x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Descifreaza mesajul viselor

Descifreaza mesajul viselor

10 Mai 2006   •   00:00

Visele sunt o buna sursa pentru a gasi solutii la unele intrebari, probleme, tensiuni care ne framanta. In vis ies la suprafata preocupari, griji zilnice, emotii, dar in acelasi timp prin vis putem descoperi mesaje venite din subconstient.

Cum putem transforma visele intr-o metoda de terapie si de autocunoastere ne dezvaluie psihologul Cristiana Hurduc de la Centrul de Explorare a Viselor.
De la bun inceput trebuie sa stim ca explorarea viselor este diferita de interpretarea bazata pe superstitii. De exemplu, o pisica neagra in vis nu inseamna ghinion sau un dusman. Specialistii in explorarea viselor considera ca semnificatia visului depinde de personalitatea fiecaruia. Explorarea viselor este o metoda foarte buna de autocunoastere si dezvoltare personala. De asemenea, asociata cu alte metode de psihoterapie s-a dovedit eficienta in identificarea si rezolvarea unor tulburari precum starile de anxietate si de depresie.

Metoda de terapie

"Visul este un mesaj incarcat de semnificatii, este o resursa puternica de informatii despre noi insine. Este o modalitate de aducere a unui mesaj din subconstient catre constient. Invatand sa descifram mesajul viselor ne putem da seama de acele dezechilibre, tensiuni, atitudini din viata care sunt daunatoare", considera psihologul Cristiana Hurduc. Explorand fiecare vis ajungem sa gasim solutii pentru a ne schimba atitudinea in sens pozitiv. De exemplu, persoanelor perfectioniste le pot aparea in vis mesaje in care se vad ca in oglinda. Identificand aceasta atitudine gresita, devin constiente ca trebuie sa se schimbe. Important este ca reflectarea gandurilor si sentimentelor din vis sa fie descifrata si bine inteleasa. Pentru aceasta este nevoie sa tinem un jurnal de vise, in care sa descriem fiecare vis, data acestuia si primele impresii dupa trezire. Apoi, cu ajutorul terapeutului ajungem sa descifram mesajul visului. Cu timpul invatam singuri sa ne interpretam visele.

Ce se intampla insa in cazul persoanelor care nu viseaza? "Toata lumea viseaza. Experimentele REM (miscarea rapida a ochilor) au demonstrat acest lucru", sustine Cristiana Hurduc. De obicei, persoanele care au vise marcante prefera sa nu si le aminteasca. Pe de alta parte, persoanele care au vise repetitive se confrunta cu acest fenomen tocmai pentru ca mesajul acestora nu a fost inteles si atunci visul apare in mod repetat pana se rezolva problema.

ISTORIE. Cel care a pus bazele studierii viselor este marele psiholog Carl Gustav Jung, fondatorul psihologiei analitice. Metoda explorarii viselor a fost creata pornind de la teoria lui Jung si de la studierea unei traditii a tribului Senoi (Malaiezia), o comunitate in care conflictele dintre membri sunt evitate in urma analizarii viselor de catre seful de trib. In tara noastra, aceasta metoda a fost introdusa de psihologul Strephon Kaplan Williams. In urma cu 3-4 ani s-a infiintat la Bucuresti Centrul de Explorare a Viselor.
EXEMPLE. Potrivit psihologului Cristiana Hurduc, cele mai frumoase vise pe care i le povestesc pacientii sunt acelea in care persoana se viseaza zburand, plutind, avand o senzatie extrem de placuta. Minunate sunt si visele luminoase, in culori vii, in care visatorul simte o stare de relaxare, fericire si impacare. La polul opus se afla cosmarurile sau visele in care persoana e urmarita, alearga, simte frica, tensiune. Tot aici se incadreaza si ideea mortii, frecventa mai ales in randul celor care au trecut printr-o schimbare majora in viata.

×
Subiecte în articol: psihologie