea, chiar daca nu am stabilit exact locul, cu ce o să mă îmbrac și alte detalii de genul acesta, în mintea mea lucrurile sunt mult mai clare și am introdus un punct în programul meu”, mai spune Cristina Fulop pentru Jurnalul Național.

Pentru a nu funcționa mereu după o agendă sau după ceas, o organizare a timpului liber înseamnă și să ne lăsăm pur și simplu o zi întreagă liberă în care să facem, spontan, ce ne dorim sau ce avem pe lista de dorințe. Dorințele nu sunt obiective și trebuie să le dăm frâu liber.

Managementul timpului ocupat

Când vine vorba de timpul ocupat, este bine să învățăm să prioritizăm și chiar să legăm unele sarcini de altele. De exemplu, după muncă, în drum spre stomatolog, oprim rapid și la o curățătorie să ne lăsăm hainele sau la un cizmar să ne repare încălțămintea. Chiar și cele mai banale lucruri pe care le avem de făcut pot deveni o corvoadă dacă se strâng și nu le ducem la capăt. Listele sunt de mare ajutor și ne ajută să ne organizăm mai bine, iar o organizare mai bună înseamnă mai mult timp liber.

Calea spre “libertate”

Dacă tot amânăm treburile până în ultima clipă, nu o să ne bucurăm deloc de timpul pe care credem că îl câștigăm și vom fi mereu stresați că mai avem sarcini de rezolvat. Autodisciplina este calea spre libertate, spun specialiștii. “Autodisciplina este de fapt direct proporțională cu libertatea noastră. Oamenii cred că disciplina și autodisciplina înseamnă constrângere, dar nu este așa. Înseamnă grade de libertate din ce în ce mai multe. Pentru că în momentul în care sunt disciplinat cu mine și mi-am făcut treburile, după aceea sunt liber. La fel cum spunem copiilor când sunt mici: fă-ți temele de vineri seara ca să ai tot weekendul la dispoziție. Și la cabinet când le spun pacienților că trebuie să se autodisciplineze, fac ochii mari și spun că au încă o constrângere. Nu e nicio constrângere, e ca în trafic, dacă respecți regulile de circulație, ești liber să ai permisul oricând cu tine, să mergi unde vrei și să cheltuiești banii pe orice altceva și nu pe amenzi. Nu ești disciplinat, nu ești liber”, mai spune psihologul.

 

×