x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Diabeticul trebuie să se păzească şi de creşterea grăsimilor în sânge

0
Autor: Florin Condurateanu 25 Iun 2018 - 20:10
Diabeticul trebuie să se păzească şi de creşterea grăsimilor în sânge
Vezi galeria foto

O perdea de ceaţă blochează înţelegerea adevărului complet cu privire la diabet. Dacă îi întrebie pe 10 bolnavi de diabet de ce risc se feresc toţi 10 răspund fără ezitări că nu se înfruptă din dulciuri, din produse cu mult zahăr.  Realitatea despre maladia diabet este percepută trunchiat, pentru că diabeticul trebuie să cenzureze şi alte alimente.

 

Un medic de diabet, boli de nutriţie, suferinţe metabolice răspunde așa la întrebarea  “Pot să beau două căni de lapte în loc de una”: „Dacă bolnavul de diabet consumă 2-3 căni de lapte, când i se recomandă doar un pahar, trebuie să renunţe la cele două ouă maxim permise pe săptămână”. Indicaţia medicală este justificată printr-un aspect mai puţin cunoscut de lume, și anume că diabetul este o dereglare a tuturor metabolismelor, nu numai a metabolismului glucidelor; se strică şi metabolismele proteinelor, al lipidelor. Bolnavul de diabet trebuie să ţină în frâu nu numai glicemia, consumul de dulciuri, ci şi grăsimile, proteinele, ca să nu crească şi colesterolul, procentul de grăsimi din sânge ce strâmtează vasele prin depuneri de plăci de grăsime pe pereţii vaselor. Diabetul atacă în principal vasele mici, dar şi vesele mari. De aceea suferindul de diabet trebuie să limiteze laptele, lactatele, şi când mănâncă brânzeturi, acestea trebuie să fie degresate, ca şi laptele de altfel. Dulciurile concentrate chiar trebuie să fie rarităţi, la ocazii speciale.

 

Cumpătare trebuie să existe la diabetic şi în privinţa altor carbohidraţi, cu resitricţii la patiserie, paste, cartofi, mazăre, fasole boabe. Însă sunt permise şi 1-2 felioare de pâine pentru că pâinea este din categoria de carbohidarţi cu absorbţie lentă, deci fără degajare masivă de dulce.


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale

Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale
La Cluj Napoca are loc joi, 15 noiembrie 2018, Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale, eveniment care își propune să fie o conexiune între reprezentanţii serviciilor medicale publice/private (manageri de...

Ioan Lascăr - medicul care a făcut primele operații de schimbare de sex din România

Ioan Lascăr - medicul care a făcut primele operații de schimbare de sex din România
Prof. dr. Ioan Lascăr este șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Floreasca, din București, și e primul medic român care a realizat, integral, operaţii de...

Cum să combatem sedentarismul

Cum să combatem sedentarismul
Sedentarismul este o "boală" care afectează în prezent din ce în ce mai mulţi oameni. Ea se manifestă prin statul în poziția șezândă, mai mult timp, în fața televizorului sau a calculatorului la birou sau ac...

Principiul jumătăţilor de porţie, în cura de slăbire

Principiul jumătăţilor de porţie, în cura de slăbire
A fost o vreme în care umbla, ca o ironie, zicerea cum că toată lumea se pricepe la fotbal, la alegerea concurenţilor pentru Eurovision, la politică. Dar s-a adăugat ceva foarte adevărat: toată lumea se pricepe...

O dietă echilibrată poate menține sub control tensiunea arterială

O dietă echilibrată poate menține sub control tensiunea arterială
Tensiunea arterială crescută poate fi controlată prin intermediul unor schimbări simple ale stilului de viață, precum o alimentație sănătoasă, scrie Express. Tensiunea arterială crescută este o afecțiune...

Cum ne menținem imunitatea crescută prin metode naturiste

Cum ne menținem imunitatea crescută prin metode naturiste
O dată cu intrarea în sezonul virozelor, al gripelor și al altor afecțiuni respiratorii, devenim tot mai preocupați de cum ne menținem imunitatea crescută, pentru a reuși să facem față „asediului” acestor...

Top 10 cele mai eficiente alimente în stimularea metabolismului

Top 10 cele mai eficiente alimente în stimularea metabolismului
Faptul că unele persoane au metabolism lent, adică arderi mai puțin intense, nu este o poveste. Este cât se poate de adevărat. Există o mulțime de factori care încetinesc metabolismul, de la unii genetici,...

Sindromul Italia – o nouă boală depresivă îi alertează pe psihiatri

Sindromul Italia – o nouă boală depresivă îi alertează pe psihiatri
Sute de mii de românce suferă în acest moment de diferite forme ale unei afecțiuni psihice botezate cu numele Sindromul Italia. Plecate la muncă în Italia (dar și în alte țări ale Europei Occidentale),...

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi
PSORIAZIS diagnostic și terapie. Considerată o boală fizică dar cu urmări „mutilante” psihic, psoriazisul este o afecțiune din păcate cu largă răspândire. Statisticile arată că nu mai puțin de 2% di...

Ce este GLOSODINIA, cum se manifestă și ce boli grave poate să anunțe

Ce este GLOSODINIA, cum se manifestă și ce boli grave poate să anunțe
Unele probleme stomatologice, chiar dacă nu par foarte grave, generează disconfort și ne afectează calitatea vieții. Acesta este și cazul glosodinia, o senzație de arsură în gură, pe care, posibil, am...

Chipsurile sunt toxice și cresc riscul de cancer! Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi îți explică de ce

Chipsurile sunt toxice și cresc riscul de cancer! Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi îți explică de ce
Tentanțiile alimentare sunt multe și, deseori, cedăm în fața lor. Evident, că, din când în când, ne este permisă câte o mică plăcere, însă când acest lucru devine un stil de viață, iar excepția se...

Reconstrucție de craniu reușită - pacientului i se dăduseră zero șanse de recuperare

Reconstrucție de craniu reușită - pacientului i se dăduseră zero șanse de recuperare
Revoluție medicală în Spitalul Județean de Urgență Bacău! Dr. Vlad Buburuzan, medic primar, șeful Secției de Neurochirurgie, a reușit o premieră națională: o reconstrucție de craniu, parțială, la un...

Avertisment medici! De ce este bine să consumăm iaurt

Avertisment medici! De ce este bine să consumăm iaurt
Consumul de iaurt ajută la creșterea imunității, mai ales în sezonul rece, datorită conținutului de probiotice. Acestea sunt bacterii benefice care se afla in cantitati mari in sistemul digestiv al oricarei...

De ce roșesc oamenii

De ce roșesc oamenii
De cele mai multe ori, înroșirea involuntară a feței -precum şi a altor zone ale corpului, ca: gâtul, urechile și partea superioară a pieptului - este declanșată de emoții puternice. Rușinea sau stresul,...

Asociația Pacientului Ars - un proiect pentru România

Asociația Pacientului Ars - un proiect pentru România
Reprezentanţii Asociaţiei Colectiv au hotărât să înfiinţeze în ţară Asociația Pacientului Ars, un ONG care să monitorizeze ce se întâmplă cu cazurile de arsuri grave, atât în momentul spitalizării,...
Serviciul de email marketing furnizat de