x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet DECLARAŢIE/Nu avem carne cu dioxină din Irlanda

DECLARAŢIE/Nu avem carne cu dioxină din Irlanda

de Cristina Andreea Calin    |    09 Dec 2008   •   00:00

România nu a importat carne de porc din Irlanda, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) dispunând un control pentru a verifica dacă nu au fost aduse produse indirect, din alte state membre, a declarat preşedintele instituţiei, Radu Roatiş.

Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, a declarat că, potrivit notificării primite de la Comisia Europeană, produse din carne de porc din Irlanda au fost livrate în 11 state membre, dar România nu face parte dintre acestea. “În România nu au fost beneficiari direcţi ai acestor loturi”, a precizat preşedintele ANSVSA. Inspectorii sanitar-veterinari ai ANSVSA au controlat la frontieră toate loturile de produse intrate în

România, dar şi procesatorii, pentru a vedea dacă nu au  cumpărat carne din ţările membre care au achiziţionat carne din Irlanda. Preşedintele ANSVSA a mai spus că, potrivit notificării primite de la CE, în Irlanda au fost descoperite zece unităţi în care s-a înregistrat depăşirea limitei maxime de dioxină, aceasta provenind din hrana animalelor.

Comisia Europeană a invitat toate statele membre UE să blocheze şi să verifice toate produsele din carne de porc importate din Irlanda, după descoperirea unei contaminări cu dioxină în fermele irlandeze. Douăsprezece state membre UE – Italia, Franţa, Germania, Olanda, Danemarca, Polonia, Belgia, Estonia, Suedia, Marea Britanie, Portugalia şi R.Cipru – şi nouă state terţe – Elveţia, Statele Unite, Canada, Japonia, Rusia, Singapore, China, Hong Kong şi Coreea de Sud – au fost informate că au primit produse contaminate. “Ţările care au produse de origine irlandeză sunt invitate să le blocheze, pentru verificarea prezenţei PCB (policlorobifenil), un compus organic probabil cancerigen, şi a dioxinei”, a anunţat comisarul pentru Sănătate, Androulla Vassiliou. Comisia Europeană se va consulta luni cu reprezentanţii statelor membre şi cu Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentară (EFSA), care ar putea emite, urgent, un aviz referitor la riscul pentru securitatea umană. O reuniune a experţilor veterinari este prevăzută pentru miercuri, iar alta ar putea avea loc vineri.

×
Subiecte în articol: bun de consum