x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De măine, Postul Crăciunului

De măine, Postul Crăciunului

13 Noi 2007   •   00:00

De măine incepe Postul Crăciunului. Pănă la 25 decembrie renunţăm la carne, ouă şi lapte şi adoptăm o dietă bazată pe produse vegetale. Postul este binevenit, abţinerea de la alimentele "de dulce" reechilibrează metabolismul şi elimină din organism toxinele. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia că postul nu presupune doar o dietă din care excludem alimentele de origine animală, ci un regim echilibrat.

Proteine şi grăsimi vegetale

Chiar dacă renunţă la proteine şi grăsimi animale, multe persoane se ingraşă in post. Altele, dimpotrivă, slăbesc. Cum e mai bine, să slăbim sau să ne ingrăşăm, cănd ţinem post? "Nu este bine nici să ne ingrăşăm, nici să slăbim. Unele persoane se ingraşă pentru că inlocuiesc proteinele sau grăsimile de origine animală cu produse hipercalorice, bogate in zaharuri şi grăsimi vegetale: biscuiţi, produse de patiserie, păine. Unele alimente de post care ne imbie de pe rafturile magazinelor au 400-600 de calorii/100 g. O persoană sănătoasă poate să sufere tulburări metabolice serioase dacă ţine post, poate să se ingraşe dacă nu işi alege corect dieta", ne răspunde prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Alte persoane slăbesc pentru că adoptă o dietă mai bogată in fructe şi legume crude, ceea ce este un lucru bun din perspectiva nutriţioniştilor. Există insă şi o categorie de persoane care slăbesc in post pentru că adoptă un regim de infometare, ceea ce nu este deloc sănătos. Care-i abordarea corectă a postului, astfel incăt sănătatea noastră să nu aibă de suferit? Dieta de post trebuie să conţină aceeaşi cantitate de grăsimi, proteine şi carbohidraţi ca şi inainte de post. Proteinele pot fi luate din nuci, alune, soia, fasole, mazăre. Carbohidraţii ne sunt furnizaţi de legume, fructe, cereale integrale, iar grăsimile - de nuci, alune, ulei de măsline, de rapiţă, de floarea-soarelui.

Un meniu sănătos

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne dă un exemplu de meniu sănătos pentru o zi de post. Astfel, cerealele integrale cu puţină miere sunt cel mai bun mic dejun. Acestea ne vor asigura energia necesară pentru prima parte a zilei. Atenţie insă! Cerealele au multe calorii, iar dacă facem excese se va vedea pe siluetă inainte de Crăciun. 100 g fulgi de grău conţin 310 calorii, iar fulgii de ovăz - 375 de calorii. După micul dejun, pănă la masa de prănz putem să măncăm unul-două fructe (mere, pere, portocale, banane, kiwi). La prănz este potrivită o măncare pe bază de fasole, mazăre, soia, o salată de legume. Şniţelul de soia este un prănz care suplineşte lipsa proteinelor animale. "Cu o singură menţiune, şniţelul trebuie prăjit in ulei de palmier. Acest ulei este rezistent la prăjire, nu provoacă depuneri de colesterol pe vase şi este bogat in antioxidanţi, in special in vitamina E", precizează specialistul nostru. Orezul poate fi, de asemenea, o alegere sănătoasă pentru masa de prănz. Are şi orezul un dezavantaj insă: este bogat in amidon, favorizănd ingrăşarea. De aceea, nutriţioniştii ne sfătuiesc să preferăm orezul cu bob lung, care conţine mai puţin amidon şi ingraşă mai puţin. Intre mese putem să mai măncăm nişte nuci, alune, fistic, dar fără excese. Şi aici caloriile işi fac de cap: nucile conţin 690 de calorii/100 g, alunele - 650 de calorii, migdalele - 600 calorii, fisticul - 600 de calorii.

Chiar dacă ţinem post şi alimentele sunt mai puţin săţioase, cina trebuie să constea din alimente uşoare: o salată de legume, fructe crude sau uscate. "Pentru masa de seară am putea să ne pregătim o variantă a bruschetei italieneşti. Dacă italienii pun păine pe grătar, noi putem pune felii de mămăligă pe care le frecăm cu puţin usturoi şi cu roşie. Este un fel de măncare foarte potrivit seara, se digeră uşor şi nici nu ingraşă", ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

CONTRAINDICAŢII. In timpul postului este bine să măncăm de mai multe ori pe zi. Mesele rare şi copioase provoacă modificări rapide ale nivelului glicemiei in sănge, ceea ce nu este deloc bine. In cazul copiilor, al adolescenţilor, medicii nu recomandă abţinerea de la produsele de origine animală. De asemenea, bătrănii, femeile insărcinate, cele care alăptează, persoanele cu boli cronice vor posti doar cu acordul medicului.

×
Subiecte în articol: post alimentatie echilibrata