x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cura de detoxificare

Cura de detoxificare

de Steluta Indrei    |    02 Iul 2008   •   00:00
Cura de detoxificare

TOP ● Merele, sfecla roşie, varza, usturoiul ajută la eliminarea toxinelor
Te-ai îngrăşat şi te complexează celulita? Stresul nu îţi dă pace? Fumezi? Ai nevoie urgent de o cură de detoxificare. Află ce fructe şi legume te ajută să-ţi purifici trupul şi mintea.



TOP ● Merele, sfecla roşie, varza, usturoiul ajută la eliminarea toxinelor
Te-ai îngrăşat şi te complexează celulita? Stresul nu îţi dă pace? Fumezi? Ai nevoie urgent de o cură de detoxificare. Află ce fructe şi legume te ajută să-ţi purifici trupul şi mintea.

Organismul nostru acumulează zilnic toxine care provin din poluare, fum de ţigară, aditivi alimentari, pesticide, alcool, cofeină, stres. Pe măsură ce aceste toxine sînt stocate, apare o serie de probleme: obezitate, celulită, oboseală, migrene, infecţii repetate, tulburări digestive. Pentru a ne feri de aceste neplăceri, nutriţioniştii ne recomandă efectuarea unui program de detoxificare. Tot ce avem de făcut este ca timp de cîteva zile să mîncăm numai fructe şi legume proaspete. Pierderea kilogramelor suplimentare, îmbunătăţirea aspectului pielii, eliminarea stresului... Sînt numai cîteva dintre beneficiile obţinute cu ajutorul acestei diete.

FRUCTE ŞI LEGUME. Medicii au alcătuit un top al celor mai eficiente alimente care detoxifică organismul. Pe primul loc se află merele, recunoscute pentru proprietăţile lor de scădere a colesterolului şi eliminare a toxinelor. Aceste efecte se datorează cantităţii crescute de fibre alimentare pe care le conţin merele. De exemplu, un măr cu coajă (200 de grame) ne asigură 6 grame de fibre alimentare. Pe locurile următoare se află avocado, anghinarea şi sfecla roşie – legume cu un conţinut ridicat de antioxidanţi (substanţe care neutralizează reziduurile toxice din organism). La mijlocul clasamentului este varza, recomandată în cura de detoxificare, mai ales sub formă de suc. Un pahar cu suc de varză şi puţină lămîie băut zilnic are efecte diuretice şi depurative garantate. Usturoiul este o altă legumă care are proprietatea de a reduce colesterolul şi toxinele. În acest scop acţionează alicina, substanţa care îi conferă usturoiului mirosul puternic.

Algele marine reprezintă cea mai completă sursă de substanţe nutritive, notează dr Gillian McKeith în volumul "Hrană vie pentru sănătate". Potrivit acesteia, algele au un efect "răcoritor" asupra ficatului, ajutîndu-l să elimine substanţele dăunătoare (medicamente, toxine, aditivi, virusuri, compuşi din fumul de ţigară) etc. Pe lista alimentelor detoxificante mai apar kiwi şi prunele, care împreună conţin de două ori mai mulţi antioxidanţi decît afinele. Verdeţurile precum spanacul, ştevia, untişorul nu pot lipsi din dieta detoxificantă. Fibrele şi antioxidanţii din legumele cu frunze verzi stimulează activitatea ficatului.

SPORT. Programul de detoxificare nu trebuie să se rezume doar la dietă. Activitatea fizică este indispensabilă pentru eliminarea toxinelor şi arderea caloriilor. Este recomandată cel puţin o jumătate de oră de mişcare zilnic (înot, mers în ritm rapid, alergare, mers pe bicicletă). Exerciţiile de yoga sînt, de asemenea, indicate, pentru că ajută la eliminarea stresului.

Comparaţie

Atenţie, nu trebuie să confundăm cura de detoxificare cu dieta vegetariană. Programul de detoxificare presupune adoptarea unei diete pe termen scurt (două-trei zile), pe cînd regimul vegetarian înseamnă consum exclusiv de fructe şi legume o lungă perioadă sau chiar toată viaţa. Însă nutriţioniştii ne atrag atenţia că vegetarienii se expun riscurilor de a suferi carenţe alimentare. Medicii ne recomandă dieta echilibrată compusă atît din fructe şi legume, cît şi din alimente de origine animală: carne slabă, lactate, ouă, peşte. Iar periodic este ideală o cură de detoxificare.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă detoxificare