x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De ce devin geloși oamenii? Află motivele din spatele acestei emoții

De ce devin geloși oamenii? Află motivele din spatele acestei emoții

09 Iul 2020   •   15:57
De ce devin geloși oamenii? Află motivele din spatele acestei emoții

Gelozia este o emoție necesară pentru că menține legăturile sociale. Motivizează oamenii să se angajeze în comportamente care mențin o relație importantă.

Emoția poate fi experimentată atât de către bărbați, cât și de către femeile și, de obicei, apare atunci când o persoană percepe o amenințare la adresa unei relații valoroase de la o terță parte.

Amenințarea poate fi reală sau percepută. Nu se limitează la relațiile romantice, dar poate apărea și în rândul fraților care concurează pentru atenția părintească sau prietenii.

Gelozia se deosebește de invidia în care gelozia implică întotdeauna o terță parte văzută ca un rival pentru afecțiune.

Invidia apare între două persoane și este cel mai bine rezumată ca "Vreau ce ai".

Deși gelozia este o experiență emoțională dureroasă, psihologii evoluționiști nu o consideră a fi o emoție care trebuie suprimată, ci ca pe o atenție - este un semnal, un apel de trezire, că o relație valoroasă este în pericol și că trebuie luate măsuri pentru a recâștiga afecțiunea partenerului sau prietenului. (PM)

Gelozia este un sentiment profund, foarte bine înrădăcinat şi dificil de modificat. De multe ori, oamenii îşi imaginează că sunt geloşi pentru că sunt îndrăgostiţi, dar de fapt se „îndrăgostesc” pentru că au nevoie ca o persoană să stea lângă ei pentru a nu se simţi singuri.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, gelozia partenerului ne face, de cele mai multe ori, să ne imaginăm că suntem iubiţi, însă, în acest context, aceasta este confundată cu iubirea, iar iubirea mult dorită se transformă într-o luptă fără învingători.

“Gelozia vine pur şi simplu din teama persoanei că nu are valoare de una singură. Cu cât persoana este mai puţin capabilă să-şi găsească ea însăşi protecţia necesară şi cu cât încrederea în sine este mai mică, cu atât creşte nesiguraţa, teama de abandon şi implicit apare gelozia, caracterizată prin nevoia puternică de a menţine partenerul cât mai aproape, pentru protejarea propriei porţii de afecţiune.

Relaţia tradiţională oscilează între afecţiune şi dominare, din păcate, doi poli incompatibili pentru construirea unei relaţii reale. Cu alte cuvinte gelozia seamănă aparent foarte mult cu iubirea, dar este în realitate un frate vitreg malefic, cu caracteristici diametral opuse”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Ce sentimente radicale ascunde gelozia?

Sentimentul geloziei ne indică un tip de relaţie în care posesia predomină în detrimentul afecţiunii, iar puterea în detrimentul iubirii. Acest sentiment ascunde în el un întreg comportament, o întreagă strategie în care dragostea se amestecă cu:

1. Teama – „Dacă nu eşti lângă mine, nu mă simt protejat/ă”
2. Morala – “Datoria ta este să te ocupi de mine/casă/familie”
3. Şantajul – „Voi muri sau mă voi sinucide dacă …”

.....................

Citește mai departe AICI

×