x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Danone - Cremă cu şase aditivi

Danone - Cremă cu şase aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    03 Iul 2008   •   00:00
Danone  - Cremă cu şase aditivi

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Caragenanul poate produce ulcer
Desertul analizat are o valoare energetică foarte ridicată. De aceea, persoanele cu probleme de greutate trebuie să îl consume foarte rar.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Caragenanul poate produce ulcer
Desertul analizat are o valoare energetică foarte ridicată. De aceea, persoanele cu probleme de greutate trebuie să îl consume foarte rar.

Cremă desert cu aromă de caramel şi frişcă (21,7%) Danone are în compoziţie: lapte pasteurizat, smîntînă, apă, zahăr, amidon modificat (E 1420 sau alte tipuri), lactoză, gelifiant (caragenan E 407), cacao, gelatină, emulsifiant (esteri lactici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi E 472b), colorant natural beta-caroten E 160a, arome (caramel E 150), gaz de expandare (azot E 941), sare.

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: "desert pe bază de lapte pasteurizat, smîntînă, carbohidraţi cu absorbţie lentă (amidon) şi cu absorbţie rapidă (zaharoză) şi aditivi alimentari: gelifianţi, emulsifianţi şi coloranţi. Dintre aceştia, caragenanul E 407 este cel mai periculos, putînd produce chiar şi cancer al stomacului, consumat în cantităţi foarte mari. Persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau de boli ale ficatului trebuie să fie atente la conţinutul ridicat de smîntînă din cauza cantităţii mari de  grăsimi de origine animală saturate, aterogene. Deşi pe etichetă nu este precizată valoarea energetică, din compoziţie reiese că produsul are o densitate energetică ridicată", ne spune specialistul nostru.

CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase, în contextul unei diete globale diversificate şi echilibrate şi al unui stil de viaţă sănătos. Supraponderalii şi obezii vor ţine cont de faptul că produsul are o densitate energetică mare, consumîndu-l ocazional şi în cantităţi rezonabile, recomandă profesorul Mencinicopschi. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Suferinzii de dislipidemie, hipertensiune arterială, maladii cardio-cerebrovasculare, hepato-renale îl vor consuma în cantităţi moderate numai cu avizul medicului curant. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa o cantitate mică de produs pentru a vedea care este reacţia organismului.  

×
Subiecte în articol: bun de consum