x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cuplul care vindecă

Cuplul care vindecă

de Elena Francisc    |    18 Mar 2008   •   00:00
Cuplul care vindecă

Deşi majoritatea oamenilor nu mai cred în căsătorie, esenţa abordării psihotera­peutului francez Fradot este tocmai întoarcerea la cuplu.

Deşi majoritatea oamenilor nu mai cred în căsătorie, esenţa abordării psihotera­peutului francez Fradot este tocmai întoarcerea la cuplu.

 

Care este esenţa metodei dvs. de terapie de cuplu? Cum procedaţi pentru a-i ajuta pe aceia care vin la dvs. cu o problemă?

Monique Fradot: E greu de spus în câteva cuvinte, dar ideea principală a felului în care eu văd relaţia este aceea că venim în cuplu marcaţi de o anumită istorie de viaţă, de o anumită poveste care ne influenţează felul de a privi lucrurile, de a le recepta. Mai mult decât atât, noi ne alegem în mod inconştient partenerii în aşa fel încât să vindecăm anumite răni care vin din trecut. Relaţia devine un joc, o provocare, în care partenerul este un fel de oglindă a fiinţei noastre în care ne putem vedea aşa cum suntem cu adevărat. În acest joc, iubirea este aceea care ne ajută să depăşim traumele, rănile, fricile, şi în acest sens iubirea este vindecătoare. Iubirea pentru celălalt ne obligă să ne reevaluăm, să ne spunem adevărul despre noi înşine, să ne vedem cu adevărat, să ne cunoaştem, să ne apropiem de noi înşine şi de adevărata noastră esenţă care este una spirituală. Ne obligă să renun­ţăm la falsele imagini despre noi înşine, la clişee. Iubind în adevăratul sens al cuvântului trebuie să aruncăm de pe noi armurile, protecţiile, minciunile despre care credem că ne protejează, dar în rea­litate nu fac decât să ne îndepărteze. Asta este de fapt toată frumuseţea misterioasă a iubirii, dimensiunea mistică a iubirii: iubindu-l pe celălalt ne vindecăm şi ne descoperim pe noi înşine. Acest proces este vindecător.

 

Portret Monique Fradot

Monique Fradot este psiholog şi psihoterapeut. Este profesor şi formator în Franţa, Belgia, Canada şi SUA. Este creatorul unui centru de terapie în nordul Franţei, unde lucrează cu grupuri, dar şi formează specialişti în problemele cuplului. A creat, de asemenea, o serie de abordări originale în terapia se­xuală şi gestionare afectivă, printre care şi metoda “vindecării prin prezent”. “Prezentul ne vindecă” este o terapie transperso­nală bazată pe conştientizarea etapelor de evo­lu­ţie interioară, pe fluiditatea emo­ţiilor, sexualitate şi genealogie.

Din 1990 se instalează în Normandia, unde înfiinţează centrul de terapii ATAMENVI: “Atachement, Amour, Energie Vitale”.

 

Invitaţie la eveniment

Cunoscutul psiholog francez Mo­nique Fradot se va afla în Ro­mâ­nia la invitaţia Elena Francisc Publishing şi a Institutului Fran­cez. Programul evenimentului:

• 20 martie, ora 11:00, la Librăria Diverta din complexul Plazza Mall, lansarea cărţii “De ce el? De ce ea?”, în prezenţa autorului, şi sesiune de autografe.

• 20 martie, ora 17:00, în sala Elvire Popesco a Institutului Francez, conferinţa pe tema “Forţa vindecătoare a cuplului”, susţinută de Monique Fradot.

Partener media Jurnalul Naţional.

 

De ce el? De ce ea? de Monique Fradot

Un cuplu înseamnă întâlni­rea între două fiinţe care se aleg una pe alta. Sunt alegerile noastre întru totul conştiente? Nu există oare, în ceea ce ne fascinează la celălalt, speranţa inconştientă că el ne va completa cumva, ne va vindeca rănile şi ne va repara trecutul?

 

VINDECARE.Dezvăluind poveştile de iubire ale câtorva cupluri, unele obişnuite, iar altele cu totul ieşite din comun, Monique Fradot şi Danièle Chinès s-au aplecat asupra originilor adânci ale iubirii, care coboară dincolo de ceea ce suntem – sau credem că suntem – în acest moment. Iubirea este fundamentul însuşi al fiinţei, care-şi găseşte expresia cea mai obişnuită în atracţia irezistibilă faţă de “celălalt”. În mod in­conştient ne alegem oglinzi, jumătăţi complementare. Iar alegerea urmează mecanisme cosmice al căror sens este, în cele din urmă, vindecarea. În marea întâlnire a iubirii venim cu o istorie a noastră, cu răni adânci, nevindecate. Iubirea este procesul fabulos al vindecării fiinţei prin care, până la urmă, lucrează Dumnezeu.

De aceea, uneori, iubirea doare. De fapt, dureroasă este confruntarea cu noi înşine, pentru că oglinda iubirii este necruţător de sinceră. Iubind cu adevărat ne dezvăluim aşa cum nu am făcut-o niciodată, iar acest lucru nu este deloc uşor, căci presupune o abandonare de sine.

 

RELAŢIE. Această carte de­montează mecanismele suferinţei, arătându-ne adevărul despre relaţie. Fiind conştienţi că celălalt este o oglindă a noastră, ce decidem? Să mergem mai departe, urmându-ne destinul, către vindecarea rănilor trecutului? Sau abandonăm în faţa suferinţei? Cheia constă în înţelegerea dansului sublim al cuplului, între durere şi extaz, între separare şi unificare.

Prin intermediul cărţii găsim unul dintre drumurile către înţelegere. Şi, deci, către vindecare. Iubirea este terapia perfectă, căci originile ei sunt divine.

×
Subiecte în articol: iubirea suflet fradot monique fradot