x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De ce boli fugim, deşi nu se transmit de la om la om

De ce boli fugim, deşi nu se transmit de la om la om

de Florin Condurateanu    |    24 Sep 2018   •   20:50
De ce boli fugim, deşi nu se transmit de la om la om

Există unele boli care sunt contagioase şi bolnavii ar trebui să se ferească de contactul cu oamenii sănătoşi, pentru a nu-i îmbolnăvi şi pe ei. Apare însă în populaţie o confuzie: de care boli trebuie să se ferească neluând contact cu cel suferind şi care maladii sunt bănuite că se răspândesc, dar, în realitate, nu se transmit de la om la om.

 

O boală contagioasă este tuberculoza, de aceea bolnavii sunt obligatoriu spitalizaţi circa două luni pentru a elimina riscul infectării celor din jur cu bacilul Koch. TBC-ul se împrăştie prin tuse, prin salivă, prin tacâmuri şi pahare. Apropo de tuse - privitor şi la TBC, dar şi la gripe sau guturaie -, nu este  recomandabil să se apeleze la gestul de a pune mâna la gură când tuşeşti, mâna strânsă într-un fel de pumn ca un tub, nu opreşti virusurile, microbii, ci prin mâna ca un tub dirijezi aceşti agenţi patogeni spre interlocutor. La fel cu strănutul, mâna strânsă ca un pumn neînchis dirijează microbii, virusurile tocmai spre cei din familie, spre colegi, spre cunoscuţi. Este bine să se oprească răspândirea agenţilor din tuse sau strănut punând la gură sau la nas un şerveţel de hârtie. Nici batista nu e o soluţie, căci, tuşind sau strănutând în batistă, la o a doua utilizare a batistei pline cu agenţi patogeni, te autoinfectezi. Bolile infecţioase ale copilăriei trebuie să nu-i îmbolnăvească şi pe ceilalţi copii. De exemplu, varicela este contagioasă şi până la apariţia semnelor pe piele. În perioada de incubaţie a bolii, ea se împrăştie cu uşurinţă. Cei cu boli de piele, în importante capitole ale dermatologiei nu sunt contagioşi, deşi aspectul afecţiunii îi ţine departe pe ceilalţi. Psoriazisul nu îi infectează pe cei care iau legătura cu suferindul, nici prin strângerea de mână nu se răspândeşte psoriazisul. Nu este contagioasă nici boala vitiligo, acea pierdere a pigmentului pe părţi ale corpului, unde se decolorează pielea.

 

Hepatita A, hepatita mâinilor murdare, este contagioasă, iar cei care se îmbolnăvesc trebuie să fie izolaţi. Hepatitele virale cu viruşi C şi B se împrăştie prin contact sânge la sânge între suferind şi cel sănătos. Tatuajele, montarea de inele în ureche, nas, limbă, contactele sexuale dezordonate sunt căi de infectare cu viruşi hepatici C şi B.

×