x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet „Dacă n-avem banii ăştia, Mery să moară?”

„Dacă n-avem banii ăştia, Mery să moară?”

de Ionela Gavriliu    |    13 Ian 2011   •   19:19
„Dacă n-avem banii ăştia, Mery să moară?”

146365-meryem-decembrie-2010-1.jpgMeryem Andreea e un copil la al cărui zâmbet nu poţi rezista. Mery, cum îi spun apropiaţii, are 14 ani şi o mulţime de vise. Culori, fluturi, energie, viaţă. Aşa ar trebui să arate zilele unei adolescente. Astă-vară visa că va merge cu mama ei într-o vacanţă frumoasă, drept răsplată pentru premiul I pe care l-a luat şi în acest an la şcoală. Adolescenta n-a fost niciodată bolnavă, n-a avut nici o problemă de sănătate. Pe 23 iulie o stare generală de rău şi ameţelile au adus-o la spital. După investigaţii amănunţite la Târgovişte şi Bucureşti mamei i s-a spus diagnosticul fiicei: leucemie. Dacă ar mai fi întârziat câteva zile, fata ar fi putut muri. „Îmi amintesc că doctorul, după ce mi-a zis ce boală are Mery, m-a întrebat cum mă cheamă. Nu mai ştiam nimic, nu mai vedeam nimic. Nu pot să vă descriu ce-am simţit în clipa aia. Nu sunt cuvinte”, spune cu voce tristă mama lui Mery, Ioana Metinkale. Din clipa aceea, planurile de vacanţă şi orice alte visuri au fost puse în aşteptare. Mery a început lupta pentru viaţa ei.

Chimioterapia a fost cruntă, dar starea de spirit a fetei a cunoscut puţine căderi. I-a căzut părul frumos, oasele o dor din cauza chimiote­rapiei, oboseala cruntă şi o uşoară stare de nervozitate din când în când sunt semnele pe care boala le-a lăsat pe chipul senin al fetei. „Suportă bine, dar e greu, tot mai greu. Dintr-un copil premiant, fără probleme, activ, care se plimba cu rolele şi făcea sport, să ajungă în această stare...”, explică trist mama. La jumătatea curei cu citostatice, după 6 luni, Mery a făcut recădere. Doctorii i-au recomandat transplant de măduvă pentru a avea o şansă. La spitalul din Timişoara operaţia costă în jur de 20.000 de euro. Alte cheltuieli vor fi necesare pentru găsirea unui donator. „Mery nu mai are fraţi sau surori. Mi-am făcut şi eu testul să văd dacă suntem compatibile, dar şansa este de una la un milion. Încă aştept rezultatul. Doar pentru acest test am plătit 1.000 de euro”, spune Ioana.

Cifre, bani, sume. Mama lui Mery trage linie şi la total îi dă viaţa fiicei ei. Pentru o mamă e cel mai greu lucru să-şi dea seama că viaţa nepreţuită a propriului copil depinde de bani. „Dacă n-avem banii ăştia, să murimĂ”, spune cu durere, în faţa provocării tot mai mari de a strânge banii necesari spitalizării, operaţiei. De când i-a fost internată fata, Ioana spune că a cheltuit în jur de 10.000 de euro. Îi e din ce în ce mai greu, mai ales că acum, Mery e în spital la Timişoara şi sunt departe de casă. „Când eram la Bucureşti mai venea sora mea cu mâncare gătită, eram aproape de Târgovişte. Acum ne descurcăm cum putem. Mery trebuie să mănânce cât mai natural”, explică femeia câteva din greutăţile pe care le întâmpină. Până acum, aceasta a strâns 60 de milioane de lei pentru operaţie, 50 de milioane i-au fost donate de un anonim, iar restul au venit tot de la oameni cu suflet care au donat cât au putut. „Am zis că sunt o femeie puternică.

Am crezut că pot avea singură grijă de Mery. De tatăl ei nu mai ştim nimic, ne-am despărţit când Mery avea o lună. Am avut grijă să fie sănătoasă, să aibă o educaţie bună, dar acum ma simt depăşită, nu ştiu ce să mai fac”, se frământă cu deznădejde mama. 

Ajutaţi-o pe Mery!
Pentru cei care au fost alături de ea şi pentru cei care vor dori să o ajute Mery are un mesaj: „Vă doresc un an nou fericit, plin de bucurii, de iubire, de linişte, de realizări şi împliniri, dar mai ales, vă doresc să fiţi sănătoşi!” Pentru a o ajuta pe Mery să strângă cei 20.000 de euro necesari transplantului, puteţi face donaţii în conturile deschise la Raiffeisen Bank, sucursala Târgovişte, pe numele mamei, Metinkale Steluţa Ioana:
Cont Lei: RO 64 RZBR 0000 0600 1194 7701
Cont Euro: RO 37 RZBR 0000 0600 1194 7702
Cont $: RO 56 RZBR 0000 0600 1315 4719
SWIFT CODE: RZBRROBU
Mai multe detalii despre povestea lui Mery gasiţi pe site-ul acesteia: http://savemery.com/

×
Subiecte în articol: trup,minte,suflet